Miért állnak sokan hozzá a kamaszokhoz ennyire lenézően?
Néha már sajnálom az ide író tiniket...
Ha pl egy 15 éves lány ír arról, hogy a szülei nem engedik a barátjával aludni, akkor kb egybehangzóak a válaszok, hogy "nagyon gyerek vagy, a te korodban én még mesét néztem".
Viszont ha ugyanez a 15 éves lány szeretne vetetni magának valamit, vagy konfliktusa van a szüleivel, akkor egyből azt kapja a válaszolók 90%-ától, hogy hát nagy már, majdnem felnőtt, takarodjon dolgozni, bezzeg ők ennyi idősen már háztartást vezettek meg napi két napot kapáltak a nagymamájuknál.
Miért kell ennyire ellenségesen hozzáállni egy kamaszhoz? Igen, sokan közülük hisztiznek és arrogánsak, de rengetegen tök normális kérdést írnak ki, bontogatnák a szárnyaikat, erre szerencsétlenek csak a flamet kapják.
Miért vagytok sokan olyan ellenségesek?
Na, ez egy jó kérdés!
Teljesen igazad van. Ne haragudj, de 18 évesen nem tudok neked releváns választ adni, de azért kíváncsi lennék a felnőttek véleményére.
Mert szerinted helyén való 15 évesen szexelni...hát gratulálok...biztos van gyereked és támogatod is biztos, hogy nyugottan szexeljen. Ha egyébként tanultál volna egy kis fejlődés lélektant, pszichológiát, tudnád, hogy 17-19 évesen lesznek rá az emberek testben és lélekben egyaránt fejlettek ahhoz, hogy szexuális életet kezdjenek. Elárulom, azért tanácsolom, hogy 15 évesen ne szexeljen, mert amikor én 15 éves voltam, akkor már majdnem csak én voltam szűz az osztályból, de pár év múlva, mikor feljött róla a szó, hogy ki hogy merre meddig-vagy nem emlékeztek rá, vagy azt mondják, hogy a disco wc-jébe történt...hát gratulálok...vagy megbánták stb.
Ha pedig valamit akar venni, de a szülei úgy gondolják, nem veszik azt meg neki, akkor a legtöbb szülőnek normális elfogadható indoka van rá. Mondjuk egy 15 éves gyereknek szerintem hiper-szuper okos telefon, meg 600 ezer számítógépes játék, játékkonzol, stb nem kell, elsősorban azért, mert nem tudja értékelni...nem tudja valójában, hogy az mennyibe került. Fogalma sincs róla, mennyi munka árán vették azt meg.
De te biztos olyan szülő vagy, akinek a gyereke már 15 évesen együtt alszik a barátjával és amit csak a száján kinyög a gyerek, azt megkapja...csak aztán ne csodálkozz rajta, ha hamar leszel nagyi és mellé még visszafelesel, tiszteletlen, semmirekellő lesz.
Nem mondom, hogy 15 évesen érett a szexhez az ember. De hagyjuk már a "gyerek vagy" dumát... NEM gyerek. Kamasz.
A segítség meg elvárható, de sokan kb a kamasszal végeztetnék az összes házimunkát, különben semmirekellő...
Egyébként nagyon régen simán 14-15 évesen már férjhez mentek a lányok, biológiailag amint megjön, készek rá.. Manapság csak azért számít korainak, mert nem erre nevelik és nincs rá felkészülve, illetve még úgy 10 évre van bármi anyagi biztonságtól.
De tényleg egyetértek azzal, hogy 15 évesen nem kell szexelni. Az álszent dumák zavarnak, hogy "ennyi idősen még ne érdekeljenek a pasik"... Basszus nyilván érdeklik, kezdenek tombolni a hormonjai... Szexelni nem kell, de mindenkit elkezd ilyen korban érdekelni a másik nem.
Az meg, hogy egy kamasznak nem kellenek játékok.... Mert kicsi hozzá? Ha meg egy felnőtt vesz konzolt, összesúgnak mögötte, hogy milyen gyerekes :D
Mert elfelejtették a saját kamaszkorukat. Vagy mert utólag ciki nekik sokminden, amit kamaszként csináltak, vagy ahogy kamaszként gondolkodtak, holott azok egy kamasznál teljesen átlagosak.
