Hogy tegyek eleget apuék elvárásának? 13/L
Kezdjük ott,hogy teljes mértékben megértem Őket hisz az én javamat szolgálja és hálás vagyok Nekik,hogy így foglalkoznak a jövömmel.
De most ugye 13 éves vagyok,és fél év múlva angolból alapfokút kell tennem-->magán tanár segítségével.
És év végén le kell tennem a középfokút és mire kijárom a gimnáziumot (még 6 év) addigra felsőfokú angolbol.Ez mellett spanyol a második nyelvem.És informátikából is magán tanárom lesz.És most ha kijárom a 2 évet gimibe szakot kell választanom (nincs infos szak) így angol szakra fogok meni.Középiskolába pedig infoszakra/programozónak.APu azt mondta így már 2 állás is megvan és még csak 18 leszek.Persze diplomáig meg se állunk.Most Így belegondolva olyan mintha egész életemben tanulnék,de nem ez a lényeg.Én nagyon félek attól,hogy nem tudom angolból fél év múlva letenni az alapfokút.Nem azért mert anyuék(részben azért is,hisz fizetik nekem a magán tanár-->amit én ellenzek a mai napig,mert nem állunk úgy anyagilag,hogy megtehessük.És szerintetek ha nagyon belehúzok az angolba menni fog?Ugy,hogy NE mennyen a többi tantárgy javára?És ti is így "fogjátok" a tanulás terén a gyerekeiteket?
Üdv! Nagyon szép elképzeléseid vannak, csak gratulálni tudok hozzájuk! Én 16 vagyok, és kb. 1 éve középfokúztam. Elsőre nem sikerült, és eszméletlen lelkiismeret furdalásom volt, mert mi sem vagyunk éppen gazdagok. Ne stresszeld túl a dolgot és akkor könnyebb, hidd el. Egyébként ha tényleg nem álltok olyan jól anyagilag, ki lehet hagyni az alapfokot. Ha jól tudom, nem számít bele a továbbtanulásba.
DE bár a 16:48-as hozzászólás eléggé alpári módon lett megfogalmazva, igaza van. Azért lazíts és legyél a barátaiddal is! Éld az életed, mert ezek a legszebb évek, és ha elmennek, nincs visszaút. Nem azt mondom, hogy ne tanulj, hanem azt, igenis tanulj, de mellette legyél kamasz is, mert hidd el, jó buli. :)
Köszönöm az anyagiak meglesznek oldva :)
Élem az életemhétvégén és mikor nincsen sok tanulni való,lehet,hogy majd megbánom,de most ezt látom jónak
A címedben az van, hogy apuék elvárásának, a kommentjeidben meg az, hogy a saját elvárásaid. Ezt nem ártana magadban tisztázni.
Középfokú nyelvvizsgát kezdő szintről egy év alatt nem fogsz tudni tenni, irreális álmokat pedig nem érdemes kergetni, mert lelkiismeretfurdalásod lesz, ha nem sikerül. A nyelvvizsgát érett, tájékozott embereknek találták ki olyan témákkal és szókinccsel, nemcsak a társalgáson, hanem az olvasott, hallott szövegértésen, hivatalos levél fogalmazásban, ami nem 14 éves gyereknek való. Az alapfokot esetleg megpróbálhatod fél év alatt (de intenzív munkával), arra jó, hogy vizsgarutint szerezz.
Mondataidban valami nincs a helyén, tán te magad se érted: angol tagozatos gimnáziumról beszélsz, mert nincs info, ugyanakkor info tagozatos középiskoláról. Egyébként ha 15 évesen sikerül a középfokú nyelvvizsgád, akkor már nincs értelme az angol tagozatnak, mert akkor az iskolában nem fogsz semmi újat tanulni.
Alapjában véve helyesek a terveid, jó, hogy van komoly célod, de az emberi-társasági kortárs kapcsolatok ebben a korban pont ugyanolyan fontosak a személyiségépítésben, mint mondjuk a nyelvek.
