Miért mondjàk azt, hogy elrontjuk azzal a gyerekeinket, hogy mindenhova autóval visszük őket?
Van egy 14 éves fiunk ès egy 16 éves lányunk. Pici koruk óta mind a kettőnknek van autója ezért mi mindig kocsival vittük őket. Iskolába is autóval visszük meg hozzuk, meg a külön órákra és edzésekre is. Hètvègèn a barátaihoz is átvisszük őket nagyon szívesen.
A szüleim meg a férjem szülei folyton azzal jönnek, hogy így teljesen elrontjuk őket meg, hogy így soha nem lesznek önállóak.
Múltkor is itt voltak anyámék és gyorsan elugrottam a lányomért már egyből jött azzal, hogy csak 15 perc séta, nem bír ki annyit. De minek sétáljon, ha nem muszály? Ha sètàlni akar akkor majd elmegy sétalni én nem tiltom meg neki. Meg, hogy lányom mièrt nem megy busszal az iskolàba a fiu meg miert nem sètál.. Miért? Egyrészt itthonról dolgozom, tehát kötetlen a munkaidőm, szóval csak egy telefon és már ott vagyok. Másrészt meg nem jobb nekik, hogy előbb itthon vannak?
A sógoromék is jönnek folyton azzal, hogy ők már ennyi idősen ide utaztak meg ennyit sétàltak egyedül az iskolàba.. De, ha egyszer a lehetőség adott, akkor miért szívassam a gyerekeimet?
Ezzel az a baj mint írták megszokja a komfortzónát és nem lesz annyira önálló.
És itt nem arról van szó hogy kiviszed a gyereked a vasútra buszmegállóba mert megy táborba 2 bőrönddel amik nehezek vagy felköltözteted az egyetemi kollégiumba hanem hogy semmi önállóságot nem tanul ha a szomszéd utcába a rokonhoz barinőhöz kocsival viszed el vagy az 5 percre lévő iskolából nem tud hazajönni.
Én anno 13 évesen kibicóztam a szomszéd falucskába ahol a tóban reggeltől estig fürödtünk volt sokszor hogy elmentem nyáron reggel aztán este sőtétedés után értem haza és nem hívogattam anyáékat óránként
En igy nottem fel mint a gyerekeid, nem lettem eletkeptelen.
Attol, hogy kocsival hurcibaltak meg onallo voltam es lettem. (Kozlekedni megtanultam hiszen sokat kirandultunk kiskoromtol kezdve , es oviban iskolaban is sokat kellett busszal, gyalog menni a programokra, kirandulasokra)
20 evesen mar kulon eltem es sajat haztartast vezettem.
Attol, hogy nem kellett buszoznom vagy setalnom meg megtanitott anyukam fozni, takaritani, kozlekedni, tablak jelenteset, terkepet hasznalni, levelet feladni, csekket befizetni, adozni.... sorolhatnam meg. Nem neveltek eletkeptelenre.
Sokan csak azt latjatok, hogy valami vagy fekete vagy feher.... kozte mas nem letezhet.
Itt az ideje akkor venni két db bicajt. :) Vagy 4-et inkább. Szerintem az egyik legjobb módja felfedezni a várost/falut.
Meg kell mondani nekik, hogy most d.u. dolgod van, de a suliból haza tud tekerni. Vagy vendégek vannak, menjen bicajjal át a Biához, pár perc alatt ott van.
Csomagolni uzsit, innivalót és elzavarni a lányokat bicajozni. Kaphat fagyi/hambi pénzt is.
Nagy élmény barinőkkel, barikkal elmenni ide-oda, idősebb korban vonatozni. Kár lenne megfosztani őket ettől.
Ha már belejöttek a tekerésbe, akkor hátizsákot nekik, pénzt és meg lehet kérni őket, hogy haza fele egy csomag tésztát meg két doboz konzervet hozzanak már, a maradékból meg lehet fánkot venni. Vagy amit akar. :)
Nem késő változtatni.
Mert belekényelmesednek. Millió példát láttam már hogy a kislány akit mindenhová vittek, nagyobb korában kijelentette hogy csak autós fiúkkal fognak szóbaállni.
A másik, ha mindig viszitek őket sosem fogják megtanulni hogy hogyan kell tájékozódni vonattal hazamenni pl a menetrendek meg alapból semmi.
Plusz kell egy kis mozgás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!