Elmondanád a gyerekednek, ha kérdezi, hogy ő lombikbébi?
Ez a nettó kötekedés kategória... A gyerek szintjén én így fogom magyarázni eleinte. Gyógyszereket meg szurikat kaptam.
Amúgy én azért is tartom ezt fontosnak, hogy ebből tudja, mennyire akartuk őt, mennyire vágytunk rá.
Ebben a podcastban szó van róla.
És nem, az, hogy lombik volt, az nem olyan mint hogy misszionárius vagy kutyapóz. Az engem sem érdekelne. De ha felnőttként tudnám meg, hogy “jah egyébként lombik program keretein belül fogantál”, azt nem kicsit nehezményezném.
Off: Ez a nincs semmi bajom, pedig ez meg az történt velem, ezt olyanok mondják, akik azt se tudják mit kellene nézni. Szerintük csak az baj, ha valaki pánikbeteg, mélydepressziós vagy öngyilkos gondolatai vannak. De hogy nem mer munkahelyet váltani x éve, vagy pont hogy évente vált mert semmi nem jó neki, hogy maximalista, megfelelési kényszeres, hogy nem tud egyedül lenni vagy hogy nem tud kilépni egy számára már rossz kapcsolatból, hogy nem tud nemet mondani, vagy hogy mindig magát helyezi az utolsó helyre vagy pont hogy mindenkit leszar - ezek a “mindenkinek van baja” kategória. És nem egyenesen következik abból hogy mondjuk el akartak vetetni, de egy pici része, mint egy puzzle. Ha egy elem hiányzik, valahogy nem teljes a kép. De ezt kár magyarázni a pszichológia-tagadóknak… 🤷♀️
22-es, egyáltalán nem ugyanaz, hogy lombikkal született ill. hogy el akarták vetetni. Utóbbi valóban okozhat rejtetten ilyen problémákat. Az előbbi hogyan okozhat, áruld már el nekem? A szülők szerettek volna gyereket, és lett nekik. Ez igaz akkor is, ha természetes úton fogant meg, akkor is, ha lombikban. Ezért felesleges erről beszélni.
Én egyetlen okból látom értelmét, de nem kicsi korban: ha az illető már felnőtt, párkapcsolata lesz, akkor el lehet neki mondani, hogy a szülők termékenysége sem volt tökéletes, tehát ha öröklődő a probléma, akkor őnála is felléphet ugyanez.
Lehet, hogy a szülők gyerekükhöz való viszonya is más lesz amiatt, hogy x évig vártak rá, és a házasságukat is megviselte a tortúra, a sok csalódás.
Nem feltétlen, de előfordulhat. Én nagyon sokszor voltam mélyen a meddőségem 8 évében. Ugyan paramaminak nem tartom magam, de másnál lehet ez görcsös aggódást generál.
Anyósomnak volt egy halva szülése és egy betegség miatti abortusza. Ez kihatott a később született gyerekeire, mert nagyon paráznak mindentől, ő adta ezt át nekik.
Amúgy meg tudományosan igazolt, hogy már az embrió/magzat is szerez traumákat. Nem mindegy, milyen élethelyzetben van az anyja, aki várja őt.
Azt sokan elfelejtik, hogy a lombikprogramot sok év meddőség előz meg, ahogy a kezelés sem sétagalopp, pláne ha sok sikertelen kezelés után lesz végül baba.
Ezt érzelmileg egy párnak nehéz kezelni. A mi házasságunkat is megviselte, hiába lett sikeres a kezelés (nem is a lombik viselt meg, az előtte lévő évek).
Erről is vannak statisztikák: nagyon magas a lombik kezelésen részt vett párok közt a válási arány. FÜGGETLENÜL ATTÓL, hogy sikeres lett-e.
Nekünk a szexuális életünk pl. teljesen tönkrement akkoriban, amikor még az ovu nézegetéssel meg időre szexeléssel szórakoztunk.
17, 18, 19, 20-assal értek egyet. Mi a francot érdekelné egy gyereket, hogy ő lombikbaba-e, vagy sem? Azt sem tudja, egy 1,5-3 éves, hogy mi az, hogy van az...
A nagyobbik gyerekem nem az, a kisebbik az. 14 és 9 évesek. Sosem kérdezték még meg, hogy mi az a lombikbaba. Akkor minek mondogassam nekik? Ugyanúgy szeretem őket, engem sem érdekel már, hogy hogy jött össze. Lényeg, hogy lettek gyerekeim, örülök neki, szeretjük egymást, azt kész. Amúgy sem mondtuk el senkinek a világon, ez a mi dolgunk, férjemre és rám tartozott akkor is, amikor a kezelések voltak, és most is. A mai világban miért olyan nagy ügy ez, ahol már szinte senkinek nem jön össze elsőre a baba?! 20 év múlva, amikor ők akarnak majd gyereket, meg már kutyát nem érdekli, olyan természetes lesz a lombik...
Majd, ha akkor kérdezi, elmondom, ha ezzel segíthetek neki, ha épp neki is csak a lombikprogram marad.
Unokatesóm mindhárom gyereke lombikbaba. Ő állandóan azt mondogatja nekik, hogy mennyi szenvedésen ment át, hogy ők lehessenek. Egyszer rakott fel Face-re egy szülinapi ajándék levelet, amiben a gyerekek hálálkodnak, hogy egyáltalán megszülethettek. Na, ez a durva! Sajnálom szegényeket, nekik nem az jött le, hogy nagyon várták őket, hanem, hogy örülj, hogy élhetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!