Hátrányt élvez-e az a gyermek, aki általánosban csak németet tanul?
Hanyszor teszed meg ki ezt a kerdest?
Nem nem fog hatranyt elvezni
Saját pedagógusi tapasztalatom, hogy előnyük van.
Gimnáziumban tanítok, vannak humán, reál osztályaink, illetve nyolc évfolyamos képzésünk. Sok év tapasztalata, hogy azok a gyerekek, akik némettel indulnak, nagyobb számban szereznek két nyelvvizsgát, mint azok, akik angollal kezdtek. Nálunk 90% körüli a két nyelvvizsgával rendelkezők aránya az érettségi évében, és a 10%-ból szinte mind angolos volt kezdetben, és csak 9-től tanulta a németet.
Én nem nyelvszakos vagyok, de tanultam nyelvet, azt gondolom, jóval magasabb szintre lehet négy év alatt eljutni angolból, mint németből. A gyerekek szerint pedig angolból szinte csak szókincsbővítés kell az angol közép- illetve felsőfok között, németből pedig nagy a két szint közt a nyelvtani elvárásban is a különbség.
Az angolt szívják magukba a nettel, filmekkel, sorozatokkal, a némethez küzdeni kell kicsit.
Igen, hátrány. Én is németet tanultam' majd a tóvább tanulásnál középiskolábanbisba német kéttannyelvűt választottam. Az a baj, hogy a anémet csak Európán belül jó, igaz ott elég sokan megértik. Az angol nyelvtanja viszont sokkal egyszerűbb ( nincs igeragozás, kevesebb igaidő, kevesebb szórend stb...). Nem volt rossz a német mert szerettem, de az angol sokkal kifizetődőbb hosszútávon. Németországon kívül úgy is csak az angollal lehet érvényesülni. Nem beszélve arról, hogy már a németek is beszélnek angolul.
Tehát ahol beszélnek németül ott beszélnek angolul is, ahol ledig nem beszélnek angolul ott németül sem fognak.
Én 12 évig tanultam a németet, kétnyelvű érettségim van és felsőfokú nyelvvizsgám. A szomorú az, hogy azon kívül hogy az egyetemi felvételnél +pont jár bármilyen nyelvvizsgára, még semmi hasznát nem vettem. Az angolt pedig napi szinten használom az interneten. Sok külföldi barátommal angolul beszélgetek. Valamint son szakkönyv ami az egyetemhez kell csak angolul elérhető.
A véleményem az, hogy az angol jobb, kivéve ha előre eltervezett cél a német nyelvterület. Ha viszont mindenképp német, akkor is érdemes mellé valamilyen módon tanulni legalább egy kis angolt amiből lehet építkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!