Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit lehet tenni, hogy lenyugod...

Mit lehet tenni, hogy lenyugodjanak a fiam barátai, ismerősei?

Figyelt kérdés

A fiam 16 éves. Tegnap a barátai és az ismerősei kihívták este 8-kor a város főterére. A városban ebben az órában rendszerint elindul már az éjszakai élet, a fiam sosem ment ki még ilyenkor, ezért félve ugyan, de elengedtem.

Nem iszik, nem dohányzik, emiatt nem is féltem. De furcsa alakok mászkálnak a sötéteben, a Covid miatt a rendőrök is folyton igazoltatnak, a város fiatalsága is az utcákon van ilyenkor, mindenféle gang és banda megfordul.

Olyan 9 felé egy parkba vonultak. 11-kor ráírtam, hogy nem jön most már haza. Mondta, hogy igen, de a többiek még nem indulnak, úgyhogy busszal jön. A vírus miatt nem szeretném, ha buszra ülne, ezért a feleségem elment érte kocsival.

Na már most, minden rendben volt, itthon mondtam a fiamnak, hogy többet ilyet nem szeretnék, máskor 10-re legyen itthon, hisz még kiskorú. Reggel azzal fordult felém, hogy az osztálycsoportban őt beszélik, hogy antiszociális, hogy tutyimutyi, hogy ez meg az.

A fiamat egyelőre azon kívül, hogy megdöbbentette, nem idegesíti és nem is bánkódik miatta. De mit lehet ilyenkor tenni, mit lehet mondani a többieknek, hogy fejezzék ezt be. Nem szeretném, hogy a fiamat pletykálják, sem azt, hogy a fiam önbíráskodjon majd esetleg.

2020. aug. 21. 22:17
1 2 3 4 5 6 7
 31/67 Carragher_x ***** válasza:
84%

"Érveltem"

A személyeskedés nem érvelés, akárhányszor és akármilyen hangosan próbálkozol vele.

"Leírtam már, miért nem tartom helyesnek a kései kimaradást."

Senki nem arról akart meggyőzni, hogy helyesnek gondold az éjszakai kimaradást. Arról beszélt neked gyakorlatilag mindenki, hogy ne dönts folyton a fiad helyett. 16 éves, átadtad már neki a morális értékrendedet (ami természetesen nem azt jelenti, hogy ugyanolyannak kell lennie, mint amilyen te vagy), képesnek kell lennie önállóan boldogulnia a barátaival, képesnek kell lennie önállóan döntéseket hoznia és neked pedig el kell fogadnod, hogy biztosan fog hibázni és biztosan nem fogja mindenben a te értékrendedet követni. S még egyszer: ez nem azt jelenti, hogy nem kell szabályokhoz igazodnia, ez azt jelenti, hogy nem fojtod le teljesen az önállósodását, ami egy folyamat, nem pedig egy 18. születésnapi pillanat.

"Milyen egyenrangú felet akarsz? Neked mi az egyenrangú?"

Inkább onnan közelítsük, hogy mi nem egyenrangú. Pl az nem egyenrangú, hogy ha a tiéddel ellentétes álláspontot képvisel vki és hatalmi fölényben vagy vele szemben, akkor erre hivatkozva zárod le a kérdést. Ez rohadt messze van a "baráti" viszonytól, amilyennek a fiaddal való kapcsolatodat lefestetted.

Az is rohadt messze van az egyenrangútól, amikor egy vitát azzal próbálsz megnyerni, hogy egyfolytában személyeskedsz, mindezt vmi képzelt magasabbrendűségre hivatkozva. Ki kell ábrándítsalak, ez a tekintélyre hivatkozás lehet, hogy gyakorlati eredménnyel jár a családi hétköznapjaidban, de autonóm felnőttekkel szemben ez inkább csak röhej tárgyát képezheti, mindamellett, hogy teljesen erodálja a beszélgetést. Szóval fejezd be ezt a folytonos személyeskedést!

2020. aug. 23. 23:19
 32/67 anonim ***** válasza:
86%
Segítséget kér gyakorin, de képtelen elfogadni mások álláspontját. Imádnivaló, nem? Így tovább, anyuka, jó úton haladsz (csak a rossz sávban🙂)
2020. aug. 23. 23:34
 33/67 A kérdező kommentje:

Mondtam már, hogy ezt nem az éjszaka kellős közepén, kivilágítatlan sikátorokban vagy részeg huligánokkal teli utakon kell elkezdje. Azt mondod, meg kell tanuljon dönteni (felneveltem már egy gyereket, úgyhogy tudom ezt nagyon jól).

Te félreértettél valamit... A fiam nem velem ellentétes álláspontot képvisel. Ő sem mászkál szívesen a sötétben. Én pedig úgy érzem, rendelkezem azzal a joggal, hogy meghatározzam, hol legyen a még nem felnőtt gyermekem.

Még mindig nem értem neki mi a személyeskedés. Az, hogy leírom a véleményem?

Amúgy ha figyelmesen elolvasod a kérdést, nem gyermeknevelési tanácsokat kértem. Nem arra vártam választ, hogy te meddig hagynád bóklászni a gyermeked. Lelked rajta, tegyél amit akarsz.

Én egy telejsen más kérdést tettem fel, s néhány érdemi választ is kaptam rá, amiért hálás is vagyok

2020. aug. 23. 23:37
 34/67 Carragher_x ***** válasza:
100%

"Ő sem mászkál szívesen a sötétben."

Ha nem mászkál szívesen, akkor nem ment volna el. Legalábbis hogyha tényleg egy dönteni képes gyereket nevelsz, akkor simán nemet mondott volna azon egyszerű oknál fogva, hogy nem akar lemenni. Ez történt? Nem.

