Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Van köztetek, aki 8 évfolyamos...

Van köztetek, aki 8 évfolyamos gimnáziumba jár? (Vagy szülő, akinek van tapasztalata? )

Figyelt kérdés

Gondolkodunk, hogy fiunkat 5.-től ilyen gimibe írassuk, de sokan azt mondják, nem szerencsés a kicsiket bedobni egy olyan helyre, ahol ekkora korkülönbség van a suliba járók között. Másrészt olyat is hallottam, hogy mivel ugyanazok a tanárok tanítják 5.-től 12.-ig a gyerekeket, sokszor nem igazán értenek a kisebbekhez.

Mit gondoltok, mit tapasztaltatok erről?

2015. jún. 14. 17:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Én ilyen suliba jártam, se a tanárokkal, se a más évfolyamokra járókkal nem volt semmi probléma. Viszont az nem jó, ha egy félénk kiskamaszt kiszakítasz a baráti köréből.
2015. jún. 14. 17:55
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Én oda jártam, azt leszámítva, hogy lemaradtam a 8. osztályos ballagásról nem volt semmi gond. Az a legjobb benne, hogy 5-8 között általában színvonalasabb a képzés mint egy általánosban, utána nem nehéz felvenni a tempót 9. osztályban. Olyan mintha jobban eloszlana a tananyag. A tanárok ugyanazok tanítottak 5-ben és 12-ben is de én nem tapasztaltam bármilyen hátrányt, 5. és 12. osztályban is minden rendben volt Velük.

Nyíregyháza amúgy. De szerintem mindegy, mind jó színvonalú lehet.

2015. jún. 14. 18:06
 3/13 anonim ***** válasza:
75%
Tesóm 8 osztályos gimibe járt, neki nagyon bejött. Én is gondolkozom rajta, mert nálunk az általános iskolák alsó tagozata még elmegy, de a felsőkről sok jót nem hallottam. Ráadásul közelebb lenne a gimi, mint a körzetes iskola. A nagy korkülönbség is viszonylagos, nálunk az egyik suli 1-13. évfolyamos, az rosszabb.
2015. jún. 14. 18:07
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

"sokan azt mondják, nem szerencsés a kicsiket bedobni egy olyan helyre, ahol ekkora korkülönbség van a suliba járók között"

Olyant nem is hallottál,hogy egy iskola ált. iskola és gimnázium is egyben? Ott 11 év korkülönbség alapból is van (illetve 12 év, ha az évveszteseket is nézzük).

"mivel ugyanazok a tanárok tanítják 5.-től 12.-ig a gyerekeket, sokszor nem igazán értenek a kisebbekhez"

Hamis. Ez a szakmájuk, egyébként nem feltétlenül ugyanaz a tanár tanít végig egy tárgyat.

2015. jún. 14. 19:03
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

4vgyerekünk van, mind a 3 iskolarendszert kipróbáltuk. A legnagyobb 8+5-be ment (nyelvi előkészítő miatt 5 és nem 4).A második 6+6, a harmadik 4+8-ba jár. A legkisebb 8+4-be fog. Mindegyik gimnáziumban eltöltöttek már 4, illetve 3 évet, tehát vannak tapasztalatok. Mindhárom gimnázium a legutolsó lista szerinti első 20 iskola valamelyike.

Sok igazság van abban, hogy a tanárok "nagyként" kezelik már az ötödikeseket is.Van olyan, aki alapvetően a nagyokhoz szokott, csak most valamiért kicsiket tanít. sokkal több otthoni munka, beadandó, projektmunka, házidolgozat stb van, mint egy sima, amúgy erősnek számító általános iskolában. Sokkal inkább elvárják már ötödikben is, hogy a gyerek tudja jegyzetelni az órán elhangzottakat. Számtalanszor előfordul, hogy a tankönyvben leírt dolog az alap, arról órán nem is beszélnek. A következő órára pedig meg kell tanulni a leckét a könyvből, plusz a füzetbe jegyzetelteket.

A tanárok úgy gondolják,úgyis odajár a gyerek 8 évig, tehát össze lehet keverni a különböző évek tananyagát. Konkrét tapasztalatom van arról, hogy egyes anyagrészek kimaradtak a hetedikes anyagból, más témát pedig 9-es szinten tanultak meg szintén hetedikben.

Nekema hatoszályosba járó fiam nagyon jó képességű, ennek ellenére nagyon sokat foglalkozott a leckéivel egész évben, így lett 4,71 az átlaga.

2015. jún. 14. 19:56
 6/13 anonim ***** válasza:
49%
Én ilyenbe jártam gyerekként. Valóban , a tanárok semmihez sem értettek, amire egy kicsinek szüksége van. Nagyon megviselt lelkileg az iskola, teljesítménykényszeres és önértékelési zavaros felnőtt lettem, és közel 10 évembe került és sok önmunkába, hogy helyretegyem az ott tapasztaltakat. A saját gyerekem soha nem vinném ilyen korán ilyen környezetbe. Sem a gyerek nem készült fel erre, sem a tanárok.
2015. jún. 14. 20:24
 7/13 anonim ***** válasza:
Az én szüleim anno szerettek volna 8 osztályosba vinni, de az általános iskolai osztályfőnököm azt javasolta nekik, hogy inkább várjunk két évet, és jelentkezzek hatosztályosba. Így történt, nem bántam meg. Vannak ismerőseim 8 és 4 osztályos gimnáziumokból is, szerintem a 6 osztályos több szempontból is ideális. 6 év alatt nagyon jó osztályközösség alakulhat ki, jobb, mint 4 év alatt, viszont 8 év egy osztályban talán egy kicsit sok. Az ember 12-13 évesen már könnyebben alkalmazkodik a gimnáziumi szinthez és elvárásokhoz, mint két évvel korábban.
2015. jún. 14. 21:09
 8/13 anonim ***** válasza:
Ilyenbe járok, bátyám is, az elején sem volt baj, és most sem, szerintem remek választás
2015. jún. 14. 21:12
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Úgy általában, mit gondoltok, igazam van, ha az a benyomásom, hogy inkább azoknak való az ilyen iskola, akik szeretik a versenyt, és „bírják a terhelést”?

