Miért szégyelli, hogy menstruál?
15 éves lányom már két éve menstruál, és még mindig olyan minden menstruáció, mintha az első lenne neki (azt hittem legalábbis, hogy akkor normális volt, hogy inkább visszavonult a szobájába). Ilyenkor extrán szégyenlős, van, hogy iskolába sem megy, de pl a boltba sem jön be, mert azt mondja, így ciki, fél, hogy látják rajta.
Kiskora óta fel volt világosítva, mindig a saját szintjének megfelelően, nem tabu itthon a menstruáció, az apukája előtt sem, simán beszélünk róla. Akkor miért érzi cikinek, hogy emberek közé menjen ilyenkor? Ő nem tudja megfogalmazni, azért kérdezlek titeket, hátha valaki járt már így.
Nem tudom, nekem még 35 évesen is bromi ciki, amikor átázok - pedig már 20 éve menstruálok, de néha előfordul.
Vagy csak a para, nehogy átázzak - első két napon nem tudok tamponozni, mert fáj, és olyankor betét meg annak minden hátránya.
Nem szégyellem ,de a tköm kivan vele.
Gyanús ez a kérdés nekem...
Mégis milyen okból nem megy iskolába? Mit ír be indokként? Csak úgy ellóg havonta 5-6 napot? Vagy te még asszisztálsz is hozzá, hogy ilyenkor ne menjen? Ott még nem tűnt fel, hogy havonta hiányzik?
Nem volt esetleg valami rossz, traumatikus élménye? Lehet te sem tudsz róla... (pl. megtalálták nála a betétet suliban a táskájában turkálók vagy hasonló...)
Tampont engeded neki? Ha nem, miért nem?
Menstruációs bugyin nem gondolkodtatok el?
Azt írtam, "van, hogy iskolába sem megy".
Ez nem azt jelenti, hogy minden hónapban ellóg 5-6 napot.
Úgy kell elképzelni, hogy a menstruációja első két napján, ha épp akkor van valami nagyobb, megterhelőbb feladat a suliban, akkor nem megy (mert szerinte ilyenkor látszana rajta, hogy megvan neki, ha így kéne hosszabb távot futnia, felelni, előadni, szerepelni). Mi reggel 7kor elmegyünk dolgozni a férjemmel, a lányom később indulna, de ha nem megy, akkor napközben ír, vagy délután mondja csak el, hogy nem volt, de ne aggódjak, volt az orvosnál, van igazolása. Igen, a háziorvos, akit újszülött kora óta ismerünk, kiírja ilyenkor pár napra.
Igen, ismerjük és használjuk az összes higiéniai terméket, nem a középkorban élünk.
Nem, nem neveltük úgy, hogy szégyelje a testét.
Látom, hogy írtad, elnézést, mindenesetre akkor sem gondolnám normálisnak. Nem lehet, hogy ez inkább csak alibi neki? Arra gondolok, hogy valami- akár más, független dolog - miatt egyébként sem szeret suliba járni, és legalább ezeken a napokon megpróbálja megúszni a tesiórákat, meg a témazáró dolgozatokat, stb, ahogy utalsz rá. Jó tanuló amúgy? Könnyen megy neki a tanulás? Van sok barátja/barátnője? Osztályközösség normális?
Illetve utána járnék annak is, hogy nincs-e valami extra erős, ájulós fájdalma, valami nagy görcsei. Az már inkább magyarázná az iskolából való távolmaradást (persze ki kell vizsgáltatni nőgyógyásszal ezesetben), minthogy fél, hogy átázik, meg hogy meghallja a többi lány, hogy betétet cserél a WC-ben. Meg persze, az is kérdés, ahogy #15-ben írtam, hogy nem volt-e valami cikizés és attól lett-e ilyen. Valami csak hatott rá, ha Te magad is azt írod, hogy alapvetően nem ilyennek neveltétek... Valahogy őszintén négyszemközt ki kéne erről kérdezni, vagy leülni vele, mert ez így hosszútávon nem működik, és később méginkább bajos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!