Bántalmazásnak számít, ha egy kamasz (14-18 éves) nem kap zsebpénzt?
40!
Nem, nem bántalmazás. A fordítottja esetleg, ha köteles lenne 16 évesen dolgozni. A szülők azt akarják, hogy tanuljon. Eltartjak, nem kell dolgoznia. 18 évesen még nem kötelező már otthon élni, mehet albérletbe és dolgozni.
"Jogilag minden rendben van, de egy életre meg lehet nyomorítani egy gyereket a nem büntetőjogi kategóriába tartozó bántalmazásokkal"
Nem kicsit esel túlzásba, nincs itt semmiféle bántalmazás
Miért nem lehet szabadon elkölthető pénze? Oké, hogy ne szórja, de hogy két kiflit se vehet, ha otthon felejti a kajáját, na az durva.
Nem is a gyerek tényleges gondja miatt, hanem azért, ami a háttérben lehet. Mi indít egy szülőt ilyesmire? Mitől fél valójában? Miért gondolja, hogy a nyári szünetben is csak tanulni kell?
Ez védhetetlen álláspont.
Valamiért a pénz a romlás útja a szemükben.
Jól érzed, baj van itt.
Ezért nem szabad, hogy több generációnyi különbség legyen a szülő, meg a gyerek közt. Egy generáció kb 15-20 év.
Igen, túlléped a hatásköröd, túl mélyre mész az életében. Az jó, hogy észrevettél egy problémát, de nem azonosulhatsz a gyerek dolgaival belefolyva a családi ügyekbe ennyire. Próbáltad megoldani a szülőkkel, jeleztél nekik, nem ment, azt teheted csak, amit tettél, megemeled a keretet közös programokra, de az nem segít a gyerek "kis" baján. Mert hát ez az.. kis gond. Nem lesz népszerű, na bumm.. egyébként ilyenkor kellene bejönnie a tinilázadásnak, de nénikék és bácsikák ellen senki sem lázad jó szívvel, hogy is nézne ki, ha a 70es sérült bácsi ellen lázadna, aki az apja és nem a dédije, ahogy kéne..
Szerencsétlen gyerek. Amit tehetsz, hogy az időskori gyerekvállalás ellen pridékálsz minél több helyen, hogy több ilyen és hasonló ne legyen, meg hogy a költőpénzt belekalkulálod a szállásdíjba, hogy "ne legyen nagy különbség a gyerekek közt, és minimalizálod".
Én is ismertem ilyen gyereket(lányt), idős szülők, anyagi függés, totális kontroll, segítenie kellett, ellenőrizték hogy és mennyit takarít otthon, 17 évesen összejött egy 30 körüli fickóval titokban a neten, tőle kapott pénzt, majd egyetem mellett titokban jegyesek voltak és el is vette a pasi. Egyetemnél egyszerre két szakra járt a lány, hogy legyen pénze/pénzük.. Nem kicsit apakomplexus, nagyon sajnáltam szerencsétlent, de őszintén, ez a "legkisebb rossz", ami történhet, nem csapkodják, nem alázzák(nagyon), a gyerek meg normális, hogy anyagi függésben él, hiszen gyerek. Rosszul fog bánni a pénzzel(a túlzott spórolás is annak számít), de lehetne rosszabb is millió módon. Egyébként sosem tudhatod, milyen hitelük van vagy ilyesmi, amit nem kötnek a gyerek orrára, vagy hogy anyuka anyja milyen otthonban van.. bármilyen anyagi helyzetük lehet attól függetlenül, mit tud a gyerek vagy mit mondanak neki. Illetve ha nem csak rajta spórolnak, hanem magukon is(hogy néztek ki?), akkor meg tök normális, hogy a saját pénzügyi értékrendjük szerint nevelik..
Nemtudom, szerintem mindent megtettél, de ne haverkodj nagyon össze a gyerekkel, nem a barátod, nem a gyereked, csak egy gyerek az osztályodban, normál esetben nem kellene veled megosztania, mi megy náluk otthon, nem is tudom etikus-e ilyesmikről kérdezgetni egyáltalán, hogy milyen rokonához tudna fordulni, hogy máshogy neveljék a szülei, hogy kijátszhassa azt a nevelést.. Biztos te is érzed, hogy ez nem normális. Tarts távolságot, hiába sajnálod. Az is fura, hogy csak őt hívod meg fagyizni, ha nem fiú lenne, engem kiverne a víz, ha a tanár sajnálná a gyerekem és fagyizni hívná, nem fog belehalni egy tizenéves sem, ha nem kap fagyit. Csinálj több külön költőpénznélküli programot, vagy szedd be a költőpénzt kötelezőként, hogy "ne veszítsék el", de akkor viszont csökkents rajta, ilyen 2000ft legyen max. Illetve ami még hatásos lehet, ha a szülőket a többi szülővel "nevelteted", ha megkérdezed szülőin, hogy kinek van ellenvetése a költőpénz iránt a programon, meg hogy szavazzátok meg az összegét, akkor tuti lesz, aki felhorkan, hogy "ki van ellene egyáltalán??", vagy vita lesz, vagy nem, de legalább hallják a többi normális ember véleményét az idős szülők. Ha megszavazták a szülőin, akkor nem tehetik meg, hogy mégsem, de felajánlhatod, hogyha nem futja rá, osztálypénzből(a szülők tudtával a rászorulóknak) fedezitek a 2000 ftot.
Az ilyenek mások előtt nem szoktak pattogni, ellenkezni, majd magukban puffognak otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!