Akinek most kezdi az iskolát gyermeke, mennyi idős? Mikor tölti (töltötte) a 7-t?
Nekem most volt egy elsős és egy másodikos gyerekem.
Az iskolában egy év van közöttük, a valóságban pedig 23 hónap, vagyis két év.
Az egyik szeptemberi, a másik augusztusi.
A szeptemberi az idősebb, nála nem is volt kérdés, hogy visszatartjuk, bár a végét nehezen bírta az óvodának.
Az augusztusinál irtó dilemma volt, ő a legfiatalabb az osztályban, augusztus végén született, így 6 évesen rögtön ment.
Több szakvéleményt kikértünk és nehezen döntöttünk. (Barátaink gyereke egy héttel később született szeptember legelején, az övék csak idén meg iskolába).
Egy év leteltével azt gondolom, jól döntöttünk.
Ami a döntő érv volt: nagyon-nagyon akart menni iskolába.
Több szakember is ezt mondta, hogy az életkornál is fontosabb kérdés, hogy mennyire vágyik rá.
Sokszor azt gondolom, hogy neki az lett volna ideális, ha Januárban mehetett volna, de hát azt meg ugye nem lehet... :)
Egyébként a nővérem kisfia júliusi. Őt visszatartották 6 évesen, de annyira nem ment neki az ovi, hogy januárban bekapcsolódott egy első osztályba (osztályelső is lett), szeptemberben tett "osztályozó vizsgát" az elsős anyagból, és aztán ment tovább másodikba.
Szóval nincs itt általános szabály, minden gyereket önmagában kell figyelni és nézni, hogy vajon hogy lenne jó neki.
UNokatesómnál szeptemberben tölti a 7-et, most lesz elsős.
Szomszédom lánya most júniusban töltötte a 7-et és most megy elsőbe.
Nekem januári a lányom és úgy tervezem 6,5 évesen fog menni iskolába.
Utolsó vagyok: ja és a szomszédomnál, ahol júniusban már betöltötte a 7-et ott azért tartották vissza egy évet, mert amúgy is nagyon későn, 3 éves kor után kezdett beszélni a gyerek, és még mindig elég nehezen beszél, keresi a szavakat, rosszul ragoz, nem mindig érteni mit mond, szóval eddig nem volt iskolaérett.
A másik gyereke augusztus végi, őt pusztán azért akarja visszatartani, mert az már annyira közel van a határ időponthoz, hogy szerinte jobb ha marad egy évet.
Az én kisfiam július 30-án lesz 6 éves.
Nem most, hanem következő szeptemberben kezdi majd az iskolát, tehát 7 évesen és 1 hónaposan.
(a környékünkon az erős, "felvételizős" iskolában szinte minden gyeek betöltött 7. évvel kezd)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!