Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit lehet tenni, hogy lenyugod...

Mit lehet tenni, hogy lenyugodjanak a fiam barátai, ismerősei?

Figyelt kérdés

A fiam 16 éves. Tegnap a barátai és az ismerősei kihívták este 8-kor a város főterére. A városban ebben az órában rendszerint elindul már az éjszakai élet, a fiam sosem ment ki még ilyenkor, ezért félve ugyan, de elengedtem.

Nem iszik, nem dohányzik, emiatt nem is féltem. De furcsa alakok mászkálnak a sötéteben, a Covid miatt a rendőrök is folyton igazoltatnak, a város fiatalsága is az utcákon van ilyenkor, mindenféle gang és banda megfordul.

Olyan 9 felé egy parkba vonultak. 11-kor ráírtam, hogy nem jön most már haza. Mondta, hogy igen, de a többiek még nem indulnak, úgyhogy busszal jön. A vírus miatt nem szeretném, ha buszra ülne, ezért a feleségem elment érte kocsival.

Na már most, minden rendben volt, itthon mondtam a fiamnak, hogy többet ilyet nem szeretnék, máskor 10-re legyen itthon, hisz még kiskorú. Reggel azzal fordult felém, hogy az osztálycsoportban őt beszélik, hogy antiszociális, hogy tutyimutyi, hogy ez meg az.

A fiamat egyelőre azon kívül, hogy megdöbbentette, nem idegesíti és nem is bánkódik miatta. De mit lehet ilyenkor tenni, mit lehet mondani a többieknek, hogy fejezzék ezt be. Nem szeretném, hogy a fiamat pletykálják, sem azt, hogy a fiam önbíráskodjon majd esetleg.

2020. aug. 21. 22:17
1 2 3 4 5 6 7
 21/67 A kérdező kommentje:

Van gyermeked? Te támogatod azt hogy egy gyermek berúgjon? Nem hogy gyermekben, de felnőttben elítélem az ilyesmit. Egy ember kell tudja a határait. Nem attól lesz vagány a buli, hogy holt részegre issza magát valaki. Szórakozni nem csak úgy lehet.

Lehet, hogy te ezt csináltad, de én és az ismerősi köröm nem. Komoly erkölcsi nevelést kaptunk, amit a mai napig nem tudok eléggé meghálálni.

Nem hinném, hogy elmenne. Én sem mentem el. Ne álljon alánosíts, nem ismered a gyermekeimet! Én nem jófiút nevelek hanem erkölcsös és tisztességes embert. Ha ő valami csoda fojtán mégis le akar lépni, fel is út, le is út!

De!

A nagyobbik fiam sem "lépett le" és nem is lett alkoholidta, detoxba sem került. Nem ez határozta meg a gyermekkorát. És nem is kívánkozott ilyen helyekre, mai napig nem is ment.

Amúgy a haverjainak egy részével javult a helyzet: megmondta nekik, hogy az ilyen nem barát és a mi családunkban nem éjszakázunk az utcákon. Azok a "haverok" ezt elfogadták és azt mondták, akkor majd eljönnek hozzánk összeülni. Egy másik rész még folytatja a heccelést, de valahogy velük is lesz.

2020. aug. 23. 20:43
 22/67 Carragher_x ***** válasza:
77%

"Egy ember kell tudja a határait."

És te pont ennek megismerésének esélyét veszed el tőle.

Nem attól lesz valaki erkölcsös, hogy életében sose rúgott be vagy hogy nem bóklászott a haverjaival a parkban nyári estéken.

2020. aug. 23. 20:57
 23/67 A kérdező kommentje:

Úgy ismerje a határait hogy vadidegenekkel leissza magát? Itthon minden családi eseményen, bulikon, céges bulikon megengedem hogy alkoholt fogyasszon. Ebben a korban szerintem egy-két pohár bor, egy - két pohár sör elfogadott, de nem a vedelés.

Nappal bóklásszon. De nagyon nem az a típus aki céltalanul szeretne bóklászni

2020. aug. 23. 21:08
 24/67 Carragher_x ***** válasza:
81%

"vadidegenekkel"

A barátai mióta vadidegenek? Ki mondta, hogy le KELL magát innia? Próbáld már meg értelmezni, amire reagálni próbálsz... Úgy ismeri meg a határait, ha a saját döntéseit hozza, adott esetben hibázik is, nem pedig te döntesz helyette folyamatosan.

"De nagyon nem az a típus aki céltalanul szeretne bóklászni"

Akkor majd nem bóklászik. De egyelőre inkább az jött le, hogy te szeretnéd eldönteni azt is, hogy a fiad mit gondol.

2020. aug. 23. 21:44
 25/67 anonim válasza:
100%
Kerdezo, beszeltel mar azota a fiaddal? Hogy all az ugy?
2020. aug. 23. 21:48
 26/67 A kérdező kommentje:

A barátai mellé számára idegenek is becsatlakoznak.

Nem, nem én szeretném eldönteni, hogy mit gondol. Lehet, hogy tifelétek a család abból áll, hogy a szülő nem más mint egy bankautomata, egy mosónő, dada, szakács és egyszerűen csak egy ember, akivel összekényszerített a sors, de nálunk nem így van. A fiammal mindenről beszélgetünk, nincsenek titkaink egymás előtt. Nem zárkózunk be szobákba, nem hazudunk egymásnak és nem is áltatjuk egymást.

