Mit tehetek az ellen, hogy ne legyen alkoholista a fiam?
A fiam szobáját a hétvégén takarítottam ki, ő nem volt itthon. Egyszer csak a kezem ügyébe akadt egy üveg szeszes ital, a Jagermaster nevű, amit megpróbált eldugni. A negyede hiányzott belőle. Amikor hazatért, kérdőre vontam, hogy milyen jogon költi erre a zsebpénzét és minek iszik. Azt mondta, egy barátjától kapta születésnapjára (1 hete lett 18 éves) és nem magának vette a zsebpénzén. Nagy nehezen kinyögte, hogy hívják azt a barátját, aki neki adta, és mivel ismerem a szüleit, megkérdeztem, tényleg az ő gyerekük adta-e a szeszes italt a fiamnak. A szülők pedig mintha természetes dolog lenne, azt mondták igen, így történt, és utólag is boldog születésnapot kívánnak neki. Annyira leblokkoltam ezen a hozzáálláson, hogy nem is folytattam velük a beszélgetést.
A fiam jó tanuló, és nem akarom, hogy lezülljön a piálás miatt, kiakadt, hogy minek veszem el tőle azt, amit neki adtak ajándékba, és képtelen megérteni, hogy tönkreteszi a saját és az én életemet is, ha alkoholista lesz. Most alig szól hozzám és az apjához akar menni inkább minden hétvégén (ő nem él velünk egy házban).
Tök normális, hogy 18 évesen ilyet kap a születésnapjára, ettől még nem lesz alkoholista.
Én pl amikor 16 voltam, kérdezte az egyik rokonom, hogy mit szeretnék a születésnapomra, mondtam, hogy mindennek örülök, de egy üveg whiskynek örülnék a legjobban.
Ennyitől szerinted bárki alkoholista lesz? Elég szélsőséges ember lehetsz, ha már ennyitől alkoholistának gondolod. Most egy fiúnak 18. szülinapjára mit kellet volna vennie a barátjának? Kisautót,homokozó lapátot?
Ne csodálkozz, hogy eldugta, ha ilyen lenne az anyám én is mindent eldugnék.
Nálam ez a nap kérdése. Az alkoholizmus nem a rendezett körülmények és normális lelki háttérrel rendelkező személyeknél alakul ki.
Továbbá megelőzhető a mértékletességre tanítással.
Na meg a srác nagykorú és az üvegből is röhejesen kis mennyiség hiányzott. Konkrétan ittak egy-egy felest a haverjával a szülinapja tiszteletére....
Kedves kérdező!
Te ismered egyátalán az alkoholizmus fogalmát?! Az alkoholizmus az, amikor szenvedélyszerűen issza a negatív hatásai ellenére, nem az, hogy néha "belenyal" az üvegbe. És igen, mellesleg felnőtt, add neki vissza!!!
(szánalom -.-)
Kedves kérdező! Hadd idézzek a kérdésedből.
"fiam szobáját a hétvégén takarítottam ki, ő nem volt itthon" miért kell egy 18 éves, felnőtt ember szobáját takarítani, főleg ha nincs otthon? Hagyj neki privát szférát, nem 5 éves már!
"egy üveg szeszes ital" "A negyede hiányzott" EGY üveg. NEGYEDE. Az alkoholizmus nagyon nem itt kezdődik. Ha 30 üres jageres üveget találtál volna, megérteném a problémádat, de így túlreagálod.
"kérdőre vontam, hogy milyen jogon költi erre a zsebpénzét" Milyen jogon költi erre a zsebpénzét? Egy nagykorú ember saját pénzéről beszélünk. Milyen jogon szólsz bele?
"1 hete lett 18 éves" Tehát tökéletesen legális hogy igyon.
"barátjától kapta születésnapjára" "minek veszem el tőle azt, amit neki adtak ajándékba" "alig szól hozzám és az apjához akar menni inkább minden hétvégén" A fiad teljesen jogosan van rád kiakadva, hiszen alkoholizmussal gyanúsítottad, kutattál a szobájában és hatalmas hisztit rendeztél egy tökéletesen normális dolog miatt.
"nem akarom, hogy lezülljön a piálás miatt" "képtelen megérteni, hogy tönkreteszi a saját és az én életemet is, ha alkoholista lesz" Te nagyon nem vagy tisztában vele hogy mi az az alkoholizmus. Nézz utána.
Tanácsom: Sürgősen kérj bocsánatot a fiadtól és add vissza neki a Jagert. A barát szüleit is hívd fel, és beszéld meg velük hogy túlreagáltad. Engedd el végre a felnőtt fiadat, ne kutass a szobájában és hagyd hogy élvezze az életet.
Először is ülj le és tisztázd magadban, mi az igazi oka a félelmednek, hogy alkoholista lesz a fiad. Valahol a saját múltadban keresd a rémület okát. Ha megtaláltad, ülj le a fiaddal, kérj tőle elnézést, és mondd el neki, hogy egy nagyon régi dolog miatt estél kétségbe, és nincs ővele semmi bajod.
Valamint ígérd meg és tartsd is be, hogy felnőttként kezeled, hogy nem kutatsz a szobájában,és hogy nem ellenőrzöd le az állításait a barátja szüleinél.
Iszonyatosan fájhatott neki a bizalmatlanságod. Ha jót akarsz mindkettőtöknek, soha ne vond kétségbe, amit mond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!