Hazudni kell a lecke kedvvért?
Jó napot, tanácsot szeretnék kérni, hátha volt valaki már ilyen helyzetben.
Kislányomról lenne szó, múlt héten azzal a leckével ért haza, családfa-családtörténet, ahol szülői segítséggel fel kellett vázolni egy sima családfát, és elmesélni, ki honnan, valamint bármi érdekességet, anekdotát, szóval érdekes egy feladat, aláírom.
A mi családunk nem egyeszű eset.
Nagyszülőknél tipikus mozaikcsalád, válások, újraházasodások, új gyerekek, megszakított kapcsolatok...
A család bizonyos részeivel még gyerekek előtt megszűnt a kapcsolat, és nem vér szerint lettek új családtagok, a gyerekek már ebbe születtek, nagybácsi és dédimama, akihez vér szerint semmi közük, csak az igazi még látni sem akarta nagyon őket.
A bökkenő ott van, hogy a gyerek mindezt tudja, mi becsülettel elmondunk mindent, ahogy nőtt, megértette, ez szerint is írtuk meg az egészet, nevekkel (ahol ugye feltűnt, hogy mások a családnevek) de a kifejtésben benne is volt, hogy nekünk a sors más családot adott a vér szerinti helyett, stb... úgy leírva, ahogy az ő fejében ott van, hogy más gyerek is megértse, hiszen nagyszülő helyére a családfában nem akarta beírni a valódit, (én azt akartam eredetileg, nem tudom, miért, amikor tényleg egyszer sem látták egymást... de mondta, hogy neki más a mamikája!) szóval kicsit fura lett a családfa, de szerinte így kell, mert ő így érzi, ráhagytam, igaza van.
Ma viszont hazajött egy nagy elégtelennel, sírva, mert nem elég hogy a felolvasáskor a történet felénél leültette a tanár, hogy ő családfát kért, nem "baráti kört" (?)- idéztem... és szégyellje magát, hogy nem a feladatot teljesítette, jövő héten javíthat, ő valódi családfát kért leckeként, nem ilyen "szedett-vedett" félét.
Most én vagyok tényleg a rossz szülő, hogy inkább kellett volna a sosem látott valódi rokonokat beírni, és kitalálni pár történeket hozzá, és biztassam ezzel hazugságra a gyerekem, hibáztam azzal, hogy a kicsit fura valóságot írtam?
Gondoltam hogy bemegyek, a lányom viszont azt mondta, hagyjam, majd leírja más nevekkel és odaadja a tanárnak, mert felolvasni nem fogja neki semmiképp, nem érzi valódinak, nagyon duzzog, hogy ez miatt kvázi megalázta a tanár az osztály előtt, mert senki mással nem csinált ilyet.
A kérdésem csak annyi, hogy ki mit tenne a helyemben, és hogy mennyire helyénvaló más szülők szerint a tanár hozzáállása? Valahogy nem vagyok kibékülve vele.
Nem vagyok az a beszaladgálós anyuka, de ha valóban így volt, lehet hogy asztalt borítanék.
Milyen jogon kérdőjelezi meg a tanár az én családom valódiságát? Milyen jogon alázza meg a gyereket, amiért nem jól csinált valamit-tehát foglalkozott a feladattal?!
Hú már a történet elolvasása kapcsán felhúztam magam, hogy lehet ilyen egy tanár??????
Ne viccelj, ez a tanár nem normális. Mi az, hogy valaki pedagógus létére szedett-vedettnek nevezi valaki családját (szerintem az igazit, nem azt, aki látni sem akarja), és mi az, hogy egy gyerek lényegében az őszintesége miatt kap elégtelent?
A helyedben elmennék a tanárhoz, és megbeszélném vele a helyzetet. Magyarázd el neki, hogy az élet néha kicsit bonyolultabb, mint egy iskolai példa, és hogy igazságtalanul adott egyest a lányodnak. Ha más történetet akar, az nem családfa, hanem hazugság. Nem hátrálnék meg addig, amíg azt az elégtelent ki nem húzza, és le nem osztályozza rendesen a feladatot.
Én magamra nézve is sértőnek tartanám a megjegyzését, és az a minimum, hogy elnézést kérjen, amiért más családját így minősíti, a gyereket pedig mások előtt megszégyeníti.
Ezért undorító ez a mai oktatás...
Ilyen tanárokat...
Én igenis bemennék a tanárhoz, hogy miért is alázta meg a gyerekem?
Ez nem baráti kör, hanem ez a családunk!
Szégyellje magát a tanár, mert nem normális dolog, hogy a gyerek sírva jön haza az iskolából!
Én megkérdezném tőle, hogy "Ha önnek van egy örökbefogadott gyereke, az nem a családtagja, hanem a barátja, mert nem az ön spermájából van???"
De miért kell elmondani, hogy ők nem a vér szerinti család?
Én felrajzolnám, hogy nekünk ki a nagyi, stb. Ahhoz meg másnak úgy sincs köze, hogy egyébként ő nem vér szerinti nagyi, hanem más az.
A szigorúan vett családfa az a vér szerinti családfát jelenti, erre volt kíváncsi a tanár. A hibát ott követtek el hogy az orrára kötöttétek hogy akiket a gyerek felsorolt, az nem vér szerinti.
Persze azért beszélhetsz a tanárral hogy ti megoldottátok a feladatot és nem tudod ez mért egyest ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!