Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Lesz 2019-ben 0-ik évfolyam...

Lesz 2019-ben 0-ik évfolyam általánosban, vagy ez még kérdéses?

Figyelt kérdés
2017. okt. 24. 09:21
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Azért vannak kiakadva a tanárok, legalábbis idén, (nálunk a nagy most elsős), mert az ovis rendszert átalakították úgy, hogy folyamatos reggeliztetés van, ha nem akar a gyerek, nem kell neki megcsinálni pl a festést (ovis), és nincs munkafüzet, plusz ha nem akar, nem is szabad leültetni a nagycsoportost feladatozni! Tehát átalakították úgy, hogy az van, amit a gyerek akar. Azt nem vették figyelembe, hogy akkor hogyan várják el tőle iskola első osztályában, hogy meg tudjon ülni, ne az legyen, amit ő akar, hanem amit a tanár, stb? Ha minden úgy volt az oviban, ahogy ő akarta, nehéz vele megértetni, hogy a suliban már nem az van. Erre volt jó a nagycsoport, ahol azért már voltak kötelezettségek, pl feladatozni, akkor enni, amikor kell... Ha a pedagógus pedig nem ezt csinálja, hanem azt mondja neki, hogy márpedig most leülsz és feladatozol (oviban), és jön egy ellenőrzés, akkor mehet valami vizsgára, hogy alkalmas-e a pedagógusi pályára, tehát még az óvónőt büntetik meg! Kitalálnak minden hülyeséget, de nem gondolják végig, hogy akkor a sulit is úgy kellene módosítani, hogy tudja kezelni ezt. Gondolom ezért lenne nulladik évfolyam, hogy ott hozzászoktassák a sulihoz. Ez volt a mi időnkben az évvesztesség... Tök bosszantó, hogy én 14 évesen már befejeztem a sulit, ő meg 16 lesz! Mint egy bukott szamár... :-(
2017. okt. 25. 11:29
 12/25 A kérdező kommentje:
De lehet, hogy rosszul értem!! Akkor, ha decemberben tölti a 6-ot (2019-ben), akkor már 5 évesen szeptemberben elkezdené a sulit? Tehát akkor akik januártól aug 31-ig betöltik a 6-ot, azoknak kötelező lesz, akik meg szept 1 és dec 31 között töltik a 6-ot, azoknak is, csak azok 5 évesen kezdik? Mert akkor nem lesz 2 év csúszás, csak egy! Mert akkor nem marad ott évvesztesnek az oviban, hanem az lesz a nulladik évfolyam? Hát ha én 3 évesen és 9 hónaposan kezdetem vele az ovit, akkor csak két évig fog oviba járni? Akkor már irassam be most, hogy ne maradjon neki ki egy év sem az oviból? Már tényleg nem értem...
2017. okt. 25. 11:35
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, még semmi konkrét info nincs ennek a bevezetéséről. Nagy valószínűség szerint 2019-ben biztos, hogy nem fogják bevezeti a 9 évfolyamos általánost. Bár március elején arról szóltak a hírek h ez el van döntve, a két héttel későbbi, március közepi hírek már arról szóltak h nincs egyetértés erről még a kormányon belül sem, így az se valószínű hogy az egészből lesz-e egyáltalán valami.

Ami biztos, hogy az új nemzeti alaptantervet bevezetik 2019-től.

[link]

[link]

2017. okt. 25. 12:00
 14/25 anonim ***** válasza:
74%

Kérdező, én nem ismerem a rendszert, de egy-két dolgot biztos rosszul tudsz.

"Gondolom ezért lenne nulladik évfolyam, hogy ott hozzászoktassák a sulihoz. Ez volt a mi időnkben az évvesztesség."

Nem, nem ezért van. Az évvesztesség csak egy szóvirág, semmi több. Pl. 1979. szeptemberében azok kezdték az iskolát, akik 1972. szept. 1. és 1973. aug. 31. között születtek. Az adott osztályba járó gyerekek születési ideje tehát egy év időtartamot fedett le. Lehetett volna az is, hogy 1979. szeptemberében az kezdje az iskolát, aki 1972. jan. 1. és dec. 31. között született. Vagy az is, hogy aki 1973. jan. 1. és dec. 31. között. A jogalkotó nyilván úgy gondolta, hogy előbbi esetben a tél végi, kora tavaszi gyerekek túl sokára végeznék el iskolájukat; utóbbi esetben meg az őszi, tél eleji gyerek túl kicsik lennének az iskolakezdéshez.

De a lényeg, hogy mindenképpen egy évet kell átfognia az egy osztályba járó gyerekeknek (különleges eseteket leszámítva).

"Hát ha én 3 évesen és 9 hónaposan kezdetem vele az ovit, akkor csak két évig fog oviba járni?"

Az óvoda azért van, és azért kezdődik 3 éves korban, mert addig van gyes. Lehet, hogy te meg tudod oldani, de az átlag anyuka igenis 3 éves kortól valami intézménybe el kell, hogy hordja a gyerekét. Persze bölcsődébe is járathatná, de nyilván a gyerekek életkori sajátossága miatt alakult ki, hogy 3 éves korban az van az intézményváltás (bölcsődéből óvodába). Mivel a gyerekek nem egyformán fejlődnek (pl. szobatisztaság), nyilván jó, ha van némi rugalmasság a rendszerben. De egy 3 évest nem fognak bölcsődébe bevenni, ha addig otthon volt. Nyilván az anyukát óvodába irányítanák.

Summa summarum: 3 éves korában írasd óvodába, ha más méltánylandó körülmény nincs. Egyébként most elvileg kötelező is.

