"Illik-e" beleolvasni a kamasz gyerek naplójába, ha úgy gondoljuk, hogy baj van?
Szerintem is nagyon pengeél a dolog. Olvasol valamit, amit nem mondhatsz vissza, mert egy életre elveszíted a gyereked bizalmát és közben mit csinálsz!? Majd megesz a fene, de ülsz ölbetett kézzel, hogy majd a pszichológus segít?
Jó ha tudsz erről persze, de megértem a pszichológus álláspontját abszolút. Ez simán lehet egy kiélezett helyzetben pont az i-n. Ha a gyerek már a füzetében sem bízhat, illetve abban, hogy korlátok nélkül ventillálhat írásban, mert az meg marad neki és annak a füzetnek.
Én is írok naplót és közel sem súlyos dolgok, de így is nagyon furán érezném magam, ha valaki beleolvasna.
Szóval ha máshogy nem megy, inkább segítséget kérnék a pszichológustól, hogy hogyan tudnék közelebb férkőzni a gyerekemhez, hogy megnyíljon és beszéljen a nehézségeiről őszintén, amennyit és ahogy szeretne.
Pszichológushoz jár, az elég figyelem a mentális állapotára.
Innentől azt mondom, hogy felesleges beleolvasnod. Alapból nem tudod jól használni ezt az információt, mert ha leleplezés, hogy olvastad, az csak ront a helyzeten. Megfosztod attól a lehetőségtől, hogy írásba levezesse a stresszt következmények nélkül, tönkreteszed a köztetek lévő bizalmat, folyton arra fog gondolni, hogy kutatsz utána, bezárkózik, sőt, lehet a pszichológusnak is kevesebbet fog beszélni, mert attól tart, hogy tőle is infókat szedsz ki. Minden téren kontraproduktív ilyen helyzetben beleolvasni a naplóba, mert a gyerekem nem tudsz ezen keresztül segíteni, téged meg enni fog a fene.
#7 Elmehet a pszichológus a búsba, végülis csak egy szakember, aki öt év egyetem+franc tudja hány év szakirányú képzésen tanulta, amit tud +tapasztalat, mégis mit tud a laikus szülőhöz képest! Köztudott , hogy a gyerekvállalással az ember csak úgy kompetensé válik olyan területeken, amiket mások hosszú évekig tanulnak 🤡 Ne légy nevetséges.
Imádom, amikor valaki kompetensebbnek érzi magát, mint egy képzett szakember, csak azért mert tudott szaporodni a biológiai funkcióinak köszönhetően. Többnyire a szülő csak azt hiszi, hogy találhat alkalmat, és talál is jó alkalmat, ami többnyire marhára nem jó, de cserébe örül magának, hogy milyen fszán kezelte a helyzetet, gyakorlatban meg csak a gyerek tanult óvatosabbnak lenni.
De ja, jó ha tudja, hogy min kattog a gyerek, csak ezt a gyerektől kéne megtudni, nem a naplójaból, te nagyon okos. Amit csak a naplóból tudsz, de nincs jele, azt rögtön észreveszi a gyerek, hogy a naplója alapján hoztad szóba, mert ő pontosan tudja, hogy nem mutatta jelét.
Konkrétan egy alkalomig tudod használni a napló elolvasást, ha szóba hozod az ott látottakat. Onnantól kezdve a naplóba is csak annyi lesz leírva, amit szeretne, hogy tudj. Vagy annyi se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!