Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 12 éves lányom ma coming...

12 éves lányom ma coming out-olt, ilyenkor már tutibiztos, vagy egyelőre hagyjam hanyagoljam vele a témát aztán még kitudja?

Figyelt kérdés

2021. okt. 27. 22:16
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/77 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem csak azért használják sokan az angol változatát a előbújásnak, mert Magyarországon nem beszélnünk eleget erről a témáról és többnyire angol videók és cikkek által találkozunk ezzel a kifejezéssel leginkább, ezért használjuk angolul. Például én 14 évesen koromban néztem angol coming outos videókat és azért sokkal természetesebb a coming out szót használni nekem, mint bármilyen magyar megfelelőjét ennek a szónak. És ha magyar témákban nézel a melegségről videót a legtöbben a coming outot használják mivel ők is külföldi videók és cikkeknek köszönhetően tudták elfogadni magukat(legalábbis sokan vannak akik ennek köszönhetően fogadták el magukat, főleg a mostani fiatalok)
2021. okt. 28. 23:23
 42/77 anonim ***** válasza:
6%

"a melegségről"

Csak szólok, hogy ez SZINTÉN nem magyar szó.

Ez az egyik.

A másik az, hogy ilyenkor azért illik fordítani. Valamikor el kell kezdeni, nem?

Vagy mostantól évente X% szót átváltunk magyarról angolra, németre, stb?

És 100 év múlva itt nem lesz magyar nyelv?

Így gondolod?

2021. okt. 28. 23:28
 43/77 anonim ***** válasza:
90%
#42-es, most akkor engem akarsz támadni azért mert én angolul használom a előbújás szót? Én egyszóval sem írtam sehol hogy mindenkinek a példámat kell hogy kövesse, csak azt írtam hogy ez a angol szó az évek során eléggé ismert lett és már át vettük a nyelvezetbe mink is. Senki sem akarja hogy megszűnjön a magyar nyelv, és remélhetőleg nem is fog. Olyan dolgokat gondolsz ki amik nincsenek is a írásomba írva csak azért hogy veszekedni tudj. Nem vagyok felelős azért hogy mások is a angol kifejezést használják inkább mint a magyart, én azért használom mert nekem könnyebb coming outot mondani mivel nem csak magyarul írok és keresek tartalmat, és mivel a magyarok valamennyi része tudja mit jelent ez a szó akkor miért ne használjam mégis a nemzetközi nyelv az angol, és több információt keresek angolul mint magyarul ez nem azért van mert utálom a magyar nyelvet hanem a információk többsége az interneten angolul elérhető, szinte bármilyen problémád van ha be írod magyarul a keresőbe nem találsz rá majdnem semmit, ha be írod angolul több millió cikk és maga a google is angolul a neked megfelelő kérdésre válaszol, jobban tetszene ha a magyar nyelvet is így lehetne használni? Igen, viszont nem így van, de hálás vagyok azért amit a angol nyelv nyújtani tud nekem, ha ebben a pillanatban elhatározom hogy programozni szeretnék akkor magyarul nagyon kevés vagy semmi információt nem találok, kurzusokat kivéve (ha vannak) de ha angolul keresek rá akkor több ezer ingyenes könyv vár rám, több ezer videó, több ezer cikk, akár youtube videók segítségével is meg tudok tanulni programozni teljesen ingyen és gyorsan. Hülye az aki nem használja ki a lehetőségeket amik ma elérhetőek. Ettől függetlenül ha valamikor elhatározom hogy szeretnék egy gyereket akkor magyarul fogom tanítani őt beszélni, de magyar mellett angolul is fog tudni, mert minél több nyelven tud az ember annál több lehetősége van.
2021. okt. 29. 00:10
 44/77 anonim ***** válasza:
6%

"azért mert én angolul használom a"

"Senki sem akarja hogy megszűnjön a magyar nyelv"

Ugye észrevetted, hogy ez a két mondatod ellentétben áll egymással?