"Ha minden úgy volt az oviban, ahogy ő akarta, nehéz vele megértetni, hogy a suliban már nem az van. Erre volt jó a nagycsoport, ahol azért már voltak kötelezettségek, pl feladatozni, akkor enni, amikor kell."

Az evést nem is értem: családban is akkor eszik, amikor kell, meg ebédet gondolom ott is egyszerre adnak.

Hogy a nagycsoport közelítsen az iskolás fegyelemhez, vagy az iskola első (első néhány!) éve az óvodához, az nem elvi kérdés. A lényeg, hogy legyen átmenet, és lehetőleg ne túl korán. Hajlok arra, hogy a jogalkotó azért akar változtatni azon, hogy a nagycsoport iskola-szerűvé váljon, mert szakemberek jelezték, hogy ehhez ők még kicsik. Ebben egyet is értek velük, én csupán abban vitáznék, hogy minek ehhez plusz egy év. Szerintem a 8+4 év így is rengeteg idő, ha tényleg csak a fontos dolgokat tanítanák (ha rajtam múlna, jóval kevesebb óraszámban).

2017. okt. 25. 12:17
 15/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Az evést úgy értettem, hogy eddig úgy volt, hogy megvolt, hogy pontosan mikor van a reggeli. Ez szerintem nem csak a mi ovinkban volt így. Tehát az is aki fél 7-re ment, és az is, aki fél 9-re, mindenki 9-kor evett, mert akkor volt a reggeli. Ez csak egy példa volt, ne nézd az időpontokat. Amikor nagycsoportos lett, akkor vezették be országosan azt a rendszert, hogy folyamatos reggeliztetés van. Fél 7-től fél 9-ig. Akkor eszik, amikor ő akar, ha nem éhes éppen mondjuk fél 8-kor, akkor ehet fél 9-kor is.
2017. okt. 25. 14:24
 16/25 A kérdező kommentje:

"Egyébként most elvileg kötelező is"

Igen kötelező. Amikor betölti a 3 évet, rá következő szeptembertől. Tehát, ha egy gyerek monjuk október elsején született, akkor betölti a 3 évet, és rá köv szeptembertől kötelező neki, amikor már majdnem négy éves. Az én gyerekemre is ezért írtam, hogy 3 éves és 9 hónapos lesz, amikor kötelező lesz neki az ovi. Mi falun lakunk, nem gond a beiratás, év közben is lehet, mert kevés a gyerek. Ezért gondoltam, hogy nem iratnám be decemberben, kapásból amikor betölti a 3-at. Csak később tavasszal, vagy ősszel. Hogy ne egyből a beteg időszakban, karácsonyos, farsangos szereplések kellős közepén kezdje. Ez az én dolgom, meg tudom oldani, nem tudom, hogy ezt miért kellett annyira kiemelni, én nem akartam példálózni, hogy hú de jó nekem, hogy megoldhatom ezt. Csak a matek miatt írtam, hogy ha én úgy szeretném, hogy majdnem négy évesen kezdje, akkor gyakorlatilag csak 2 évet fog oviba járni, ami meg vele szemben "kicseszés". Majd kialakul. Köszi mindenkinek!

2017. okt. 25. 14:31
 17/25 anonim ***** válasza:
25%

Azért az érdekelne, hogy mi a terv a kimaratd évfolyamra?

Tegyük fel, hogy valaki jövőre simán elkezdi az első osztályt. aztán a következő évben már 0.-kal kezdenek. DE aki 2018-ban volt elsős, az alatt NINCS évfolyam. Ha onnan a gyerek bármiért visszamarad (akár tanár javaslata, akár sok betegség, hiányzás miatt), az hova megy utána? Elsőből nulladikba, és majd csak 1 év múlva ismétli az elsőt? És ha később történik mindez? akkor mondjuk a 6.ban bukott gyerek az 5.esek közé bukik le, és azt is ismétli?

Ezekre gondolt valaki egyáltalán?

Itt nagyon látom az ovis vegyes-csoiportok hátrányát. Könyörgöm, a nagycsoport az iskolaelőkészítő. Hát talán annak is kellene lennie. Nyilván enm lehet normális foglalkozásokat tartani 2,5-3 éves gyerekek mellett... De akkor működjön úgy a 0. évfolyam, ahogy a világ számos más országában: a nagycsoportos korú gyerekek legyenek iskolai keretek között. Vagy hagyja a p*csába a kormány ezt az egész agymenését, mert már nem tudnak mit kitalálni unalmukban...

2017. nov. 2. 10:37
 18/25 anonim ***** válasza:
17%

Utolsó: ne értem h a 0. osztály mért zavarna be azoknak akik mondjuk hatodikban buknak, vagy bármelyik másik évfolyamon.

Ha valaki megbukik nyilván azt az évet fogja megismételni amelyikbe addig járt, tehát hatodikban a hatodikat.

Vegyes csoportban is fel lehet készülni az iskolára, minden az óvónőn múlik.

2017. nov. 2. 14:03
 19/25 anonim ***** válasza:
Arról a majdani 6.-osról írtam, aki 2018-ban lesz csak elsős. Tehát aki alatt kimarad egy évfolyam, mert az utána következők nem elsőben, hanem nulladikban kezdenek.
2017. nov. 2. 14:09
 20/25 anonim ***** válasza:
0%
Erre nem is gondolt. Tényleg hiányozni fog egy teljes évfolyam. Ezt így már nem tudják bevezetni. Esetleg akkor, ha az nagycsoportot kicsit elkülönítik és átnevezik 0.évfolyamnak.
2017. nov. 2. 14:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!