Akinek most kezdi az iskolát gyermeke, mennyi idős? Mikor tölti (töltötte) a 7-t?
Még egy gondolat a pedagógusokhoz.
Szerintem nem biztos hogy jó taktika a leendő tanítónéniket megkérdezni (persze meg lehet, nem veszítesz).
Én a saját óvónőnkkel jártam így, amikor a gyerekem ebbe a korba került. És bizony "elszólta magát", azt mondta, hogy szerinte MINDEN gyereknek az a jó, ha marad még egy évet oviban, mert "hadd játsszon és legyen gyerek".
Egyrészt ez ebben a formában (fent leírtak) nem igaz, másrészt ott volt neki az a szempontja is, hogy vegyes ovis csoport lévén a lányom sokat segített neki a kicsikkel, és persze ez kényelmes lett volna még egy évig neki...
És ugyanezt el tudom képzelni pepitában a tanítónénikről, hogy minden megkülönböztetés nélkül azt mondják, hogy "jobb a gyereknek ha 7 évesen jön, mert érettebb, nem lóg ki (mert a legtöbb gyerek ennyi idős), ilyen korban még rengeteget számít egy év stb. stb.
Szóval lehet hogy csupa általánosságot fog mondani.
És nekem nincs bajom az általánossággal, mert sokszor irányadó lehet, de ebből a gondolkodásból mégis kimarad az, hogy a konkrét gyereket szemléljük, az ő saját adottságaival. És persze a leendő tanítónéni erre nem is alkalmas, hiszen nem ismeri a gyerekedet...
Én jó szívvel ajánlom az erre való tanácsadást.
Mi Budapestre mentünk, egy fejlesztő központba, ahol kb. 45 percet foglalkozott a pedagógus csak az én lányommal, és utána alkotott véleményt, persze sok játékos feladat és beszélgetés után.
Emlékszem a szavaira: "Nem szoktam javasolni a korai iskolába menetelt, de ebben az esetben, semmi akadálya".
És aztán mi is mentünk a "felvételizős" iskolába, és felvették.
Egyedül amiatt akarták volna visszafogni, hogy termetre picike. Aztán nem is ő lett a legkisebb az osztályban. (Amúgy én is nagyon alacsony voltam sokáig, későn nőttem meg, és nem is vagyok óriási felnőttnek sem... :) )
Szóval ez nem egyszerű ügy, de ha nem megy, akkor külső szakembert érdemes lehet bevonni.
4-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!