Ezt írtad:
"gimibe szakot kell választanom (nincs infos szak) így angol szakra fogok meni.Középiskolába pedig infoszakra/programozónak.APu azt mondta így már 2 állás is megvan és még csak 18 leszek."
aranyos vagy, csak kár hogy nem így működik :)
11.-es vagyok és nyelvi tagozatos, ha minden jól megy most fogom lerakni évvégén az angol középfokút, az alapfokúnak semmi értelme, mellesleg szerintem nem is nehéz, feleslegesen ne dobjátok ki az alapfokúra a pénzt
gimiben tudtommal csak érettségit lehet kapni, ergo nincs szakmád, tehát nem nagyon tudsz munkát vállalni, tehát tovább kell tanulnod egyetemre vagy főiskolára, ennyivel jobb a szakközép mert ott kapsz szakmát is, és az már egy plusz pont ha onnan tovább tanulsz
most visszatérve rám, most évvégén lerakom a középfokú nyelvvizsgát, azzal meg még rá érek foglalkozni február után, mert addig még bővíteni kell az ismereteimet pedig már 1. osztály óta tanulom az angolt, ezek után 12. évvégén lerakom a középfokú angol érettségit és 13.-ban pedig a szintemelőt és ha ezek sikerülnek másik jó vagyok és plusz pont a felvételin, és amelyik jobban sikerült azt számoltatom be
a másik meg, még csak 13 éves vagy, ráérsz, nem azt mondom hogy legyél diszkópatkány, de néha kikapcsolódhatsz, menj el a barátaiddal valahova
és bocsi hogy ilyen hosszú lett, és még valami, informatikával nem mész sokra, közgazdasággal annál inkább
Szerintem is ráérsz. Ha az anyagi körülményetek nem olyan, akkor szerintem is teljesen fölösleges az alapfokú nyelvvizsgára pénzt költeni. Igazából nem mész vele semmire, csak lesz egy kemény fedeles papírod, ami 30 ezer ft-odba került, de semmire sem jó, sehova sem számít be. Járj szorgalmasan külön tanárhoz, akár nyelviskolába is. Az elkövetkezendő évek alatt végig csinálhatsz nyelvsuliban alapfokú kurzustól középfokú nyelvvizsga felkészítőig mindent, és ha szorgalmas vagy addigra el is jutsz odáig hogy megtudod csinálni a középfokút. (Hozzáteszem a nyelvviskolák olcsóbbak is mint jópár nyelvtanár, és velünk pl külön külön is foglalkoztak ugyanúgy, arról nem is beszélve milyen jót nevetgéltünk néha a többiekkel).
Én most 13.-os vagyok, nyelvi tagozaton. Nálunk a nulladikot 9.-nek nevezték, bonyolult mindegy, nem is ez a lényeg. 12. éve tanultam tavaly az angolt, egy önálló külföldi táborral (ahol rá voltam kényszerítve a beszédre), egy középfokú nyelvvizsga felkészítővel (délután 5-8ig, heti 2-3 alkalommal), és rengeteg belefektetett energiával sikerült májusban letennem a középfokú nyelvvizsgát, és a középszintű érettségit előrehozottan. Plusz informatikából is csináltam egy középszintű előrehozottat.
Én azt mondom szép terveid vannak, és teljesen igazad van abban, hogy a nyelvekre szükséged lesz, de rengeteg energiát kell belefektetni ahhoz hogy összejöjjön. Én 18 évesen azt hittem megpusztulok amikor 4-ig suliban voltam informatika fakton, aztán 8-ig nyelvsuliban, amikor pedig végre hullafáradtan hazaértem, még neki kellett állnom másnapra tanulni... Pár hét után nagyon ki voltam, és néha már legszívesebben sírtam volna a kimerültségtől, de amikor megkaptam a nyelvvizsga eredményem, megtudtam hogy sikerült, aztán másnap kézhez kaptam a papíromat arról, hogy a két érettségim is 5-ös lett, akkor hihetetlen volt az a boldogság amit éreztem.
Bocsi hogy novellákat írok neked kb, ezzel csak azt akarom mondani, hogy nagyon szép terveid vannak, csak ne tedd túl magasra a lécet, mert ha nem sikerül csalódott leszel, és ez könnyen elveheti a kedvedet a tanulástól. Inkább haladj kisebb léptekkel, de biztosan, mint hirtelen ugrásokkal, és egyszer a "mélybe zuhanj". Fiatal vagy, amellett hogy különórákra jársz és rendesen tanulsz, nyugodtan kikapcsolódhatsz néha, ez nem egyenlő azzal, hogy csak lógsz és részegen fetrengesz ahelyett hogy a dolgodat tennéd :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!