Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 16 évesem félti a már padlásra...

16 évesem félti a már padlásra felpakolt kisgyerekkori játékait a kistesótól. Mit tennétek?

Figyelt kérdés
A nagy fiam 16 éves, a kistesó 3,5 éves fiú. Jó a kapcsolatuk, nagyon szeretik egymást. A padláson ráakadtunk egy doboz játékra, Legók és kisautók, amit a nagy fiam pakolt össze még évekkel ezelőtt, hogy az már neki nem kell. A kicsit most pont ezek érdeklik, így nagyon megörültem, hogy nem kell neki ezeket megvenni. Nem állunk úgy, hogy nem számít a pénz. Kérdeztem a nagy fiamat, odaadja -e ezeket a dolgokat a kicsinek, erre ő azt mondta, hogy nem szívesen, mert ezek az övéi, bár már nem akar velük játszani, mégis eltetté őket. Valahol én megértem, de a férjem szerint ez csak arról szól, hogy a nagy önző, mivel sokáig egyke volt, és nem szívesen ossza meg a dolgait mással. Szerinte ez jó alkalom lenne, hogy rábeszéljük, hogy odaadja a kicsinek ezeket, hisz úgysem kell neki, és így megtanulhatná, hogy a testvérekkel megosztunk mindent. így ő azt mondja, adjuk a kicsinek a játékokat, és kész, persze a naggyal előtte elbeszélgetni, hogy mi ezt így tartjuk helyesnek. Nektek erről mi a véleményetek?
2013. dec. 19. 11:59
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
94%
Próbáld meg felvetni neki, hogy csomagolja be őket és az lesz tőle a kicsinek a karácsonyi ajándék.
2013. dec. 19. 12:05
 2/21 anonim ***** válasza:
47%
Hát elég furcsa ez nekem. Ez szerintem szimpla irigység a fiad részéről. A játékokat gondolom, nem ő vette magának. Számomra evidens, hogy az eltett játékokat levittem volna és egyszerűen nekiadom a kicsinek, mert most ő tud vele játszani.
2013. dec. 19. 12:08
 3/21 anonim ***** válasza:
69%

Pont abban a korban van a nagy, hogy újra féltse a dolgait. Pár év és elmúlik, addig türelem. :-)

Mostanra tanács (nem biztos, hogy beválik), kérjétek meg a nagyot, hogy böngéssze át az egészet, hátha akad egy-két dolog, amit mégis odaad. Ha nem, én tiszteletben tartanám az akaratát, hiszen ezt tényleg ő kapta, gondolom szülinap, névnap, karácsony...

Én sem szívesen adnám oda senkinek az 5 évvel ezelőtt kapott aranyláncomat, mert épp nem használom.

2013. dec. 19. 12:11
 4/21 anonim ***** válasza:
67%
16 évesen akarod elkezdeni arra nevelni, hogy a dolgait meg kell ossza mással? Szerintem késő. Azok az ő játékai, az ő emlékei gyerekkorából és elvárjátok, hogy minden gond nélkül adja oda a tesójának, aki jó eséllyel párat elront majd belőle, széthordja, elkeveri, stb. és még csak ne is érintse ez meg lelkileg? Nem azért kell neki 16 évesen az a doboz, mert játszani fog vele, hanem azért, mert szép emlékek kötik hozzá. Akár pénz szűkében vagyok, akár nem, én tiszteletben tartanám a nagyobb gyerekem érzéseit is, és akár egyetértek a döntésével, akár nem, nem hordom szét az emlékeit csak azért, mert zseritem az úgy jobb a kicsinek. Több tiszteletet kellene tanusítani a nagyobb gyermeked érzései és döntései iránt! N30
2013. dec. 19. 12:29
 5/21 anonim ***** válasza:
23%

Jesszus! 16 éves könyörgöm! Nem akar velük játszani, nem akar már semmit csinálni velük, most ottfent porosodjon, minthogy inkább a kicsinek adnák? Ezt ti komolyan gondoljátok, akik itt tiszteletben tartott érzésekről beszélnek?

Ne haragudjatok, de ez baromi nevetséges..:D

EGYÉRTELMŰ hogy a "kinőtt" játékok továbbszállnak, és miért is ne lenne így?

A fiad gyerekes és irigy, sajnos ezek tények. Álljatok a sarkatokra, igazából én engedélyt sem kértem volna rá, h levigyem, és nem azért mert nem tisztelem a gyermekem, hanem azért mert ez úgy ahogy van abszurd, hogy őrizgetné a padláson az idők végezetéig, minek? Emlékek? Jaj ugyan már! És ha a kicsi párat tönkretesz, na bumm, biztos ő is tört el, vesztett el belőle..Ezek JÁTÉKOK, nem aranynyaklánc vagy ilyesmi, pf.. Ekkora felhajtás..!

