Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Most tényleg iskolaköteles...

Most tényleg iskolaköteles lesz a gyerekem?

Figyelt kérdés
A fiam most lesz nagycsoportos szeptembertől. Jövő augusztusban lesz 6 éves. A most elfogadott törvény értelmében nem választhatunk, mindenképp iskolába kell mennie? Eddig a napig egyértelmű volt, hogy meg 2 eve lesz az oviban, mert épphogy betölti a 6-ot, és amúgy is kis játékos, monotonítást nem jól tűrő kis pasi. Teljesen felháborítana, ha csak a kora miatt iskolaéretlenül mennie kellene a sok idősebb, fejlettebb társával. Ki mit hallott erről?

2019. júl. 15. 04:30
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
66%
Az enyém októberi, ugye 4 évet volt óvodás. Szétunta magát az utolsó évben az óvodában...
2019. júl. 15. 07:53
 12/29 anonim ***** válasza:
76%

Most ezen tényleg meglepődtél? Most tényleg visszatartanál egy iskolaérett gyereket, mert neked úgy jobb?

Ugyanis nem te döntöd el, hogy ki az iskolaérett, hanem az erre szakosodott szakemberek.

2019. júl. 15. 08:02
 13/29 anonim ***** válasza:
83%
7, nem igaz, hogy az augusztusi mindig az lett. Hála a fb-baj, megnéztem, nekem 4 augusztusi osztálytársam volt... Talán a 90-es évektől lett május a határ.
2019. júl. 15. 08:12
 14/29 anonim ***** válasza:
65%

N em feltétlen lesz iskolaköteles, de tény, hogy kivették a szülő és az óvódapedagógus kezéből ezt a döntési, mérlegelési lehetőséget.

Amennyiben vissza akarod tartani, kelleni fog a szakvélemény róla. Én azt gondolom, hogy minimálisan ember/gyerebarát nevtannal azért ez megbeszélhető és ők is partnerek lesznek ebben... őket is ugyanúgy felháborítja mindaz, ami most az oktatásban történik!

Ami inkább gondot okoz, hogy +2 évet nem lehet majd maradni, vagy nagyon nehéz lesz kieszközölni. És hát vannak gyerekek, akiknek szükségük volna rá.

2019. júl. 15. 08:39
 15/29 anonim ***** válasza:
90%

Úgy tudom, igen, iskolaköteles az, aki az év aug. 31-ig betölti a hatot. De nagycsoportban tudtommal van előtte egy iskolaérettségi vizsgálat ősszel és tavasszal is az óvódában, ahol felmérik pl. mennyire bír feladatot követni, odafigyelni, tűrni a monotonitást, a fenekén ülni, és elég fejlett-e pl. a finom motorikája, beszéde, frusztráció-tűrése... és még biztos egy csomó mindent néznek, olvass utána. Illetve ha azzal nem értesz egyet, mert szerinted nem érett (vagy fordítva), viheted feljebb a nevtanba felülvizsgálatra (pletykák szerint ott azért finoman megkérdezik, a szülő mit szeretne inkább, ő hogy látja és elég nagy súllyal figyelembe is veszik).

Az én egyik gyerekem is augusztusi, ment iskolába, most negyedikes, eddig kitűnő és szereti, bírja. Ugyanakkor a tavaszi, most nagycsoportba lépő gyerekem valószínűbb, hogy marad, mert szerintem nem lesz idegrendszerileg érett. (Bár fene tudja, annyit változnak pár hónap alatt is. A nagynál sem tudtam még ősszel el se képzelni és később is sokat kattogtam ezen, de eddig jó döntésnek bizonyult.) Hidd el, jó kihasználni a lelkesedést, érdeklődést, tudásszomjat, amíg tart, hisz olyan hamar nyegle kiskamaszok lesznek. De persze tényleg káros, ha túl korán megy és még sok lenne neki a megterhelés. Tuti előny viszont nem lesz feleslegesen egy évet hagyni, hogy "hadd legyen még gyerek", ezt is sokaknál látom. És nem kell félni a sulitól sem, normális helyen van átmenet, nem rögtön 45 percet csak ülnek, hanem nagyon is játékos az első félév/év sok pihenővel. Valakinél az érettség 6, másnál 8 évesen következik be, a gyerektől függ, őt kell nézni, ugyanúgy, mint babáknál a beszéd vagy járás ez sem verseny és nem határidő kérdése, nem ettől függ, hogy milyen felnőtt lesz belőle, a hosszútávú lényeg az, hogy legyen önbizalma a problémamegoldáshoz és megszeresse a tanulást.

2019. júl. 15. 08:55
 16/29 anonim ***** válasza:
94%

„(1) Az Nkt. 45. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik. A szülő kérelmére a felmentést engedélyező szerv döntése alapján a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt. A szülő kérelmét az iskolakezdés évének január 15-éig nyújthatja be a felmentést engedélyező szervhez. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, akkor csak szakértői bizottság rendelhető ki, és a függő hatályú döntésben nem kell rendelkezni a kérelmezett jog gyakorlásáról. Ha a szakértői bizottság a szülői kérelem benyújtására nyitva álló határidő előtt a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben történő részvételét javasolja, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség.”

