Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Bántalmazásnak számít, ha egy...

Bántalmazásnak számít, ha egy kamasz (14-18 éves) nem kap zsebpénzt?

Figyelt kérdés
Nemcsak zsebpénzt, soha nincs nála pénz, sem bankkártya, nincs egy Ft saját pénze. Ételt, ruhát, különórát kap, de pénzt nem adnak neki, a holmiját sem adhatja el. Nem szegény család. Rokonoktól sem kap ünnepekre, a családban nem szokás. Nem dolgozhat, a szülei nem járulnak hozzá, azt mondják, amíg tanul, nem dolgozhat, ha majd nagykorú lesz, akkor sem. (ha otthon akár lakni, és azt akarja, hogy támogassák a tanulását.) ha elkezd dolgozni, kirakják. 20 évesen fog érettségizni, mert évvesztes és 0.ra is járt. Az a gond, hogy először nagyon jól befogadták az osztályban, de lassan elkezdték ignorálni, mert soha nem megy a barátaival, pl moziba, bowlingozni, mekizni, stb. Nem meri mondani, de azért, mert nincs pénze, ilyesmire sem adnak a szülei. Büfére sem, semmire, soha, kB soha nem látott közelről pénzt, kirándulásra sem kap költőpénzt, uzsonnát csomagolnak neki, ennyi. Ha megy az osztály közösen fagyizni, arra sem kap. Még az uzsonnájából sem tud senkit megkínálni, mert mindig szendvicset kap, nem is túl gusztusosat. Így őt sem kínálják, már nem is hívják meg, mert ő sem hívhatja el soha a barátait. Most lesz 16. Nem én vagyok a gyerek.

2023. okt. 7. 20:37
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
94%
21: én is így nőttem fel ahogy te.. nem volt zsebpénzem, de ha kértem vmire, akkor kaptam. De itt most úgy látom, még ilyenkor sem kap.. sőt dolgozhatni se dolgozhat érte.. érthetetlen számomra az ilyen hozzáállás..
2023. okt. 7. 23:26
 22/46 anonim ***** válasza:
18%
Nyilvánvalóan nem bántalmazás, plusz minden szülő ugy neveli a gyerekét, ahogy akarja. Jó vagy sem, az ő döntésük, a gyerek nem tud mit csinálni, neked meg nincs kozod hozzá.
2023. okt. 8. 05:47
 23/46 anonim ***** válasza:
77%

Azt írtad te vagy a pedagógus. Na, akkor mint jelzőrendszeri tagnak pontosan tudnod kell, mi bántalmazás, elhanyagolás és mi az ami nem. Ez nem az. Hülyeség amit csinálnak, szerintem is. Felnőtt embereknél igen, az anyagi függőségben tartás is egyfajta bántalmazás, de egy kiskorú/fiatalkorú alapból anyagi függőségben van, mert nincs saját keresete és korlátozottan cselekvőképes, az anyagiakban is, nem hozhat saját döntést. A szülők nevelése szerintem sem jó, de ez még nem bántalmazás.

Mint szmk-s: ha osztálykiránduláson bekértek plusz pénzt fagyizni, mekizi akkor sem kap? Vagy osztálypénzből fizetni mindegyiknek egy egy fagyit? Mi így szoktuk. Ha kirándulás van akkor vagy kérünk pluszt, mert a közös fagyizás is program, vagy belekalkulálom az osztálypénzbe, amiből a kirándulást csináljuk (ahogy a belépőket, utazást, úgy a közös fagyit is). Szoktak együtt menni így osztályszinten, voltak már együtt (az egész olytály) moziban is, olyankor kiszámolom, kiírom, hogy "csapatépítő kirándulás", a szülők beadják én meg intézem a jegyet stb

2023. okt. 8. 06:51
 24/46 A kérdező kommentje:
Igen, így van, költőpénzt soha sem kap, akkor sem, ha a barátaival szeretne elmenni valahová. A kirándulásra belépőkre kértünk pénzt, azt egybe adta oda mindenki a szállás és a busz díjával, plusz első nap közösen ebédeltünk leszervezett menüvel, arra is beszedtem a pénzt, vacsora, reggeli a szálláson. A szülőket kértem, hogy második nap ebédrevalót, plusz költőpénzt adjanak a gyerekkel. Na, ő nem kapott, mi pizzáztunk, ő meg elővette a tegnapi szendvicsét. Utána mindenki vehetett magának fagyit, a pizzázó mellett volt egy cukrászda, így a fagyizás spontán ötlet volt, akkor nem bírtam nézni, ahogy nézi a többieket, meghívtam, diszkréten intéztem, hogy a többiek ne vegyék észre. A szabad programon velem maradt, akkor sokat beszélgettünk, így derültek ki a dolgok, aztán behívattam a szüleit fogadóórára, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy minden úgy van, ahogy a gyerek mondja. Most is voltunk egy őszi túrán, megint beszélgettem egy kicsit a gyerekkel, akkor mesélte, hogy mennyire szenved attól, hogy nyáron is, év elején is hivogatta néhány osztálytársa, hogy mennek strandra, moziba, stb. Ő minden egyes alkalommal próbált pénzt kérni, soha sem kapott, meg mondták neki, hogy ne járkáljon el, tanuljon, meg segíteni kell otthon, egy csomó mindent ő csinál, mert apukája agyvérzés miatt nehezen mozog, anyukája meg ugye 61 éves, még dolgozik, a gyereknek meg be kell segíteni. Mondta, hogy már nem hívják a többiek, ha mennek valahová, megunták a kifogásokat. Nagyon el volt keseredve. Majd beszélek még vele, most két utat látok, vagy rábeszélem, hogy ossza meg a problémát a barátaival (van egy kisebb társaság, akikkel jóban van/volt), vagy megtudakolom, van-e olyan rokona, aki tudna segíteni. Köszönöm az ötletet, legközelebb úgy fogom bekérni a kirándulás összegét, hogy egy közös fagyizás beleférjen.
2023. okt. 8. 08:03
 25/46 anonim ***** válasza:
81%

