Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan reagáljak apaként a...

Hogyan reagáljak apaként a lányom fokozódó és lassan állandósuló gúnyolódására?

Figyelt kérdés

Türelmes apa vagyok, mindig is kerültem a lányommal a konfliktust, igyekeztem vitahelyzetekben is a békés megoldásokra törekedni. A lányom most kamasz, ingerlékeny, nagyon könnyen oda-odavág éles mondatokat a családtagoknak. Az bántja a legjobban, hogy nagyon kicsi a melle, az osztálytársnői pedig csúfolták is emiatt. Hiába mondjuk neki az anyjával, hogy így is lehet csinos, vonzó, és én is megerősítettem, hogy sok férfi direkt a kisebb mellű hölgyeket keresi, nem hallgat ránk. Kb. egy éve kezdett el rajtam gúnyolódni, s most már nagyon eldurvult a helyzet, alig van olyan nap, hogy ne tenne rám gúnyos megjegyzést. Középkorú, pocakos férfi vagyok, sajnos az a pocakos-cicis típus, amelynek képviselői csak ügyes, trükkös öltözködéssel tudják elrejteni a manboobs-t, a férfimellet. A lányom ilyen mondatokat mond nekem: "Sajnos a melleimet nem tőled örököltem, pedig jobban jártam volna. Most igazi didikirálynő lehetnék." "Ez már simán egy B kosár, vehetnél magadra egy melltartót a póló alá, mert már szabályszerűen ringanak a csöcseid." "Nem akarsz indulni egy vizespólós versenyen? Tuti, hogy dobogós helyezett lennél!"

Eddig próbáltam viccesen elütni a megjegyzéseit vagy hallgatással reagáltam rájuk, de most már betelt a pohár. Egy kamasz is lehetne tapintatosabb az apjával, pláne egy olyan apával, aki azt nézi folyton, hol tudna könnyíteni a lánya helyzetén. Hogy állítsam le? Mit mondjak neki, ami határozott, de nem bántó kijelentés, és nem lesz újabb viták kiindulópontja?

2019. aug. 26. 15:40
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim ***** válasza:
100%
Nézzétek meg együtt Az internetes bántalmazó című filmet. Ez egy nagyon izgalmas játékfilm, az a színésznő szerepel benne, aki a trónok harcában aria. Nagyon komoly mondanivalója van a bántalmazásról, tini szemszögből mutatja be. Igaz, hogy az internetes bántalmazás a témája, de mélyebbre lehet ásni. Fontos, hogy előtte nézd meg egyedül, gondolkodj el rajta, hogy neki való-e (van benne csúnya beszéd, viszont sem meztelenség, sem fizikai erőszak nincs benne). Bemutatja, hogy a magukat magabiztosnak hívő, másokat könnyen és tudattalanul bántó kamaszok mennyire sebezhetők, mennyire óvatlanok, mennyire befolyásolhatók és mi mindennek vannak kitéve. Ennek a filmnek a kapcsán szerintem komolyan elbeszélgethetsz vele a problémáról. Biztos, hogy nagyon mély benyomást fog tenni rá.
2019. aug. 27. 16:55
 32/53 anonim ***** válasza:
59%
Én már rég adtam volna neki egy pofont.
2019. aug. 27. 17:08
 33/53 anonim ***** válasza:
100%

Most nyár van, miért engeditek akkor hogy találkozzon ezzel a "kedves barátnőkkel"????

Össze kell fogni a szülőkkel, és helyre kell tenni a másik 3 kislányt is

2019. aug. 27. 19:06
 34/53 anonim ***** válasza:
#32 Rögtön rohanna a gyermekvédelemhez, hogy verik otthon.
2019. aug. 29. 05:34
 35/53 anonim ***** válasza:
20%

Nem ütheted meg a lányod!

A lányod verbálisan (szóban) inzultált téged, amire egy fizikai inzultus (pofon, ütés stb.) megsérti az arányosság elvét. Ha én beszólok neked az utcán, engem sem üthetsz meg, ha a feleséged beszól neked, őt sem, és ha a lányod beszól neked, őt sem. Verbális inzultusra verbálisan inzultussal lehet válaszolni, azaz szólj neki vissza valamit, ahogy a feleséged is teszi.

A pofon nem valami mágikus eszköz, ami hirtelen helyreteszi az illető személyiségét, jó egy 3 évesét még talán, de egy 14-16 éves kamaszét egész biztosan nem. Ráadásul gondolj csak bele egy pillanatra, itt vagy Te, egy középkorú pocakos meglehetősen erélytelen férfi, akinek egy fiatalabb és gyengébb nő szóban beszól valamit, és erre az a válaszod, hogy megpofozod? Nem tudod szóban megvédeni magad? Nem tudsz valamilyen büntetést kitalálni? Az egyetlen eszközöd a fizikai erőfölény, a pofon? Nem szánalmas ez egy kicsit?

