Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Akik szegények, minek vállalna...

Akik szegények, minek vállalnak gyereket?

Figyelt kérdés
Gondolok arra, akik önkormányzati lakásban laknak......
2022. ápr. 23. 18:51
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:
Az albérletet te választod ki, nem úgy mint az önkormányzatit.
2022. ápr. 23. 19:23
 12/36 anonim ***** válasza:
89%

Fogalmad sincs, miről szól(t) egy önkormányzati lakás.

Mindenestre akkor mesélj: miért vállal gyereket valaki a "saját családi házába gyereket, amikor vagy 20-30 évre eladósította magát valamelyik banknál, mert mindenképpen saját tulajdon kellett neki. Igaz, hogy még bőven nem az övé, amíg le nem ketyeg a hitel, de ez mégsem fura, ugyebár.

Ha netán valami miatt nem tudja fizetni a hitelt és elárverezi a bank a feje fölül a házat, tehát ki kell költöznie, akkor mi lesz? Szerintem rossz dolog olyanban lakni, és nem feltétlenül módos családok kerülnek ilyen helyzetbe.

2022. ápr. 23. 19:23
 13/36 anonim ***** válasza:
85%
#11: Ebből látszik, hogy fogalmad sincs az egészről. Önkormányzati lakásra PÁLYÁZNI lehet, feltételei vannak (pl. felújítás, állagmegóvás stb.) és bizony a pályázó választja ki, hogy melyiket igényli meg. Az más kérdés, hogy megkapja-e, hiszen általában többen is pályáznak egy lakásra, a LEGJOBBAT (vagyis a legtöbb a feltételnek megfelelőt) fogják kiválasztani. Legalábbis ahol normálisan zajlik a folyamat. Sajnos voltak olyan helyek (pl. az említett IX. kerület anno), ahol a nagypénzű ismert ember kvázi "befizette" magát a kiválasztott lakásra: egy nagyon jó helyen lévő, többszobás, 100 nm-es önkományzati lakásra. Elütve ezzel a lehetőségtől többgyerekes, normális családot. Művészkém vehetett volna magának 6 olyan lakást is, de azért így csak jobban jött ki... Véleményem szerint ez igencsak gusztustalan volt részéről.
2022. ápr. 23. 19:31
 14/36 anonim ***** válasza:
79%

Na, csakhogy láss egy ilyet (bár tavalyi kiírás): [link]

Minimum-maximum jövedelemhatár is meg van szabva. EGY főre eső havi jövedelemnek meg kell haladnia minimum a 99.750,-Ft-ot. Ez mondjuk egy 4 fős család esetében közel netto 400 ezer Ft/hó. Azért ez nem a mélyszegénységben élők kategóriája... (és ez tavalyi feltétel volt, bár a nyugdíjminimum több mint 10 éve nem változott, de ez nem a pályázól hibája).

2022. ápr. 23. 19:38
 15/36 anonim ***** válasza:
70%
Ezen én is sokat gondolkodom. Olyan gyerekekkel és szüleikkel foglalkoztam hogy az borzasztó, mármint a körülményeik. Retkes koszos putri, tele csótánnyal. Iszonyat tudatlanságban, és ahogy betölti a 3-at a legkisebb már jön is a következő csak dolgozni ne kelljen. Törvénybe kéne foglalni hogy 1 gyereknél többet ne vállalhasson az akinek olyan körülményei vannak. Ha az 1 gyereket eltudja normálisan látni, tanittatni, akkor vállalhat még. Egy megkeseredett szociális munkás.
2022. ápr. 23. 20:13
 16/36 anonim ***** válasza:
80%
A bacáshoz elég a putri is nem kell intelligencia, sem a képesség hogy ésszerűen átlássák nem ellünk a nyomorba. Sajnos aztán meg is rekednek ezen a szinten. Ide érkezik a tucat kölyök.
2022. ápr. 23. 20:16
 17/36 anonim ***** válasza:
86%
Azert az onkormanyzati berlakas dolgozo szulokkel az nem a duledezo komfort nelkuli putri sajnos az tenyleg a nem lenne szabad kategoria. Olyan helyen embereknek gyerekeknek élnie :(
2022. ápr. 23. 20:42
 18/36 A kérdező kommentje:

"miért vállal gyereket valaki a saját családi házába gyereket, amikor vagy 20-30 évre eladósította magát valamelyik banknál, mert mindenképpen saját tulajdon kellett neki. Igaz, hogy még bőven nem az övé, amíg le nem ketyeg a hitel, de ez mégsem fura, ugyebár.

