Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 13 éves nagylányom hónapok...

13 éves nagylányom hónapok óta nagyon rosszul érezte magát, ugy néz ki lisztérzékeny. Nagyon el vagyok keseredve, mit tudtok a glutenallergiáról?

Figyelt kérdés
Mindig mindenét fájlaltatta,kivizsgáltattam a-tól z-ig és semmit nem találtak az orvosok.Valamelyik nap evett egy nagy tányér földimogyorót és nagyon rosszul lett.A gluten-re kezdtünk gyanakodni,azóta (5 napja)teljesen glutenmentesen eszik és azóta kutya baja,ujra jókedvü és vidám.èn viszont nagyon el vagyok keseredve,hogy alakult ez ki ebben a korban?
2009. jún. 4. 22:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
A földimogyoróban nincs glutén. Csak a búzában és egyéb gabonákban. A lisztérzékenység genetikailag kódolt, nem egyszerűen csak kialakul valaminek a hatására. Ha erre gyanakodsz már egyszerűen kimutatható egy vérvizsgálattal, menjetek orvoshoz.
2009. jún. 4. 22:56
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Orvosi vizsgálat nélkül csak találgatni lehet. Addig is próbáljatok odafigyelni, hogy mitől van rosszabbul és azt kerülni kell.

Szerintem bármikor, bárkinél kialakulhat allergia, érzékenység, sajnos.

2009. jún. 4. 23:04
 3/12 A kérdező kommentje:
Irtam hogy kivizsgaltattam a-tol z-ig,és semmit sem találtak.A mogyoró pedig nem gluténmentes ebben biztos vagyok.Itt olvastam a net-en.Na mindegy,majd lesz valahogy...
2009. jún. 5. 00:40
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Hasonló problémám volt múlt évben. Persze én le is fogytam 52kg-ról 41-re. Ez a cöliákia egyik tünete, a másik pedig a bűzös, lágy, nyálkás széklet esetleg hasmenés. Ugyanis a bélbolyhok kezdenek "elhalni" így nincs ami felszívja a tápanyagot, ami ugye fogyáshoz vezet. Én a kivizsgálás előtt elkezdtem a gluténmentes diétát ezért már a vérvizsgálat nem mutatta ki a lisztérzékenységet. A belgyógyász multivitamin és bérescsepp kúrát írt elő, plusz testmozgás(napi 30perc).Ha jó a lányodnak a gluténmentes diéta ne hagyjátok abba szerintem, én is így élek, függetlenül attól, hogy vértesztem negatív. A cöliákia egyébként örökölhető, mellé laktóz intolerancia és cukorbetegség is társulhat. Ne keseredj el! :) Ezentúl figyeljetek oda az ételekre és összetevőikre, de megéri. Amúgy minden glutén "más". Ettem zabot attól semmi. A fehér liszt egyébként sem a legjobb, azt mondják. Jó egészséget kívánok! :)

2009. jún. 5. 08:20
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
A földimogyoró gluténmentes. Ez biztos. A testvérem 26 éve lisztérzékeny és mogyorót is eszik, arról nem is beszélve hogy a tiltott ételek listájában sem szerepel valamint lehet kapni gluténmentes sütit mogyoró és földimogyorókrémmel is. Viszont a földimogyoró önmagában okozhat allergiás tüneteket ezért írják fel a csokikra is h ha földimogyorót használó üzemben készült de ennek semmi köze a gluténhoz.
2009. jún. 5. 09:54
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarlak megbántani, írtad, hogy voltatok több kivizsgáláson is, de mint tudjuk az orvosok között is van különbség.

Meg talán az is lehet, hogy amikor voltatok, épp nem volt kimutatható, mitahogy egyik válaszoló írta, hogy úgymond diétával panaszmentes. Én azt mondom, hogy nem szabad ráhagyni.

Azt meg tudod írni, hogy milyét fájlalta leginkább? Így elég nehéz bármire is gondolni.

2009. jún. 5. 10:37
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én egészségügyis vagyok. Pontosan mik voltak a lányod tünetei?
2009. jún. 5. 20:58
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nálam kb. fél éve derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok (21 évesen). A mamám már 29 éve lisztérzékeny és tőle örököltem. De ezem felül még a mogyoróra is allergiás vagyok. A tüneteim: 1 éven keresztül hasmenésem volt, ahogy lenyeltem az utólsó falat ennivalót, már mentem is a wc-re. Én nem fogytam, hanem híztam, nagyon látványosan. Amióta betartom a gluténmentes diétát, azóta minden rendben van és végre fogytam is. Sajnos nagyon nehéz betartani, de muszáj, ha nem akarok meghalni. Nálam már az allergiateszt kimutatta, a lisztérzékenységet. Az orvosok csodálkoztak is, mert ez nagyon ritka. A teszt előtt csináltak végbéltükrözést utána meg vékonybél-biopsziát (ez annyit jelent, hogy olyan mint a gyomortükrözés, csak nem állnak meg a gyomornál, hanem tovább mennek a vékonybélbe és kicsípnek egy kis darab szövetet. Amit aztán elküldenek szövettan vizsgálatra). Nekem még kezdeti stádiumban van, de ha nem tartom be szigorúan a diétát, akkor kb. 3-4 évem van, mert ilyen gyorsasággal pusztulnak el az én bélbolyhaim.

2009. jún. 10. 15:18
 9/12 A kérdező kommentje:
A lányom tünetei hasmenés,fogyás,gyomorégés,szédülés (de nem súlyosan).Mióta diétázunk,sokkal jobban van,(2 hete),de pl ma megevett egy kis kenyeret próbaképpen,és semmilyen tünet nem jött elö!Hétfö ujrakezdödnek a vizsgálatok,meglátjuk mi lesz,köszönöm a válaszokat!Nektek is jó egészséget,és jobbulást...
2009. jún. 14. 00:20
 10/12 anonim válasza:
100%
Az én unokatestvérem is lisztérzékeny kb. egy éve,most 13 éves.Ő is rosszul volt a lisztes dolgoktól,de amióta elment kivizsgálásokra,és diétán van,semmi baja sincs!Tehát minden ételtől,amiben liszt van valószínűleg rosszul érzi majd magát! :(
2009. júl. 16. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!