Miért szégyelli, hogy menstruál?
15 éves lányom már két éve menstruál, és még mindig olyan minden menstruáció, mintha az első lenne neki (azt hittem legalábbis, hogy akkor normális volt, hogy inkább visszavonult a szobájába). Ilyenkor extrán szégyenlős, van, hogy iskolába sem megy, de pl a boltba sem jön be, mert azt mondja, így ciki, fél, hogy látják rajta.
Kiskora óta fel volt világosítva, mindig a saját szintjének megfelelően, nem tabu itthon a menstruáció, az apukája előtt sem, simán beszélünk róla. Akkor miért érzi cikinek, hogy emberek közé menjen ilyenkor? Ő nem tudja megfogalmazni, azért kérdezlek titeket, hátha valaki járt már így.
Nekem is ciki volt. Nem mertem betétet cserélni a suliban, nehogy megtudják rólam a többiek, hogy éppen megjött. Inkább kockáztattam, hogy átázok, de esélytelen volt, hogy én a suli vécében betétekkel csörögjek.
Nem volt semmi konkrét oka vagy logikusan megmagyarázható indok. Nyilván tudtam, hogy a többi lány is vérzik néha, akár velem egyidőben is, nem voltam hülye. Attól még szégyelltem. Mondjuk suliba azért elmentem.
Aztán elmúlt, ahogy felnőttem. Gondolom ez a kamaszkor része, amikor az is ciki, hogy nő az ember melle, szőrös a lába, nőtt egy pattanása, valami.
Fú, emlékszem, hogy én is cikinek éreztem suliban a cserét és hogy kidobjam otthon a használt cuccot a kukába.
Hagyd, elmúlik majd nála.
Suliba miért nem megy? Annyira görcsöl, erős a vérzése? Vagy csak amiatt, mert ciki neki? (Ha az első, akkor orvos, mert az a fájdalom nem normális, ami komolyan befolyásolja az életvitelt).
Az, hogy ciki neki azon szerintem minden kamaszlány végigmegy. Minden ilyen ciki és kínos kamaszként. Fél, hogy megtudják vagy átázik, észreveszik, azt hiszi mindenki tudja, hogy neki épp megjött. Ezen előbb vagy utóbb átlendül majd, ha elfogadja, hogy ez teljesen természetes és igazából rajta kívül senkit sem érdekel a környezetében, hogy épp menstruál. Ahogy sok kamasznak az is ciki, ha betétet vagy tampont vesz, mert látja a kasszás stb ez egy darabig teljesen normálisnak mondható, de a suli kihagyás az nem. Sajnos vagy nem sajnos, de ez az élet része, megkell vele tanulni együtt élni. Szedhet vitaminokat, vasat stb mert sokan kicsit vérszegények lesznek a menstruáció alatt (pláne ha amúgy is határeset), szedhet görcsoldókat. De ha nagy fájdalmai vannak, nagyon erős vérzése akkor orvoshoz kell menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!