Azért van különbség aközött, hogy a gyerek nem kap zsebpénzt, de ha kér valamire (mozi, pizza stb) akkor kap, vagy akkor sem kap, ha kér. Egy gombóc fagyira sem.

Az, hogy nem engedik dolgozni, és kidobják, ha dolgozni merészel, az pedig igenis bántalmazás. Mondjuk 16 éves, nyáron dolgozhat, kidobni meg nem tudják, mert kiskorú.

A rendőrség meg a gyámügy meg nem foglalkozik ezzel. A rendőrség semmit sem tesz, amíg vér nem folyik, a gyámügy meg le van terhelve a fizikai bántalmazás millió esetével.

2023. okt. 8. 08:26
 26/46 anonim ***** válasza:
10%

Továbbra sem a te dolgod. A gyerek nincs bántalmazva. Nem tökély az élete, xar hogy nem kap zsebpénzt, de ez van. 61 éves az anya, tehát pár éve van a nyugdijig, az apa is hasonló korú, ha agyverzese volt akkor nagy eséllyel vagy tappenzen van, vagy rokkantnyugdíjas. Nyilván nem veti fel őket a pénz. Nem látsz bele az eletukbe. Szerinted bele kellene hogy férjen q fagyi a gyereknek, közben meg lehet a kenyér is alig fér bele.

Fogadó órára behivni a szülőt amiatt, hogy nem ad zsebpénz nem kicsit egy túl minden határon. A gyerekem tanitonejere emlekezetsz, aki anno az egyik első szülői közölte, a gyerekeket színházba fogja vinni, azért kapjuk a csaladipotlekot, hogy ilyeneket ki lehessen fizetni belőle. Hát halkan jegyzem meg, jómódú vállalkozó apuka volt az, aki kozolte vele, ne merjen más zsebében turkálni, köze nincs hozzá, majd mindenki maga eldonti, van e kerete arra, hogy a gyereke színházba járjon. Amúgy fent nevezett apuka megvette az egész osztálynak a bérleteket később, tehát nem az ő anyagi helyzete volt a probléma, hanem a tanító pofátlansága. Nálad is ez a helyzet, de láthatóan a többségnek nem tűnik fel. Más zsebében nem turkálunk, más nevelési stílusát nem velemenyezzuk, ha azt a másik nem kéri.

2023. okt. 8. 08:38
 27/46 anonim ***** válasza:
14%
Nyugi 26, a kérdező nem a tanár. Ezer sebből vérzik a sztori ahogy oldalról oldalra bővíti.
2023. okt. 8. 08:46
 28/46 A kérdező kommentje:
Ahogy írtam, az apa 75 éves, régóta nyugdíjas. Egy pedagógusnak legalább annyira illik tisztában lenni a tanítványok anyagi helyzetével, hogy tudja, baj van-e vagy nincs. Tudom, hogy nem szegények, középosztálybeliek, egy fagyi bele kellene férjen. Tudom, hogy az elveik miatt nem adnak a gyereknek pénzt. 26-27, remélem, a ti gyereketek majd olyan pedagógust kap aki magasról tesz majd a gyerek lelki állapotára, nektek jobb lesz, ha nem derül ki, milyen emberek vagytok, ne féljetek, van elég sok kiégett biorobot. Egyvalamit tanultam, soha többé nem fogom ide kiírni, ha felmerül bennem egy kérdés, nincs szükségem a sok frusztrált senki rosszindulatú megjegyzéseire reagálni, úgyhogy kiszálltam. Segíteni fogok a gyereknek, ahogy tudok, a saját hatáskörömben, aki próbált ötletelni és jóindulattal állt a kérdéshez, annak köszönöm.
2023. okt. 8. 09:10
 29/46 anonim ***** válasza:
10%

"...egy fagyi bele kellene férjen. "

Szerinted. Szerintem meg nem.

A gyerekem már felnőtt. A tanitonojerol mar írtam, hogy milyen volt anno.

A hataskorodet jócskán tulleped azzal, ha abba szólsz bele, hogyan neveljek a gyereket. AZ O DOLGUK. Az ő gyerekük.

2023. okt. 8. 09:13
 30/46 anonim ***** válasza:
16%
Semmi közöd a magánéletükhöz, az anyagi helyzetükhöz, ahhoz még végképp nincs, hogy hány évesek a szülők. Kicsit túlgondolod a szereped.
2023. okt. 8. 09:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!