Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hány évesen világosítsuk fel?...

Hány évesen világosítsuk fel? Ti mikor beszéltétek meg vele?

Figyelt kérdés
Van egy 14 éves lányom.Nem nagyon szokott velünk ilyen dolgokról beszélni,még azt se mondta el hogy van barátja..
2009. júl. 22. 09:43
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A felvilágosítás nem életkorhoz kötött. Folyamatosan kell.

Legjobb mindig nyíltan beszélgetni a gyerekkel bármilyen témáról, így szexről is. Elvégre természetes és fontos dolog.

2009. júl. 24. 12:56
 12/20 anonim ***** válasza:
Szia ! Szerintem ovis kortól kezdve szép lassan adagolni. Nem azt mondom, hogy egyből a közepébe, csak fokozatosan :) Én öt éves fiam tisztában van már néhány dologgal,ha kérdez ( márpedig elég sokat,kis kíváncsi ) akkor elmondjuk neki őszintén, úgy , hogy ő is megértse. Pl.: most született meg a kislányunk,őt roppantul érdekelte, hogy hol jön majd ki. Mondtam neki, " anya punciján keresztül " :) Elvigyorgott rajta néhány percig, aztán tudomásul vette, azóta nem téma.( végül mégsem ott jött ki, császáros lett ) :) Mikor én gyerek voltam, nálunk otthon tabu volt a szex meg minden hasonló téma,így sajnos mindenre magamtól kellett rájönnöm, utána olvasni, kérdezni, stb. A mai napig nem tudok anyuval ilyenekről beszélni, mert tereli a szót sajnos. Próbálj a gyermekeddel őszintén megbeszélni mindent, legyetek barátok, hogy bátran elmondjon neked mindent, amit jónak lát ! Sok sikert ! :)
2009. júl. 24. 14:26
 13/20 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Most látom, elkéstem már az " okos " tanácsommal, mármint, hogy ovis korban kell kezdeni ! :) Sorry ! De azért szerintem egy beszélgetést mindenképp megérne, legalább azért, hogy elmondd a lányodnak, hogy rád mindig számíthat, bármi legyen is.Így talán könnyebben megnyílik előtted !
2009. júl. 24. 14:30
 14/20 anonim válasza:

Engem soha nem világosítottak fel a szüleim. 15 évesen veszítettem el a szüzességemet azzal a fiúval, akivel kisebb nagyobb veszekedések után jegyben járok jelenleg, és jövőre lesz az esküvőnk.

Nekem óriási mázlim volt, azt hiszem nem kell részletezni, hogy miért...

A felvilágosítást saját tapasztalataim alapján folyamatosan kell tenni, mindig nyíltnak lenni vele szemben. 10-11 éves korában kellett volna leülni és elmagyarázni a dolgot, mert hiába 12 évesen világosítják fel őket a sulikban, akkor már nevetnek a védőnőn, mert az internetről és fejlettebb barátoktól tájékozódtak. Jobb, ha Te világosítod fel, hiszen fontos, hogy ne a nagymenő barát dumáját hallja, és ne is a gyakorlatias védőnőt, akitől biztos, hogy nem fognak kérdezni...

Most az lenne a legjobb, ha barátnő szinten próbálnád kezelni és beszélgetnétek a védekezésről, és a szüzesség elvesztéséről.

- A védekezés esetében ne arról, hogy milyen módszerek vannak, mert nyilván tudja...

Hanem beszéljétek meg, hogy Ő hogyan fog védekezni, ha oda kerül a sor. Bármikor bármi lehet, fontos, hogy ezt előre tisztázzátok. A legésszerűbb, ha Ő is tart magánál óvszert, persze ezt te tudod megítélni, hogy mit mondasz majd.