A szöveg értelmében a kérdezőnek 2020. január 15-ig kell benyújtania a kérelmét az „engedélyező szervhez” (számomra nem nyilvánvaló, melyik ez a „szerv”, talán az Oktatási Hivatal lesz, amely az óvodával kapcsolatos dolgokat intézni fogja?).

Ezért, bár teljesen egyetértek, hogy egy gyerek igen sokat változik egy év alatt, a kérdező gyerekének kb. 5 éves és 4 hónapos korában kell eldöntenie, hogy vajon iskolaérett lesz-e a gyerek szeptemberre (vagyis 8 hónappal későbbre).

Emiatt szerintem eggyel emberbarátabb lett volna, ha visszacsinálják, hogy augusztus 31. helyett a május 31-i határt a 6 éves kor betöltésére, mert úgy közelebb esne a kérelem beadása a 6 éves kor betöltéséhez, talán jobban megítélhető lenne a dolog…

2019. júl. 15. 10:30
 17/29 anonim ***** válasza:
60%

Sokan utálni fognak, de én is örülök ennek a módosításnak. A törvény többi részének nem, de ennek igen

Most végezte az elsőt a kislányom, és a 20 fős osztályában vele együtt 4 olyan gyerek van, aki 6 évesen kezdte a sulit. Négy. Meg még pár őszi, aki amúgy is évvesztes. Van olyan, aki elsőben októberben betöltötte a nyolcat, év végére pedig már több volt a nyolcéves az osztályban, mint a hét.

Ez nevetséges. A mai gyerekek sem butábbak, mint mi voltunk, csak a szülők egymást hülyítik, ezzel a hadd maradjon még egy évet gyerek szöveggel.

Édesanyám középiskolai tanár. Mivel ez a trend nem ma kezdődött, csomó 20-21 éves tanítványa van a gimnáziumban, akik már önálló háztartást vezetnek, a párjukkal élnek, de ha beszélgetnek órán, a tanár néni beírja nekik az intőt... nem érzitek, hogy ez valahol szánalmas?

Várom a lepontozást, attól még fenntartom, hogy a nagyon súlyos eseteket leszámítva (a játékos kis pasi nem ez a kategória) egy hatévesnek az iskolában a helye.

2019. júl. 15. 10:42
 18/29 anonim ***** válasza:
96%

A "mi időnkben" máj 31 volt a határ

80-as évek végén május 31-én születtem

Nem volt nálam fiatalabb, de bizony volt június 1-jei osztálytársam nem is egy.

Akarták a szüleim, hogy maradjak, de iskolaérett voltam, egy óvonő sem javasolta.

Pedig 2 évet jártam oviba össz-vissz.

Most is úgy lesz, hogy ha nem érett valaki, akkor marad.. De ezt nem a szülő dönti el.

Nyilván fellebbezhet, vagy kérheti a vizsgálatot, mert ő ismeri a gyerekét. A kérdésben szülőként mondom, hogy inkompetens vagyok.

Egy szakember jobban tudja mi kell a gyereknek az iskolaérettséghez.

Biztos lesznek csúszópénzek, mert lesznek olyanok akik "én jobban tudom mi a jó a gyerekemnek" és elérik, hogy maradjon majd teljesen feleslegesen. "Hagy játszon még!" felkiáltással..

Egyébként a szüleim korában is szept 1-je előtt aki 6 éves, az mehetett, ahogy most is.

Apu 17 évesen már leérettségizett emiatt...

2019. júl. 15. 11:02
 19/29 anonim ***** válasza:
87%
15 évvel ezelőttig bezárólag inkább hamarabb vitték s gyereket az iskolába, hiába javasolta az óvónő a maradást. Aztán szülő(nek nevezett valami) lett a lusta generáció, akiknél pont fordítva van: 90%-uk ott tartja addig, ameddig tudja, mégpedig lustaságból. Amíg oviban van a gyerek, nem kell vele sokat bíbelődni.
2019. júl. 15. 18:48
 20/29 anonim ***** válasza:
88%

Lesz lehetőség felmentésre a szülő kezdeményezésére, szakértői vizsgálat alapján.

Valaki előzőnek: Senki nem kéri puszta szeszélyből, hogy az ősszel 7 évet betöltő gyermeke óvodában maradhasson. Kivételek biztos vannak, de ez alapján nem kellene általánosítani.

Az ilyen esetekben majdnem mindig hosszan kell győzködni a szülőket, hogy a felmentés lesz a jó megoldás. Azért csak majdnem, mert az ilyen gyerekek mögött többnyire már hosszabb fejlesztőpedagógiai-logopédiai pályafutás áll, aminek látszik az eredménye, de azt is látni, hogy ez az eredmény még kevés, így a szülő már tisztában van a helyzettel.

Egyébként ilyen felmentés már most is csak a Szakértői Bizottság véleménye alapján történhet meg.

2019. júl. 15. 19:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!