Vagy mert jólesik nekik, hogy odamondhatnak nekik, kioktathatják őket, ettől többnek érzik magukat.
Nem azt mondtam, hogy nem kellenek játékok nekik, hanem a 100 ezredik játék nem kell, meg az über okos telefon. Persze úgy érzik, hogy kell, mert hát tényleg, kihasználja, pöntyög rajta meg minden, de olyan elég lenne, ha símán egy telefonálni tudó telefonjuk lenne. Nekem pl olyan van, 31 éves vagyok, símán elég. Mi a francnak a telefonon is az internetet nyomkodni annak, akinek van otthon számítógépe. Bírjuk már ki, amíg haza nem érünk és otthon majd nyomkodhatjuk. Ha meg nincs rajta net, nem sok értelme van az okos telefonnak....rohadt drága ám a mobil internet meg az okos telefon törlesztő részlete és azt nem a gyerek fizeti...erre mondod biztos, hogy a zsebpénzéből fizetheti...ja, kitől is kapja a zsebpénzt?
Nem kell mindjárt hasraesni a kamaszoktól, hogy jajj szegény, otthon rabszolgának tartják. Persze ők úgy látják. Bevallom őszintén, én is azt gondoltam néha. De visszagondolva felnőtt fejjel már máshogy gondolom. Elvárják, hogy takarítsd a szobád, segíts mosogatni, teríteni, miegymás...hú hatalmas elvárás. Bele is rokkannak. Másfelől nem csak azért várják el, mert ugráltatni akarják a gyerkeket, hanem azért is, hogy beletanuljanak ezekbe a dolgokba a gyerekek, megtanulják értékelni anyuka munkáját, mennyi időbe telt, mire megterített, megfőzött, elmosogatott. Azonkívűl meg a család egy csapat. A közös munka csapat munka. De majd ha lesz gyereketek, meglátjátok. Egyedül az ember nem győz mindent csinálni, meg kell osztani a melót.
"Bírjuk már ki, amíg haza nem érünk és otthon majd nyomkodhatjuk."
Oké, ez már egyetem, de itt pl az előadás előtt fél órával írnak, hogy máshol lesz, stb.
Középsuliban is mentett már meg hogy neten gyorsan megnéztem a buszmenetrendet telefonon. Egyébként amikor olyan előfizetésre váltottunk nekem, amiben van korlátlan net, az semmivel se volt drágább, mint a régi díjcsomagom amiben csak telefonálás+sms volt. Most kb ingyen hajigálják az ember után a mobilnetet, max akkor kell sokat fizetni ha gyorsítani akarod.
Plusz leegyszerűsíti az életet, ha megy valahova (pl osztálykirándulás, akármi), nem kell hurcolnia (meg alapból venni neki) külön fényképezőt, hanem ott van a telefonjában.
Ma vettem e-book olvasót, de évekig a telefonomon olvastam minden reggel meg délután suliba menet meg onnan hazafele.
Ahelyett hogy leszóljuk, hogy "nem köll az", inkább meg lehetne mutatni neki, hogyan lehet értelmesen használni, nem csak a facebookot pötyögni :)
Ha te eldöntötted, hogy mi a helyes válasz, minek kérdezel? Majd ha lesz gyereked, tegyél a legjobb belátásod szerint. Minden szülő így tesz. Nem hiszem, hogy az a gyerek, akinek nincsen okos telefonja 15 évesen, le van vagy le lesz maradva a társaitól. A buszmenetrendet meg meg lehet nézni buszmegállóban, vagy le lehet írni előre egy papírra--mi így csináltuk. Meg lehet nélküle is élni. Osztálykiránduláson meg bedobtunk egy 100-ast a telefonfülkébe és vittünk egy fényképezőt...szóval megvoltunk okoska nélkül.
A szülő meg manapság végigizgulhatja azért is a kirándulást, hogy a gyerek vajon vigyáz e az értékeire.
Nyilván túl lehet élni, de okosan használva nagyon jó dolog a telefon :) (Amúgy a városomban soha nincs kint a megállókban menetrend :DDD )
De sokan már amiatt is felháborodnak, hogy egy 15 éves lány olyan kapcsolatot akar, ami abból áll hogy kézenfogva mászkálnak, meg elmennek moziba, mert gyerek, és lesz..ják a megfogalmazást, és a történet részleteit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!