Kislányom 6,5 éves több esze van komolyan, képzeljétek ő is félti a játékait a 1,5 éves tesójától, de ő még az újonnan kapottat is odaadja, nem még ami már nem kell neki..Istenem..:D -.-' :D

2013. dec. 19. 12:44
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem kérd meg a nagyot,hogy nézze át a dobozt,válasszon ki 1-2 darabot, amit meg szeretne őrizni pl.szép emlék köti hozzá vagy különösen fontos okból kapta ,a többit pedig adja oda a kicsinek.Természetesen beszéljétek át, hogy miért is kellene odaadnia és tényleg az ő kezéből vegye át a kicsi a játékokat.Semmiképp nem intézném hatalmi szóval,hogy márpedig odaadod és kész!
2013. dec. 19. 13:07
 7/21 anonim ***** válasza:
21%
Maximálisan egyet értek az ötös válaszadóval. Szerintem is elég nevetséges ez a helyzet. Ő már 16 éves, sajnálatos, hogy nem egyértelmű neki az, hogy a régi kacatokat a kistestvérének adja. Kisfiunk 2 és fél éves, kislányunk 24-én lesz két hónapos. Ha Nimród kap valamit, mindig azt mondja, ezt is tesónak adom, ezt is tesónak adom... Pedig nem mondtunk neki ilyesmit sosem. Előkerültek a csörgök, és egyéb bébi játékok pár nappal ezelőtt. Gondoltam lefertőtlenítem őket. Kisfiam bent volt velem a fürdőszobában. Minden játéknál megkérdeztem, hogy kell-e neki, de kivétel nélkül mindre azt mondta, legyen a tesóé. Pedig csak két és fél éves... nem 16........
 8/21 anonim ***** válasza:
75%

Van a kérésében valamennyi ráció. Az én tesóm is örömmel kölcsönvette a játékaimat és ma már csak puszta emlék az a baba amit lefejezett (nem egy dolog ment tönkre amire én nagyon vigyáztam).

Szerintem kérdezd meg tőle, hogy miért ragaszkodik hozzá ennyire.

Neked is igazad van a témával kapcsolatban.

De szerintem az lenne a legcélszerűbb ha újra átnézné a régi játékokat és eldöntené, hogy mi az amihez foggal körömmel ragaszkodik, amihez a legtöbb emlék fűzi és az nem kerülne a tesó kezébe. A többit pedig odalehetne adni a kicsinek.

9/21 anonim ***** válasza:
11%
Én ezt nem bírom felfogni, legtöbb emlék köti, milyen emlék? Hogy játszott vele?? Aztán ami kincs, megy a vitrinbe? Vagy vissza a padlásra, majdcsak lesz vele valami, vagy az idők végezetéig ott tengődik?
2013. dec. 19. 13:32
 10/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat:-)

Nem akarom a nagyot semmire kényszeríteni, ezért is kértem tanácsot, de túlzásnak tartottam a reakcióját. Nem értettem, miért akar "emlékbe" eltenni egy hatalmas doboz ömlesztett legót. Néhány kisautót még megértem, a szívének kedvesebbeket, nem akarom elvenni az emlékeit, de a legókat nem lehet tönkre tenni, és olyan sok van, hogy ha eltűnik belőle pár darab, fel sem tűnik, mert átláthatatlan az egész. Ha számára ez megbecsült játék lenne, nem így összehányva tette volna el, hanem összeépítve, szortírozva, úgy gondolom. De lehet, hogy rosszul látom. Van a szobája polcán dísznek néhány autó, azokat már próbálta elkérni a kicsi, és mondtuk neki, hogy az a bátyusé, és vigyázni akar rá, nem szeretné odaadni, tehát nem is kapta meg. Vagyis tekintettel vagyok a nagy fiú érzéseire is, és nem veszem el a dolgait!

Most úgy gondolom, beszélgetek vele majd, megkérem, hogy nézze át a játékokat és ami különösen közel áll a szívéhez, azt válogassa ki magának, a többit meg ajándékozza a kicsinek. Ez nagyon jó ötlet, köszönöm:-), hogy tőle kapja meg, ajándékba, mondjuk karácsonyra vagy a közelgő szülinapjára.

Egyik válaszolónak: Nem, nem most akarom elkezdeni megtanítani a nagyot arra, hogy megossza a dolgait. Ugyanis mi is megosztjuk vele a mi dolgainkat. Mindig megkapja tőlünk, ha valamit elkér és mi nem használjuk. Sokszor még azt is, amit még használnánk, mondván, hogy majd ha annyira kell, veszünk magunknak másikat, de hadd legyen az övé. Úgyhogy ő eddig ezt a példát látta tőlünk, és ugye jó esetben a gyerekek példamutatásból tanulnak. Csak hát én ilyen szívtelen anya vagyok, hogy nem szeretném, ha ő meg ezek után egy önző testvér lenne, aki inkább elraktározza a dolgait, mintsem megossza a testvérével. És tiszteletben tartom őt, de mellette a tesóját is és magamat is.

2013. dec. 19. 13:44
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!