Ha pár évente X% eltűnik a magyar nyelvből azért, mert más nyelvet használunk helyette - akkor szerinted nem fog megszűnni a magyar?

És igen: ebben TE is AKTÍVAN részt veszel.

Nem támadlak, csak szólok, hogy vedd észre, ha eddig nem sikerült volna. Ezek után döntsd el, hogy TE mit fogsz csinálni.

NEM ÉN!

TE mit fogsz csinálni.

Köszönöm a lepontozást is.

Attól tuti igazad lesz!

2021. okt. 29. 00:23
 45/77 anonim ***** válasza:
72%

Nem tudom neked mi mond ellent a #43-esnek az írásában ezen két mondat kapcsán.

Elvégre az, hogy te mit használsz az interneten gyakrabban az nem mond ellent annak, hogy nem akarod a nyelved megszűnését. Csak vannak dolgok amiket praktikusabb nem magyarul felkeresni.

"Ha pár évente X% eltűnik a magyar nyelvből azért, mert más nyelvet használunk helyette - akkor szerinted nem fog megszűnni a magyar?"

Az internetes keresgélés más nyelveken még nem szünteti meg a magyar nyelvet. Például én is sok dolgot angolul keresek mert magyarul csak butaságokat találni egyes témákban. Általában meg japánul googlezok, de mégse veszett el a magyar nyelv és a google használatot leszámítva a magyar élvez előnyt.

"És igen: ebben TE is AKTÍVAN részt veszel.

Nem támadlak, csak szólok, hogy vedd észre, ha eddig nem sikerült volna. Ezek után döntsd el, hogy TE mit fogsz csinálni.

NEM ÉN!

TE mit fogsz csinálni.

Köszönöm a lepontozást is.

Attól tuti igazad lesz!"

Őrjöngés helyett gondolkozhatnál is. :)

Attól mert nem a coming out kifejezés sokkal közismertebb és közérthetőbb, mint az "előbújás" attól nem fog a #43-as válaszoló miatt megszűnni a magyar nyelv. Sőt az "előbújás" szó eléggé félreérthető ha olyan a kontextus és ha nem tudod, hogy a coming out-ra gondol vele a másik. És például a Telefon, Mobil, Televízió szavaktól szerinted megszűnt a magyar nyelv? Csak szólok, ezek se magyar szavak mégis napi szinten használod MÉG TE IS. És mégse szűnt meg a magyar.

2021. okt. 29. 01:37
 46/77 anonim ***** válasza:
91%

Az a 2 dolog nem áll ellentétben egymással.

És nem, attól még hogy más szavat használok egy szó helyettesítésére nem fog megszűnni a magyar nyelv. És nem értem hogy miért zavar téged annyira ez az egy szó, ezt csak akkor használom/nálják amikor valaki elmondja hogy más a szexualitása vagy identitása, de ha azt akarom mondani hogy a „kutya előbújik egy kő mögül" vagy valami hasonlót akkor nem használom a coming outot, és tudom mi lenne a magyar megfelelője ennek a szónak. És amúgy az összes nyelv fejlődik és ezt nem lehet megállítani, szóval az biztos hogy lesz valami változás 50 év múlva a magyar nyelvben, de megszűni biztosan nem fog! Csak fejlődni fog az évek során. És amúgy én soha nem pontozok senkit, szóval azt a lepontozást mástól kaptad.

2021. okt. 29. 01:43
 47/77 anonim ***** válasza:
20%

Nem igazán értem, amit írtok.

Ha minden évben valamilyen magyar kifejezés helyett idegenre vált az ország jó része, ÉS közben nem keletkezik semmiféle új magyar kifejezés, akkor szerintetek nem fog megszűnni a magyar nyelv?

Miért ne szűnne meg?

Pontosabban: mitől maradna meg?