"Én pedig úgy érzem, rendelkezem azzal a joggal, hogy meghatározzam, hol legyen a még nem felnőtt gyermekem."

Te félreértettél vmit... Senki nem arról beszélt, hogy mit tehetsz és mit nem tehetsz meg. Fuss neki újra!

"Még mindig nem értem neki mi a személyeskedés. Az, hogy leírom a véleményem?"

Ez elég nagy baj, hogy felnőtt fejjel azt sem látod mikor személyeskedsz a hozzászólásaidban és hogy nem érted mi számít érvelésnek, mi véleménynek és mi személyeskedésnek.

"Nem arra vártam választ"

Azt a kérdést tetted fel, hogy mit kezdj a fiad barátaival. Erre pedig az a válasz még mindig, hogy te az égvilágon semmit, mert nem a te feladatod a fiad helyett döntéseket hozni. Az, hogy ez a válasz neked nem tetszik, még nem érvényteleníti azt.

2020. aug. 23. 23:46
 35/67 A kérdező kommentje:

32

Apuka. És mi van mások álláspontjával? Egyet kell értsek velük? Vagy ha neke most azt mondom, hogy lopni nem bűn, akkor te egyből egyet fogsz vele érteni, csak mert valaki álláspontja (szó sincs róla, hogy ezt így gondolnám, csupán példa volt).

2020. aug. 23. 23:50
 36/67 A kérdező kommentje:

"Ha nem mászkál szívesen, akkor nem ment volna el. Legalábbis hogyha tényleg egy dönteni képes gyereket nevelsz, akkor simán nemet mondott volna azon egyszerű oknál fogva, hogy nem akar lemenni. Ez történt? Nem."

Én éjjelről beszéltem. Mint azt leírtam, 8-kor ment el. És nem úgy volt tervezve, hogy elhúzódik az egész.

"Ez elég nagy baj, hogy felnőtt fejjel azt sem látod mikor személyeskedsz a hozzászólásaidban és hogy nem érted mi számít érvelésnek, mi véleménynek és mi személyeskedésnek."

Bocsi, nem filozófiát végeztem, nincs idegem ehhez. Leírtam a véleményem, nem kell, hogy tetszedjen. Változtatni rajta úgysem fogok és PONT.

" Azt a kérdést tetted fel, hogy mit kezdj a fiad barátaival. Erre pedig az a válasz még mindig, hogy te az égvilágon semmit, mert nem a te feladatod a fiad helyett döntéseket hozni. Az, hogy ez a válasz neked nem tetszik, még nem érvényteleníti azt."

Mint mondtam, a barátai egy részére már kaptam megoldást: jövő héten én és a feleségem átmegyünk a másik házunkba, ott alszunk majd. Ők pedig kedvükre szórakozhatnak majd itt.

A többiekkel pedig valószínűleg nappal fog találkozni, vagy ahogy a lányom is és én is tanácsolta neki: hagyja őket, mert aki képes mások háta mögött az állítólagos barátot pletykálni, az nem barát.

2020. aug. 23. 23:58
 37/67 Carragher_x ***** válasza:
100%

"Én éjjelről beszéltem. Mint azt leírtam, 8-kor ment el. És nem úgy volt tervezve, hogy elhúzódik az egész."

Akkor ha nincs igénye éjjelre maradni, hazamegy. Egyedül. Mert 16 éves, képes meghozni ezt a döntést és képes egyedül utazni. De egyébként sem a kérdésed, sem a beszélgetés nem a konkrét estéről szól, hanem a gyereked megítéléséről, annak okáról és következményeiről.

"Bocsi, nem filozófiát végeztem, nincs idegem ehhez. Leírtam a véleményem, nem kell, hogy tetszedjen. Változtatni rajta úgysem fogok és PONT."

Bocs, de én meg teljes mértékben leszarom, hogy neked mihez van ideged. Te teljes szereptévesztésben vagy. Velem szemben hiába írod le, hogy "pont" :D:D:D:D Nem filozófiát kéne végezned, hanem fel kellett volna szedned az eddigi életed során némi vitakultúrát.

2020. aug. 24. 00:14
 38/67 A kérdező kommentje:

Én viszont nem akartam, hogy busszal menjen haza, s miután senki nem akart még hazajönni, egyedül nem hagyhattam. Megkérdeztem, hogy menjünk-e utána, s ő azt mondta hogy igen. Ez van, akinek nem tetszik, ne tegye.

Néha kimoshatnád a szád, kedves leszarom 😂 értem én, hogy te egy szuperintelligens és nagyon okos ember vagy, de azért mégis.

Oh, hogy már azt is megmondod, milyen kéne én legyek? Hogy mivel kell rendelkezzek, hogy elég jó legyek hozzád? Bocs, de koránt sem vitázni akartam, sosem kerestem a vitát és nem is érdekelt a híres vitakultúrád. Amiről te beszélsz azt az ügyvédek űzik nagyon jól, de én nem vagyok az. Ez van.

"veled hiába írom le, hogy pont"

Jaj persze, hisz te valami felsőbbrendű lény vagy. Ok, legyen így. De ez semmin nem változtat😂

2020. aug. 24. 00:28
 39/67 Carragher_x ***** válasza:
100%

"hisz te valami felsőbbrendű lény vagy"

Nem, csak nem vagyok sem a kurvád, sem a gyereked, akik esetleg leborulnak az ilyen kinyilatkoztatásaid előtt.

Őszintén kívánok sok szerencsét és kitartást a fiadnak, szüksége lesz rá ilyen "apa" mellett!

2020. aug. 24. 00:49
 40/67 A kérdező kommentje:
Oh egyem meg. Mindjár beállítasz valami rémes szülőnek csak mert nem hagytam a sörrét utcákon bóklászni...
2020. aug. 24. 07:59
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!