13 éves nagylányom hónapok óta nagyon rosszul érezte magát, ugy néz ki lisztérzékeny. Nagyon el vagyok keseredve, mit tudtok a glutenallergiáról?
Orvosi vizsgálat nélkül csak találgatni lehet. Addig is próbáljatok odafigyelni, hogy mitől van rosszabbul és azt kerülni kell.
Szerintem bármikor, bárkinél kialakulhat allergia, érzékenység, sajnos.
Szia!
Hasonló problémám volt múlt évben. Persze én le is fogytam 52kg-ról 41-re. Ez a cöliákia egyik tünete, a másik pedig a bűzös, lágy, nyálkás széklet esetleg hasmenés. Ugyanis a bélbolyhok kezdenek "elhalni" így nincs ami felszívja a tápanyagot, ami ugye fogyáshoz vezet. Én a kivizsgálás előtt elkezdtem a gluténmentes diétát ezért már a vérvizsgálat nem mutatta ki a lisztérzékenységet. A belgyógyász multivitamin és bérescsepp kúrát írt elő, plusz testmozgás(napi 30perc).Ha jó a lányodnak a gluténmentes diéta ne hagyjátok abba szerintem, én is így élek, függetlenül attól, hogy vértesztem negatív. A cöliákia egyébként örökölhető, mellé laktóz intolerancia és cukorbetegség is társulhat. Ne keseredj el! :) Ezentúl figyeljetek oda az ételekre és összetevőikre, de megéri. Amúgy minden glutén "más". Ettem zabot attól semmi. A fehér liszt egyébként sem a legjobb, azt mondják. Jó egészséget kívánok! :)
Nem akarlak megbántani, írtad, hogy voltatok több kivizsgáláson is, de mint tudjuk az orvosok között is van különbség.
Meg talán az is lehet, hogy amikor voltatok, épp nem volt kimutatható, mitahogy egyik válaszoló írta, hogy úgymond diétával panaszmentes. Én azt mondom, hogy nem szabad ráhagyni.
Azt meg tudod írni, hogy milyét fájlalta leginkább? Így elég nehéz bármire is gondolni.
Szia!
Nálam kb. fél éve derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok (21 évesen). A mamám már 29 éve lisztérzékeny és tőle örököltem. De ezem felül még a mogyoróra is allergiás vagyok. A tüneteim: 1 éven keresztül hasmenésem volt, ahogy lenyeltem az utólsó falat ennivalót, már mentem is a wc-re. Én nem fogytam, hanem híztam, nagyon látványosan. Amióta betartom a gluténmentes diétát, azóta minden rendben van és végre fogytam is. Sajnos nagyon nehéz betartani, de muszáj, ha nem akarok meghalni. Nálam már az allergiateszt kimutatta, a lisztérzékenységet. Az orvosok csodálkoztak is, mert ez nagyon ritka. A teszt előtt csináltak végbéltükrözést utána meg vékonybél-biopsziát (ez annyit jelent, hogy olyan mint a gyomortükrözés, csak nem állnak meg a gyomornál, hanem tovább mennek a vékonybélbe és kicsípnek egy kis darab szövetet. Amit aztán elküldenek szövettan vizsgálatra). Nekem még kezdeti stádiumban van, de ha nem tartom be szigorúan a diétát, akkor kb. 3-4 évem van, mert ilyen gyorsasággal pusztulnak el az én bélbolyhaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!