Mint mondtam. Ha valami nem tetszik neki, amint betölti a 18-at,mehet amerre lát. De azt is kondtam már, hogy ennek csekély az esélye. Nem hinném, hogy valaha is megváltozna a kapcsolatunk,ahogy a nagyobbik fiammal sem változott meg

2020. aug. 23. 21:53
 27/67 anonim ***** válasza:
80%
#20as válaszoló vagyok: ilyenkor mindig jön a jól megszokott kérdés, hogy van-e gyerekem😀mintha meghatározna bármit is. De igen, van, méghozzá felnőtt, s emellé szakember is vagyok. Nem a levegőbe beszélek, a fiad érdekében írtam, amit írtam. De az “erkölcsös nevelés” és hasonló dumáidat látva nincs kedvem tovább tépni a számat, látszik, hogy nem érted meg és csak szajkózod a hülyeséged, amit valamelyik ősapád nevelt beléd. Legyél erkölcsös szentfazék, tedd, amit jónak látsz, tilts meg mindent, de viseld is a következményeket majd! Idős korodban pedig kérdezd meg magadtól, hogy boldogak-e a gyermekeid.
2020. aug. 23. 22:13
 28/67 A kérdező kommentje:

27

Szörnyen okos vagy, gratula 😂

Biztos boldogtalan lesz valaki, mert nem lumpol éjnek idején az utcákon

Nem hinném, hogy ez a boldogság titka. Amúgy hogy jön ide a szentfazék mag az ősapa? Komolyan nem értem.

Ez a nagy liberális szellem most lett divat, a gyerekek nagy jogai meg a nagy feljelentések.

Ha neked a szüleim ősapák, hát legyenek. Nekem ettől még szerető és féltő szülők maradnak. Szentnek sem vagyunk szentek, de még kifejezetten vallásosak sem, de nem tudom, miért lenne gond ha vallásosak lennénk? Talán baj, mert most nem az a "trend"? Mert most mindebki ateista és le se sza rják az ilyet pl hogy ima?

Ami neked hülyeség, az nekem nevelés. Biztos nagy öröm volt akkor látni a gyermeked hajnalok hajnalán hazajönni, csontrészegen. Az is biztos nagyon megnyugtató volt, biztos nagyon jól tudtál aludni, hogy nem tudtad merre jár a sötét utcákon a fiad. Arra is, biztos, hogy szeretetteljes nosztalgiával gondolsz, amikor esetleg csövezni láttad valahol a semmiben bolyongva a gyereked,éjnek évadján.

Én nem. Ez van, mások vagyunk, ez nekem "nem fér bele".

Pont az előbb mondtam neki, hogy ha éjjel akar találkozni velük, hívja át a barátait, az egész ház és a birtok is az övék, mi elmehetünk a másik házunkhoz, ahol korábban laktunk. Itt nem zavarja senki őket, szórakozhatnak ha akarnak.

2020. aug. 23. 22:45
 29/67 Carragher_x ***** válasza:
84%

"Lehet, hogy tifelétek"

Mifelénk megtanították a gyerekeket logikusan gondolkodni és egy vitában érvelni. Tifelétek úgy látom vmi egészen más nívó dukált, mert érdemi reakciók helyett csak személyeskedésre futja a részedről.

"A fiammal mindenről beszélgetünk, nincsenek titkaink egymás előtt. Nem zárkózunk be szobákba, nem hazudunk egymásnak és nem is áltatjuk egymást."

"Mint mondtam. Ha valami nem tetszik neki, amint betölti a 18-at,mehet amerre lát."

Egy roppant nyitott, őszinte, kompromisszumképes légkör lehet az, ahol a "ha vmi nem tetszik, el lehet majd menni", meg az "amíg az én kenyeremet eszi" duma az aduász. De mondjuk nem meglepő, amikor itt se tudsz egyenrangú félként beszélgetni a hozzászólókkal...

2020. aug. 23. 22:48
 30/67 A kérdező kommentje:

"Mifelénk megtanították a gyerekeket logikusan gondolkodni és egy vitában érvelni. Tifelétek úgy látom vmi egészen más nívó dukált, mert érdemi reakciók helyett csak személyeskedésre futja a részedről."

Érveltem. Leírtam már, miért nem tartom helyesnek a kései kimaradást.

" Egy roppant nyitott, őszinte, kompromisszumképes légkör lehet az, ahol a "ha vmi nem tetszik, el lehet majd menni", meg az "amíg az én kenyeremet eszi" duma az aduász. De mondjuk nem meglepő, amikor itt se tudsz egyenrangú félként beszélgetni a hozzászólókkal..."

Milyen egyenrangú felet akarsz? Neked mi az egyenrangú?

És igen. Én nem fogok egy felnőtett erőszakkal egy családba kényszeríteni. Őszinte vagyok vele, ezt megmondtam neki is. Ő is őszinte velem, ő is megosztja a véleményét. Nyitott? Attól függ, mire.

És igen, ameddig az én kenyeremet eszi, addig elvárom, hogy ne csak egy bankautomataként tekintsen rám.

De lehet, hogy nálatok ez úgy működik, hogy csak enni vagy aludni jár haza, mostok, főztök rá, de nincsenek elvárásaitok az irányába.

Nekem nem tűnik normálisnak, hogy csak úgy pénzeljek pl valakit, aki aztán ellumpolja a pénzt. Ha ezt akarja csinálni, menjen és keresse meg ő a pénzt.

2020. aug. 23. 23:04
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!