Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Abba akarja hagyni a sulit,...

Abba akarja hagyni a sulit, tönkreteszi az életét! Hogyan segítsünk?

Figyelt kérdés

Párom testvérének van egy 16 éves fia, nevezzük Tominak. Sajnos Tomi édesanyja eléggé züllött életet élt a gyerek születése után, ezért Tomi 4 éves korában elváltak a szülei, és hosszú herce-hurca után az apjához került. Ez biztos, hogy nem tett jót a fejlődésének, ezt csak ezért írtam le.

Én Tomit 11 éves kora óta ismerem, nagyon szeret engem is, páromat is, ránk sokszor jobban hallgat, mint az apjára.

Szóval az a helyzet, hogy Tomi január 22. - én betöltötte a 16-ot. Na, onnantól kezdve egy cirkusz az egész suli ügy, mert ő kitalálta, hogy már elmúlt 16, nem tanköteles, most már ő nem akar járni. Gimnáziumba jár, nem is egy utolsó lepra helyre, sok haverja van ott, a tanárait is többnyire szereti, de a magyartanárral nagyon összekülönböztek egy párszor, és az most "pikkel" rá, és magyarból év végén alig lett meg a kettes. Ez csak olaj lett a tűzre, mert Tomi rengeteg könyörgés, fenyegetés, játékkonzoltól eltiltás után adta be a derekát, hogy ezt az évet még végigjárja.

De ahogy most kitört a szünet, bejelentette, hogy ő aztán vissza nem megy a suliba, minek, hogy megbukjon? Hajthatatlannak tűnik. Hiába a szépen kérés, lelkére beszélés tőlem, páromtól, apjától. Azért a család azon a véleményen van, hogy legalább az érettségit tegye le, mert 10 osztállyal mi lesz vele?

De adtunk neki lehetőséget, hogy döntsön, leültünk vele beszélni mindannyian, még mamája is, hogy nos, ha nem a suli, akkor mit szeretne 16 évesen? Erre azt mondta, vár 2 évet, hogy elmehessen dolgozni, azt keres valami melót. Nem szeretne se nyelvvizsgázni, se esti suliban leérettségizni, se diákmunkát keresni most, mert "örül, ha egy ideig nem kell semmit csinálni".

Na, most ez minden, csak nem életcél. Mit csináljunk vele, hogy jobb belátásra térjen? A legjobb az lenne, ha valahogy az érettségire rá lehetne venni. Mit tegyünk?

2014. jún. 23. 13:24
 1/6 anonim ***** válasza:
82%
Egyszerű, ha szépen nem megy akkor meg kell fenyíteni. Nem a nyúl viszi a puskát. Nem akar iskolába menni? Rendben, de akkor x ezer forintot le kell tennie az asztalra. Ha tényleg, komolyan is van gondolva akkor inkább el fog menni az iskolába, mert dolgozni nem akar. Feketén bárhová elmehet 16 évesen is segédmunkára, na de ő csak szimplán nem akar semmit. Nem gond, de akkor nem kell eltartani sem.
2014. jún. 23. 13:37
 2/6 A kérdező kommentje:
Ez jó ötlet, apjával már beszéltünk erről, és azt mondtuk, hogy végső esetben. De talán ez már a végső eset.
2014. jún. 23. 13:48
 3/6 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem is egyszerűen közölni kell vele, hogy addig van eltartva, amíg tanul. Ha nem tanul, menjen dolgozni, akár már nyárom megpróbálhat munkát keresni. Ha meglátja, hogy milyen melóra veszik fel és mennyi pénzért, talán jobb belátásra tér.
2014. jún. 23. 14:58
 4/6 anonim ***** válasza:
87%

nem derül ki nekem a történetből, hogy te ki is vagy pontosan.

A szülő oldaláról közelítem meg ezt a dolgot.

"Nézd fiam, megteheted, hogy 16 évesen önállósodsz az iskola kérdésben, rendben van. Elmondtam már az előnyeit annak, hogy legalább egy érettségit össze kell szedni a mai világban, ha tetszik, ha nem és neked még tanulási gondjaid sincsenek.

Amit tudok neked segíteni, HA IGÉNYLED:

- megkeressük együtt ezt a magyartanárt, akár az igazgatót is, hátha elérünk valamit, hogy emiatt ne menjen el a kedved a tanulástól- gyere kérdezzük meg, mit tudok én tenni, min tudsz te változtatni, min hajlandó a tanár

- ha nem tudsz ebben az iskolában maradni, gyere keressünk másik intézményt, ahol le tudsz érettségizni NAPPALI tagozaton

Amennyiben ezek az opciók nem tetszenek neked, akkor én a következőket tudom ajánlani:

- mivel jól kitaláltad, hogy a tanköteles korod és a nagykorúságod között 2 év van, amíg nekünk akkor is kutya kötelességünk téged eltartani, ha te semmit nem teszel magadért, nos el fogunk tartani. A rezsit fizetjük, étel mindig lesz az asztalon, ha problémád van itt leszünk neked. Sajnos azonban nem fogom tovább szponzorálni a hobbidat stb. te nem vagy hajlandó tanulni, nem gond, megteheted. Én nem vagyok hajlandó zsebpénzt biztosítani számodra, megtehetem.

Te megteheted, hogy fekszel egész nap, én megtehetem, hogy holnap kiköttetem a netet, telefont, lemondom a mobilszolgáltatódat/előfizetésedet, nem töltöm fel a kártyádat. Anyáddal veszünk egy mobilnetet és egy egyszerű, netezésre alkalmas táblagépet magunknak abból a pénzből, amit a hangfalak, asztali számítógépek stb. árából a vaterán kapunk.

Ha szeretnél valamit magadnak, leszel szíves előteremteni. Cipő kell? Nem gond, megyünk a turkálóba :)

Ruhát szeretél? Máris indulhatunk a máltai szeretetszolgálat ruhaosztó akciójára :)

Mi is szeretünk kisfiam :)

2014. jún. 23. 16:00
 5/6 anonim válasza:
56%
2 jó nagy pofon,azt megtanulja merre van az iskola egy örök életre. Nem kell itt a seggét nyalogatni.
2014. jún. 23. 19:23
 6/6 anonim válasza:
100%
Még érettségivel sem tudna mit kezdeni, nem hogy 10 osztállyal...
2014. jún. 24. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!