- A szüzességről pedig ne azt mondd, hogy várjon még, mert fiatal és ennyi... mert nem biztos, hogy ez bejön, viszont ezután biztosra veszem, hogy nem fog beavatni, ha esetleg korábban történik meg a dolog. Kicsit kínos úgy élni, hogy sejted, hogy mi van, de mivel soha nem voltatok ilyen téren bizalmasok és mondtad is neki, hogy ne tegye egyikőtök se beszél majd róla, vagy hazudni fog.

A helyedben elmagyaráznám neki, hogy csodálatos dolog a testiség, de minél érettebben éli át az elsőt, annál jobb lesz. Ezen kívül, ami igazán lebilincselő lehet, az a Te szüzességed elvesztésének története, bárhogy is volt... ha korán, akkor az elrettentő példa, a később, akkor pedig az, hogy megérte várni.

Az a lényeg, hogy megértesd vele, hogy a legjobb, ha vár. De természetesen Te akkor is mellé állsz, ha 16 évesen lefekszik élete nagynak vélt szerelmével. Hiszen ezek után valószínűleg beszámol majd, vagy ha vívódik, tanácsot kér tőled és ha baj van, akkor nem mással próbálja elintézni, hogy nehogy balhé legyen otthon...

Ne egyszerre vágd hozzá az egészet, mertha ez nálatok nem általánosságban van a terítéken, akkor zavarba jöhettek mindketten...

Fokozatosan beszélgessetek erről. Ha mindig hozzáfűzöl egy kicsit, és 4-5 alkalommal is a szexualitás a téma közöttetek, akkor a végén már könnyű lesz erről nyíltan beszélni.

Ha az édesapával is jó kapcsolata van egyébként, akkor akár a védekezős dologgal ő is beszélhet vele. Nem kell véresen komolyan megizzadni, egyszerűen csak elmondani, mennyi veszély van, mi az amit ő is elkaphat... és szerintem adni neki egy doboz óvszert, hogy tudjátok, hogy nincs rá szükség, de a legjobb a biztonság. De ezt csak utána, miután már a finom anyai beszélgetés megtörtént, mert amúgy elég gáz lenne, ha az édesapa ráront egy doboz óvszerrel...

Remélem érthető volt a mit írtam, mert szerintem ez nagyon helyes és fontos így. Ha esetleg megfogadod a tanácsomat és valamit nem értesz belőle, írj nekem nyugodtan!

Ildi (21)

2009. júl. 26. 18:51
 15/20 anonim válasza:
Nemtudom.. engem nem világositottak fel a szüleim.. tudom mik a veszélyek meg amugyis 6.ban felvilágositották egészségtanorán..
2009. júl. 27. 15:00
 16/20 anonim válasza:
Anyum vett nekem egy könyvet, amibe minden konkrétan le volt írva. miután elolvastam, megkérdezte, van-e kérdésem, mondtam, hogy nincs. ennyi. Így mindkettőnk meg lett kímélve a kínos beszélgetéstől, hogy tulajdonképpen hogy is lesz a gyerek.
2009. aug. 4. 16:43
 17/20 anonim válasza:
Ez rossz megoldás, könyvvel felvilágosítani, vagy pedig az iskolára hagyatkozni, szerintem.
2009. aug. 4. 16:47
 18/20 anonim ***** válasza:
Beszélhet vele. Esetleg vegyen neki egy kis apróságot, vagy tegyen egy gesztust ami egy kicsit felvidítja és ezt a pillanatnyi kis "vidámságot" rögtön használja ki, így már is oldottabb és beszédesebb lesz ő is.
2009. aug. 11. 19:20
 19/20 anonim ***** válasza:

Én 12 éves vagyok.

Engem se világosítottak fel a szüleim.

Anyám mondott 2 mondatot a menzeszről azt ennyi:

"Most bármikor megjöhet, vigyél magaddal a suliba betétet."

Jajj bocs, ez csak 1 mondat:P

2010. jan. 25. 20:37
 20/20 anonim válasza:

Lány: 12-13

Fiú: 14-15

2017. márc. 11. 22:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!