Ha netán valami miatt nem tudja fizetni a hitelt és elárverezi a bank a feje fölül a házat, tehát ki kell költöznie, akkor mi lesz? Szerintem rossz dolog olyanban lakni, és nem feltétlenül módos családok kerülnek ilyen helyzetbe."

Aki normálisan akar élni, az belemegy a hitelbe, senki sem akar egy önkormányzati lakásban élni élete végéig, ráadásul gyerekkel költözni össze vissza...

Nyilván benne van a rizikó, de ilyen az élet, egyszer élünk.

#17 Miért is?

2022. ápr. 23. 21:11
 19/36 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem te a szociális bérlakásra gondolsz, amit kifejezetten a rászorulóknak adnak, szociális alapon. Az önkormányzati bérlakás valóban nem a mélyszegénységben élők küzdelme, a Budapest I. kerületben is csak önkormányzati bérlakások vannak, oké, hogy nem feltétlenül piaci áron adják, de azért nem is olcsóért. És azért gondolhatod, hogy nem a sokgyerekes roma családot fogják a várba költöztetni, akik az ilyen-olyan támogatásokból (nem?) óhajtják fizetni a bérleti díjat.

Egyébként simán lehet, hogy jobb életük volt, amikor bevállalták a gyereket, csak aztán rosszra fordult a sorsuk. Előfordulhat ilyen is, főleg most a covid miatt, amikor rengeteg munkahely szűnt meg. De jó, ne legyünk ennyire naivak, nyilván nem mindenki a gyerekvállalás után lett szegény, az ő esetükben is azért szerintem természetes, hogy vágynak valami pozitívra, valami őszinte boldogságra az életükben, ami független az anyagiaktól, de mégis úgy érzik, hogy előrébb kerültek az életben és elértek valamit. Ha nem gazdagságot, akkor legalább családot. Más lehetőség, ha nem gondolkodnak egyáltalán, csak becsúsznak a babák, vagy mert a gyerek "kell". Azért tegyük hozzá, hogy a szegényebb népréget körében gyakoribb a hagyományos családmodell és a konzervatív világnézet, miszerint a nő helye a konyhában és a gyerekszobában van, és ilyenkor ugye már csak ez a felfogás szerint is nem is opció, hogy nem vállalnak gyereket, hiába, hogy anyagilag ez kb öngyilkosság.

Amúgy full megértelek, valamelyik nap egy fb-csoportban olvastam egy anyukától, hogy kevés pelenkát vett a hónapban a gyereknek, idejekorán elfogyott, és nem tud venni, mert valami gyógyszert kellett kiváltania helyette, és kérte a segítséget, hogy valaki adjon neki pár darabot. Budapesten!!!! Hát én csak pislogtam, hogy ilyen hogy létezik, de esetében szinte biztosra veszem, hogy egyedülálló anyuka, akit otthagyott a férje/párja a gyerekkel, dolgozni még pelenkás gyerek mellett azért nehéz (max 3 éves lehet a gyerek, de inkább kisebb), ők azért a közösségbe kerülve még sokszor betegek, a bölcsi-ovi nyitvatartása meglehetősen rugalmatlan, ha nem olyan szakmával vagy tudással rendelkezik a szülő, hogy részmunkaidőben vagy kifejezetten ilyen 8-tól 4-ig tartó munkarendben dolgozzon a bölcsi/ovi közvetlen közelében (hogy ne tartson órákig a gyereket összeszedni), akkor azért igenis nehezített helyzetben van. És ezek olyan dolgok, amikre nem mindenki készül fel, mert szeretik egymást a párjával, akarják a babát, csak aztán a pasi inkább meggondolja magát (gyakoribb) vagy neadjisten baleset éri és attól válik munkaképtelenné (szerencsésebb), még rosszabb esetben meghal (legszomorúbb). Persze, józan ésszel mindenki azt mondja, hogy márpedig erre is fel kell készülni, de azért ne mondja nekem senki, hogy mindenki számláján ott csücsül X millió megtakarítás érintetlenül és mindenféle tervektől mentesen, csak arra az eshetőségre, ha netalán a férje lelépne a titkárnővel.

2022. ápr. 23. 21:13
 20/36 A kérdező kommentje:

" azért szerintem természetes, hogy vágynak valami pozitívra, valami őszinte boldogságra az életükben, ami független az anyagiaktól, de mégis úgy érzik, hogy előrébb kerültek az életbe"

Megértem, de akkor is a gyereknek ártanak szerintem, ha nem tudják etetni pl

2022. ápr. 23. 21:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!