Jogos a felháborodásunk, hogy előírják, milyen márkájú tanszereket vegyünk? Lehet ellene tenni?
Sziasztok!
Nógrád megye, egy kis falu, katolikus iskola. Majdnem minden család hátrányos helyzetű, részesül rendszeres gyermekvédelmiben. Pénze nem igazán van a legtöbb embernek. Munkahely nem nagyon van.
Ebbe a katolikus iskolába fog járni 12 gyermek első osztályba, köztük az enyém is. Nem rég megkaptunk egy listát, hogy mik kellenek a suliba..ez rendben lenne, de oda van írva milyen márka kell.
Én nem voltam rest, helyi írószer, durván 50-55ezer ft lenne. Viszont Tesco, Auchan, Lidl akciós termékekből 15-20 ezer ft-ból maximum kijönne, táskával együtt, tolltartóval, tornacuccal.
Szerintetek megteheti egy iskola, hogy megjelöli a márkát? Hiszen nem tudhatja, kinek mennyi pénze van, és nem valószínű, hogy ez belefér mindenkinek.
Csütörtökön lesz szülői, de a szülők nagy többsége fel van háborodva. Előre félek odamenni.
Mit gondoltok?
Látom megoldódott a probléma, de ha nem baj még válaszolok.
Túlzásnak tartom a márkás dolgokat, egy két kikötés még elfogadható, de a többi csak nagyzolás és jól tettétek,hogy kiálltatok az igazatokért.
Általános iskolás már régen voltam, de több ismerős és testvérem is odajár ahova én.
A megszabott dolgok ugyanazok maradtak, a tanárok kedvelik a sünis vízfestéket mert jó minőségű, emellett a a piros tubusos technokol és a zebra toll volt(van) megszabva. A többi nincs árban korlátolva, lényegtelen, hogy a gyerek tornacipője kínaiból vagy sportboltból van, a fontos az,hogy fehér legyen. És lehetne folytatni hasonló példákkal. Ezt a szintű szabályozást reálisnak érzem, mert tényleg jó minőségűek, jól használhatóak ezek a termékek a legtöbben később felsőbb évfolyamokon is ezeket választottuk,mert már beváltak.
18/l
Kedves Kérdező!Bár nem egészen ide tartozik,de leírom.Meglepődtem azon amit a kérdésedben írtál,mert iskola és iskola között is hatalmas a különbség.Mi nem vagyunk azok a megrögzült vallásosak,annak idején (3éve)az iskolai "légkör"(kislétszámú osztályok,kiegyensúlyozottabb pedagógusok) miatt írattuk a nagyobbikat katolikus iskolába egy vidéki kisvárosban.Azóta elköltöztünk,és jelenleg is katolikus iskolába jár a nagyfiam,a kisebbik pedig a katolikus óvodába,de ő is oda fog menni iskolába.De egyik helyen sem volt ilyen.A kérés annyi volt,hogy ha megtehetjük(!!!!) ne a legolcsóbb ceruzát,zsírkrétát vegyük,mert az megnehezíti a gyerkőcök dolgát.A rajz és technikafelszerelésre kellett beadni 1000 Ft-ot,mert nagy tételben meg tudtak venni minden ilyet olcsóbban és jobb minőségben.Nálunk nagyon sok dologban segítettek a rászoruló családoknak,pl. ha valakinél tényleg azon az 1-2000 Ft-on múlott,hogy ingyenesen kap e tankönyvet a gyerek vagy ingyenes legyen az étkezés,akkor még abban is segítettek,hogy ha nem is teljesen ingyen,de legalább féláron étkezzen a gyerek és könyvtári könyveket kapott.Mindemellett néhány katolikus szervezet (KÉSZ,Karitász) nagyon sok programot szervez a gyerekeknek,kirándulások,ünnepi műsorok,táborok,amiknek a javarésze a szülőknek maximum párszáz forintjába kerül.Szóval én teljesen elhűltem a soraidat olvasva.
És valóban ez a 15-20E Ft-os keret bőven elegendő egy általános iskolás gyerek normális felszerelésére(ha a könyveket nem számoljuk bele,akkor meg aztán pláne),mert nem hinném,hogy olyan sokkal többet tud egy 20ezres táska,mint pl az 5ezres.Remélem megoldódott azóta a probléma!
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
Igen, megoldódott. Ma volt az első nap, minden kisiskolás a szüleivel ment, és a tanító néni így képet kapott az egészről. Végre felfogta, miért is nincs pénz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!