Nem akarok túlzottan áldozathibáztató lenni, de azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy mi az, amiért a lányod tisztelhetne téged? A külsőd (elhízottság, igénytelenség) mint látjuk nem. A belsőd (erélytelen, tutyimutyi fellépés) mint látjuk nem. Valami tisztelhető, felnézhető dolog, amire büszke vagy, biztos van benned, ezt kéne megtalálni, és valahogy a lányod tudomására hozni.

Egyébként persze megvonhatod tőle a zsebpénzt és szobafogságra ítélheted, így majd nem veled lesz tiszteletlen, hanem a tanárokkal, és a gyengébb, védtelenebb osztálytársaival szemben. Hát, ezzel nem vagyunk sokkal előrébb szerintem, bár tény, ha nem különösebben érdekel a lányod, akkor a Te részedről ezzel a probléma megoldva.

Igazából én két lehetőséget látok.

- Mivel az osztályközösség negatív és lehúzó, a tanári kar pedig erélytelen, így egy osztály- iskolaváltás segíthet. Ez a könnyebbik út.

- A nehezebbik út, ha kicsit beszélgetnél a lányoddal. Ahogy neki rosszul esik, ha beszólnak neki a kis melle miatt, ugyanúgy neked is rosszul esik, ha beszólnak a pocakos külsőd miatt (eltekintve persze attól, hogy ő a kis melléről nem tehet, de te a pocakos külsődről igen). Szóval talán lehetne vele éreztetni, hogy amit ő csinál másokkal, az pont az, amit utál, ha ő vele csinálnak.

Illetve megmondhatnád neki, hogy a kis mell nem olyan hatalmas probléma. Örüljön inkább, hogy nem ronda, ugyanis mellplasztikát nagyságrendekkel könnyebb csinálni, mint arcplasztikát!

2019. aug. 29. 19:52
 36/53 A kérdező kommentje:
Hol olvasott olyasmit az utolsó válaszoló, hogy meg akarom ütni a lányomat? Sehol ilyet le nem írtam, soha ilyen gondolat nem fordult meg a fejemben. Néhány válaszoló ajánlgatta ugyan, de én sose tennék ilyet. Az utolsó válaszoló pedig úgy ír, mintha én fenyegetném ilyesmivel a lányomat. Amit pedig ajánlgat az utolsó mondataiban, már megtettem ezerszer, olvassa csak el a kérdés kiírását.
2019. aug. 29. 20:08
 37/53 A kérdező kommentje:

Olvasom, amit az utolsó válaszoló írt, és nem jutok szóhoz. Ez a válaszoló beteg. Kitalál valamit, aminek köze sincs a valósághoz, és belelovalja magát. Soha egy ujjal sem nyúltam a lányomhoz, és nem is fogok. Erre a beteg válaszoló ilyesmit ír, idézem:

"A pofon nem valami mágikus eszköz, ami hirtelen helyreteszi az illető személyiségét, jó egy 3 évesét még talán, de egy 14-16 éves kamaszét egész biztosan nem. Ráadásul gondolj csak bele egy pillanatra, itt vagy Te, egy középkorú pocakos meglehetősen erélytelen férfi, akinek egy fiatalabb és gyengébb nő szóban beszól valamit, és erre az a válaszod, hogy megpofozod? Nem tudod szóban megvédeni magad? Nem tudsz valamilyen büntetést kitalálni? Az egyetlen eszközöd a fizikai erőfölény, a pofon? Nem szánalmas ez egy kicsit?"

2019. aug. 29. 20:14
 38/53 anonim ***** válasza:
0%
Tudom, hogy nem Te írtad, hanem a többi válaszoló, ezért használtam feltételes módot.
2019. aug. 29. 20:45
 39/53 anonim ***** válasza:
50%

Nem, Te azt írtad, hogy azt mondtad neki, hogy fogadja el magát ilyennek, mert sok férfi szereti a kisebb mellű nőket. Ez egyébként igaz, speciel én is.

De ennek ellenére, ha nem tudja elfogadni magát, akkor akár simán meg is tudja műttetni a melleit. Sokkal jobb ez a helyzet, mintha arcra lenne csúnya.

2019. aug. 29. 20:47
 40/53 anonim ***** válasza:

A 62%os buggyant, ne vedd komolyan!

Nem a kemény fellépést díjazzák a gyerekek, az olyanoktól szöknek el, és az életben nem látogatják felnőttként a zsarnok szüleiket.

Te beszélgettél sokat a lányoddal, ez az, ami tiszteletre méltó, csak félrevezetted azzal, hogy partner voltál a gúnyolódás fogadásában.

Méltósággal viselni valamilyen mások számára előnytelen dolgot, mint ahogy te teszed a testeddel(gondolom nem utálod magad), az nagyon szép és tiszteletre méltó dolog.

Kell pár év, és a lányod kedvelni fog, de mielőtt bármiről is letiltod, adj lehetőséget neki, hogy első körben magától változzon beszélgetés/őszinteség hatására, második körben magától változzon a lehetséges következmények miatt.

2019. aug. 30. 12:38
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!