Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Kisiskolás gyermek kezének...

Kisiskolás gyermek kezének óraközbeni "lefoglalására" milyen eszköz ideális?

Figyelt kérdés

Izgága, nyughatatlan gyerekem van. Nehezen marad meg a fenekén, sokszor felkel papírzsepiért, kikéredzkedik pisilni, leveri a cerucáját, radírját fészkelődés közben (benne az is megfordult már, hogy nem véletlen), azt szedegeti, stb.

jelenleg egy golyó alakú radírral matat órákon, ha végzett a feladatával. Gurigatja, "focizik" vele a padon, vagy csak forgatja a kezében... de ugye ez, ha lepattan, elgurul, akkor megy akár a terem másik végéig is, tehát nagyon zavarhatja a többieket. Van tanár, aki el is veszi tőle rendszeresen, de van, akit nem zavar, hagyja, hogy matasson a gyerkőc, mert addig is képes figyelni.

Tudom, erre lenne való pl a spinner, de mivel azt játékszernek tekintik, elveszik a tanárok, és amúgy is, nagyon kicsi a gyerek keze, nem tudja rendesen pörgetni, így csak felidegesíti magát rajta.

Mi van még, ami alkalmas ilyen "matatásra"?

2018. ápr. 13. 10:32
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
100%
Van az a gumikarika , aminek az a lényege, hogy meg kell próbálni összenyomni; bár ahhoz még lehet, hogy kicsi a keze. Esetleg gyurmát nyomkodhatna; van radíros gyurmaváltozat is. Ha tollal túl sokszor kattingat, vagy folyamatosan egy számológépet nyomogat, talán az is zavaró. Esetleg talán valami szivacsot nyomkodhatna, vagy zsebkendőt, alufóliát, egyéb papírt gyűrögethetne. Vagy nemtom, lehet hogy pl stresszes a gyerek, és azért ennyire izgága, és ösztönösen érzi, hogy a mozgás jót tenne neki, lehet, hogy be kéne íratni őt valami sportkörbe, vagy táncolni. Ha ő is nyitott erre, és érdeklődő ilyen dolgok iránt.
2018. ápr. 13. 10:37
 2/35 anonim ***** válasza:
100%
*én mindig firkáltam órán, de volt olyan tanár, akinél azt sem lehetett.
2018. ápr. 13. 10:38
 3/35 anonim ***** válasza:
100%
*esetleg babzsák? Azt is olyan jól lehet nyomkodni
2018. ápr. 13. 10:38
 4/35 A kérdező kommentje:

Nem igazán nyitott a gyerekem a sportok felé. Ha el is kezdi, hamar abbahagyja, mert nem élvezi, ha nem játék, hanem irányított feladat van.

Nekem adhd-gyanús, de a tanára szerint nem az. Szeretnék hinni neki :)

Papír gyűrögetése nem jött be. Valami olyan kell, ami a fölös figyelmét is leköti, nem csak a mozgási energiáit.

2018. ápr. 13. 10:42
 5/35 A kérdező kommentje:

Tollat még nem használnak, így azt nem tudja nyomogatni (jajj nekünk, ha bejön az is a képbe, és rájön, hogy "jéééé, kattog!"), firkálni meg nem fog, ceruzát csak akkor vesz a kezébe, ha nagyon muszáj.

de a tollal adtál egy jó ötletet. Láttam egyszer régen ilyen matató kockát, amin volt kapcsoló is... nem tudom, mi a neve, de rákeresek.

2018. ápr. 13. 10:44
 6/35 anonim ***** válasza:
100%

[link]

ezt keresed :) Bár nem tudom, hogy mennyivel jobb ha ezt ejti le, mint egy radírt

2018. ápr. 13. 10:47
 7/35 A kérdező kommentje:

óóó, ez az!

Annyival jobb, hogy ha ezt ejti le, akkor az ott marad. Amivel most játszik, lényegében egy gumilabda, tehát elpattog, elgurul, és menni kell utána az osztályon keresztül.

2018. ápr. 13. 10:49
 8/35 anonim ***** válasza:
100%

Ha neked gyanús, jelentkezz be vele a gyermekpszichiátriára. A pedagógiai szakszolgálatba is mehettek, ott el tudják dönteni, a normál sávon belül van-e még a nyugtalansága, esetleg lelki okok nem állnak-e a háttérben. Egyik helyre sem kell az iskola javaslata, bár a szakszolgálatban a bejelentkezés után fognak kérni iskolai véleményt is. Ezt viszon a suli köteles 10 napon belül kiadni, akkor is ha nem ért egyet e vizsgálattal. Ha komolyan felmerül az ADHD, a szakszolgálat is pszichiátriára küldi a gyereket, mert ehhez orvosi diagnózis kell.

Viszont ennek (és a szalszolgálati BTM diagnózisnak) a birtokában bátrabban lehet kérni az iskolától olyan "kedvezményeket", aminek a segítségével a gyerek jobban teljesít és könnyebben beilleszkedik az osztály munkájába.

Konkrét javaslatokat is szoktunk írni: matasson nyomkodható stresszlabdát, tépkedjen papírzsebkendőt (az nem zajos), üljön szék helyett nagy gumilabdán, kapjon lehetőséget szabályozott keretek között a mozgásra. Van gyerek, aki ha nem bír tovább ülni, hátramehet a teremben, lenyom 10 fekvőtámaszt, aztán visszaül és folytatja a munkát a többiekkel. Az osztálytársai megszokták,és lényegesen kevésbé zavaró, mint ha az óra 20. percétől forogna, beszélne, potyogtatná a holmiját...

2018. ápr. 13. 10:57
 9/35 anonim ***** válasza:
100%
Az én fiam autizmus spektrum/ADHD kombó, neki is van ilyen "matató kockája", viszont arról mindenképpen egyeztess a tanárral, hogy órán használhatja-e, nálunk lehet az ilyesmit, de ő spéci suliba jár, ott mások a szabályok. Továbbá arra figyelj, hogy olyat, (avagy olyat is) rendelj, aminek egyik funkciója sem ad ki hangot, mert sajnos a legtöbbön van ilyen, akkor azt biztosan nem engedik, hozzáteszem jogosan. Sok variánsban van kapcsoló, ami kattog, ahogy piszkálják, vagy egyéb olyan rész, ami zajt kelt, az órán bizonyára zavaró lehet. Esetleg ha nem találsz teljesen némát, akkor otthon kipróbálás alatt tesztelitek és megbeszéled vele, hogy a hat oldalból azt az egyet(kettőt) ne használja tanítás alatt, ami zajt kelt. A miénken is van kapcsoló az egyik oldalán, tudja a gyerek, hogy azt ne piszkálja, mikor másokat zavarhat vele.
2018. ápr. 13. 11:02
 10/35 A kérdező kommentje:

Köszi :)

A szakszolgálathoz nem szeretném vinni. Pszichiáteren gondolkodom, de majd csak nyári szünetben. ezen a 2 hónapon most már nem múlik semmi.

Csak egy diagnózist szeretnék, szakvéleményt nem.

2018. ápr. 13. 11:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!