1. válaszoló: „Viszont az nem jó, ha egy félénk kiskamaszt kiszakítasz a baráti köréből.”

Úgy érted, inkább a „vagányoknak” való? Te is rosszul érezted magad eleinte, hogy kiszakítottak a baráti körödből?

Nem kedvtelésből szeretném a gyerekemet átvinni felsőben másik iskolába, hanem mert sajnos pocsék az a suli, amit választottunk. A gyerekek és szülők jó fejek, de a tanárok… felsőbe járóktól (és a szüleiktől) tudom, hogy a felső még rosszabb, nagyon sokan menekülnek.

A 4. válaszolónak: bízom benne, hogy nem felnőtt vagy, hanem egy egomán kamasz, mert akkor még kinőheted a bicskanyitogató stílusodat. :)

„Olyant nem is hallottál,hogy egy iskola ált. iskola és gimnázium is egyben? Ott 11 év korkülönbség alapból is van (illetve 12 év, ha az évveszteseket is nézzük).”

A gyerekem mostani sulija 12 évfolyamos, de az általános iskolások el vannak szeparálva a gimisektől (másik szárnyában vannak az iskolának). Azonban arról, hogy ezt a 8 évfolyamos gimikben hogyan oldják meg, semmi nem tudok – ezért kérdeztem.

„Hamis. Ez a szakmájuk, egyébként nem feltétlenül ugyanaz a tanár tanít végig egy tárgyat.”

Még jó, hogy nem azt írtad, hogy hazudok, ilyet nem hallhattam. :) Node a lényeg, hogy attól, hogy egy tanárnak „ez a szakmája”, még lehet egy kókler, nálunk konkrétan van olyan nyelvtanár, aki pocsékul bánik az alsósokkal, s mikor megkérdeztük az igazgatót, nem kaphatnának-e egy hozzáértőbb tanerőt a gyerekeink, azt mondta, hogy nem, de azt tudja, hogy „XY néni jobban ért a nagyok nyelvén”. Szóval van olyan, aki nem minden korosztállyal jön ki (ahogy az 5. és a 6. válaszoló is leírta).

5. válaszoló: miért fog a legkisebb gyereked a 8 + 4 rendszer szerint továbbtanulni? Úgy érzed, neki az a testhezálló (azok miatt, amiket leírtál, hogy nagyobbak az elvárások a 4+8 renszerben)?

6. válaszoló: megértelek, ettől félek pontosan. Én igazi eminens kislány voltam, és egy „elit” intézménybe jártam, amelyről jó emlékeim vannak – de csak azért, mert el tudtam lazulni egy idő után, értékelni tudtam a tanárok személyiségét, és nem reccsentett meg a néhány szadistának tűnő tanár (akik felnőtt fejjel inkább bohócoknak tűnnek már). De volt osztálytársam, aki sok évvel később is rémálomként emlékszik vissza a sulira. A gyerekemen azt érzem, egyáltalán nem az a teperős fajta – viszont kialakult érdeklődési köre van, amit én nem mondhattam el magamról ennyi idősen. És szülőként úgy érzem, inkább olyan helyre vinném, ahol hagyják élni, nem frusztrálják, versenyeztetik, méricskélik.

7. válaszoló: igen, én is hallottam már tanártól, hogy a 6 osztályost ajánlják inkább, azért, amiket leírtál. Nálunk sajnos viszont az a helyzet, hogy muszáj 5.-től váltani, mert 6.-ban esélytelen (konkrétan lerontják a gyerekek jegyeit, hogy ne tudjanak elmenni, s ne veszítsen az iskola pénzt), és nem is szeretném ilyen demotiváló környezetben hagyni.

2015. jún. 14. 21:27
 10/13 anonim ***** válasza:
2-es vagyok. Szerintem a gyerek hozzáállásán múlik. Általában színvonalas iskolák ezek, nyilván van mit tanulni de egy egyébként is igaz egy 4 osztályos gimire is. Annyi a különbség szerintem csak, hogy ott fokozatosan van lehetősége mert nyilván nem olyan nehéz az első pár év mint pl az utolsók. Általános iskola után nehéz egy gimi. Így pedig minden év fokozatosan egyre nehezebb, én nem találtam szemben magam meglepetéssel, hogy hu.. Most kilencedikes lettem. Egyáltalán nem volt se másabb, se nehezebb. Nyilván a 7. osztály pl nehezebb egy 8 osztályosban de pár éven belül Megéri. Kifejezetten nem éreztem, hogy hatalmas teherbíró képesség kellene hozzá. Szerintem ez inkább igaz egy általános iskola után választott erősnek számító gimibe kerülésnél ahol hirtelen sok az anyag. A versenyek meg.. Hát igen, vannak. De semmi sem kötelező.
2015. jún. 14. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!