Hogy neveljem tisztességre a lányomat? 11 éves és tiszteletlenül beszél velem!
Némi igazság lehet a 16 éves válaszában, legalábbis arra érdemes, hogy átgondolja az ember - már csak azért is, mert egy létező problémát még annak a korosztálynak a szemével is látja, akiről a kérdés szól.
Mindettől függetlenül szerintem se ennyire szimpla az eset. Egy 11 éves gyerek még GYEREK, ha el is kezdi a kiskamasz kort (szerintem még az is icipicit korai, de mindegy) akkor sem engedhet meg magának olyan dolgokat, amit itt a kérdező lánya.
Azt gondolom, alapvető nevelési hiba van, ami nem itt és most csúszott el, hanem jó eséllyel már sok évvel ezelőtt. Az biztos, hogy az nevelési célzattal adott atyai/anyai pofon ebben az esetben nem ördögtől való (tudom, most ez főbenjáró vétek, de azért érdemes átgondolni, hogy pl. szüleink találkoztak ilyesmivel, még mi is - harmincas korosztály vagyok - és nem igazán jellemző, hogy bárki lelki sérült lett volna a dologtól, de a tiszteletet mindannyian megtanultuk megadni) és az is biztos, hogy olyasmit vonnék meg a leányzótól, ami fáj. Vagyis első lépésben az internetet. Nyár van, szünidő, töltse hasznosabb és egészségesebb elfoglaltsággal a napjait, ne a gép előtt görnyedjen!!! Egyébként ez még abban az esetben is igaz, ha a gyerekkel semmi probléma nincs. Szerintem a számítógéphasználatot ebben az életkorban mindenképp korlátozni kell, az én gyerekeim még kisebbek, de a limit tutira meg lesz húzva mondjuk napi egy óránál, slussz.
Egy 11 évesre már bátran lehet ezt-azt bízni a háztartási munkák közül - mosogatás, vagy ha mosogatógép van, akkor annak ki-be pakolása, porszívózás, fűnyírás, viráglocsolás stb. - illetve alap, hogy a saját szobáját, holmijait maga is rendben tudja tartani.
A sport pedig mindenképp csak javára válhat, fizikálisan is, de mentálisan is.
Nem tudom,miért kellett ennyire lehúzni a 16 éves lányt.Még jó,hogy nem hagyta magát! :)
Pedig sok használható és értelmes ötlettel,feltevéssel állt elő,és lemerem fogadni,hogyha nem írja oda a korát,senki sem köt belé,sőt még támogatja is.Még csak nem is volt tiszteletlen,más mégis így viszonyult hozzá...
Amúgy az tényleg nem okés,hogy a kérdező lánya ilyen hangnemet enged meg magának,azonban akkor ezek szerint megkezdődött (vagy már tart) a kamaszkor.Nagy érzelmi és testi változásokon kell keresztülmennie,a hormonok hatására pedig semelyik tini sem szereti ha korlátozzák,alakul a személyisége.Szerintem kompromisszumokra van szükség.Elmagyarázod neki,hogy veled így nem beszélhet,megkéred,hogy segítsen be a házimunkába,cserébe kedvére való programot választhat a gépezés helyett.Magamból kiindulva sokszor azért ültem egész nap a gép előtt,mert más elfoglaltság nem volt,amiben örömömet leltem volna.Mostanában már egész tartalmasnak mondhatóak a napjaim,nyáron esténként sétálunk anyával (igaz,mi a a Balatonon lakunk,tehát több a program,elfoglaltság is),jégkását vagy fagyit iszunk,beszélgetünk,sokat nevetünk.Emellett divatrajzokat készítek,fejlesztem az ehhez kapcsolódó készségeimet,satöbbi.A legjobb barátnőm is nemsokára megérkezik,akivel aztán már tényleg nem lesznek unalmas napjaim.Van társasága a lányodnak,vagy csak magára van maradva,mint korabeli?
És igen,én is csak egy tizenéves takonypóc vagyok,úgyhogy a véleményemet nem muszáj elfogadni és nem is volt muszáj elolvasni.Mindenesetre a ki szánt rá időt és elolvasta,annak köszönöm. :)
Hogy tudtok a saját gyereketekről taknyosként és hasonlóként beszélni? Ilyen szülőnek miért van gyereke?
Valószínűleg a lányod sem szívesen gépezik egész nap de unatkozik és hát azért valljuk be, a házi munka nem egy izgalmas dolog. Szervezz programokat neki és közösen is járjatok el, akkor nem fog a gép előtt ülni.
A gépre lehet jelszót tenni.
Csak akkor oldja fel a kedves szülő ha segít.. ha tiszteletlenül beszél akkor meg még akkor se.. barátoktól nyugodtan el lehet tiltani ilyenkor..egy-két anyai pofon sem árt ha elszabadul a pokol..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!