Ráadásul úgy, hogy senki észre se fogja venni, hiszen minden évben csak kicsit változik.

És nem csak az internetes kereséseknél van így. Ez bizony átmegy a köznyelvbe is.

A lepontozás is mutatja, hogy így van, csak nem tetszik a lepontozóknak.

De mondani semmit nem tudnak rá, ezért nyomogatják helyette a kis piros kezecskét.

De attól még, hogy nem tetszik nekik, így lesz, ha így folytatják.

"ha azt akarom mondani hogy a „kutya előbújik egy kő mögül" vagy valami hasonlót akkor nem használom a coming outot, és tudom mi lenne a magyar megfelelője ennek a szónak."

MOST MÉG tudod.

De a gyereked már nem fogja tudni. Ő már ezt a kifejezést használja majd a kutyára is, mert ezt fogja ismerni, ez ugrik be neki hamarabb.

Azzal együtt, hogy 1 perc alatt fordítható lenne... csak így izgalmasabb és divatosabb.

2021. okt. 29. 08:17
 48/77 anonim ***** válasza:
91%

"Ha minden évben valamilyen magyar kifejezés helyett idegenre vált az ország jó része, ÉS közben nem keletkezik semmiféle új magyar kifejezés, akkor szerintetek nem fog megszűnni a magyar nyelv?"

Ki beszélt itt arról, hogy magyar szavakat dobunk el külföldiekért? :'D

Itt arról volt szó, hogy vannak szavak amiket egyes helyzetekre, kontextusokra nem a magyar fordítást mondják egyesek. Mert értelmetlennek/bugyután hangozna, vagy mert félreérthető lenne. Mint például az "előbújni" is eléggé félreérthető ha nem tudod, hogy LMBT értelemben kell érteni. Míg az angol Coming out kifejezés egyértelmű, hogy valami ilyesmi a téma, főleg a TV-nek köszönhetően.

"A lepontozás is mutatja, hogy így van, csak nem tetszik a lepontozóknak."

Vagy inkább azt mutatja, hogy értelmetlen a logika amit leírsz.

Mert nincs az hogy évi X szót eldobunk idegen szavakért. Csak az van, hogy néhány fogalom egyértelműbb ha nem csak a magyar fordítást használod rá. Ennyi, meg egy bambi.

2021. okt. 29. 08:57
 49/77 A kérdező kommentje:

Egy közeli jóbarátom nyelvész, és kutatóként is dolgozik, ez egy baromság, a nyelvek nem "kihalnak" hanem felylődnek folyamatosan... folyton vesznek fel új szqvakat, és hagynak el régieket... ez természetes, nem pedig szomorú... szomorú az, hogy sokan nem tudtok haladni a korral...

Pl jó példa a béka... gondolom mind azt hiszitek, ez egy magyar szó a békára... pedig nem... ez a törököktől jött a török megszállás alatt, azt pedig, hogy hogy hívta a magyar a békát előtte, már csak kevesen tudnák megmondani.

2021. okt. 29. 10:19
 50/77 anonim ***** válasza:
75%

"Egy közeli jóbarátom nyelvész, és kutatóként is dolgozik, ez egy baromság, a nyelvek nem "kihalnak" hanem felylődnek folyamatosan... folyton vesznek fel új szqvakat, és hagynak el régieket... ez természetes, nem pedig szomorú... szomorú az, hogy sokan nem tudtok haladni a korral..."

Már pedig kihalnak nyelvek. Nem is egy holtnyelv van számontartva.

A 'fejlődés' pedig nem mindig dicsérendő dolog, főleg ha az a fejlődés a nyelv leamortizálódásával jár (lásd mai fiatalok nyelvhasználata). Vagy neked neked mindegy, hogy leépül-e vagy sem, csak haladjon a korral? (Persze itt nem arra gondolok, hogy fogalom megkülönböztetésre van aki a coming out-ot használja inkább.)

2021. okt. 29. 10:49
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!