Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Megteheti a tanár,hogy az...

Megteheti a tanár,hogy az előző nap hiányzott gyermeket felelteti?

Figyelt kérdés
Tegnap a kislányom családi okok miatt hiányzott, jeleztem is az ofőnek,hogy nem lesz iskolában. Ma jött az értesítés a Krétába,hogy órai feleletre egyest kapott töriből. Ma még be tudtam menni a tanárhoz,hogy miért kellett feleltetnie mikor hiányzott. Annyi volt a válasza "be kellett volna pótolni". Bepótoltattam vele, segítettem is, de olyanokat kérdezett a tanár, amiket csak mellékesen jegyzett meg az anyaghoz, azokat még én se tudtam érdekességként elmondani. 2 hete 1 hiba egyes dolgozatot iratott ugyanez a tanàr. Más szülőnek is van vele problémája, az ofőnek is jeleztük, de utána rá röpdolgozatot iratot és most a lányom esete történt. Írásban nem szeretem az ofőt ilyennel zaklatni, de holnap jelzem neki a mai problémát, mert nem hiszem,hogy ez fair lett volna és szabályos lenne.
febr. 4. 20:23
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
55%

#9 "Miért ne lenne szabályos bármikor bárkit feleltetni?"

Mert van olyan, hogy házirend, ami korlátozhatja.

Bár megjegyzem, attól, hogy valami szabályos, az még lehet inkorrekt. Oké, nem lehet vele mit kezdeni ha ez van, el kell fogadni csendben, lenyelni a békát. De nem gondolom, hogy nagy pofával helyeselni kéne ahhoz, hogy a szabályba belefért, ezért rendben van ez az inkorrektség.

"Az nem a tanár dolga, hogy tegnap mit csináltatok, ami miatt nem tudott készülni."

Ha munkahelyen x napon nem dolgozol, akkor nincs rendben az, hogy el legyen várva, hogy betegen/szabadnaposan végezd a munkádat. Gyereknél miért nem lehet így kezelni...?

febr. 4. 21:57
 12/35 anonim ***** válasza:
80%

Nem rosszból, de ezekhez a válaszokhoz mennyire kell besavanyodottnak lenni?

Ennyire azért ne legyen már a világ pontozas szempontú. Az empátia hol van? Lehúztátok a wc-n vagy mi?

Egy napot nem volt, akkor empátia szempontból az lett volna korrekt, ha a következő utáni órán felelteti a gyereket. Legalább egy kihagyott napot ad neki.

A másik, egy hiba egyes? Komolyan? És attól az egy hibától lesz a legrosszabb jegy?

Itt empátia, gondolkodás és logika hiány is van.

De abban egyetértek azzal aki azt írta hogy emiatt nem kéne berohangálni. Mivel sok ilyen helyzettel fog még a lányod találkozni ezért inkább az a legjobb megoldás hogy megérted őt és ott vagy mellette. Hagyod hogy elintézze, nyilván ezt nem tudja. De arról biztosíthatod hogy egy egyes nem a világ vége, majd mégegyszer kijavítja. Ha tenni akartok valamit azt együtt tudjátok tenni a többi szülővel ha annyira rossz a helyzet, de ennyi.

Külön-külön nem sokra mentek.

Egyébként ilyen a felnőttek között is van, hogy vagy ismerősömnek az ismerőse kerül X pozícióba, vagy pofira megy.

febr. 4. 22:24
 13/35 anonim ***** válasza:
41%

#12 Nem tudjuk mi volt a családi program. Nyilván ha a nagymama temetésére mentek, akkor lehetne empátiát várni, de ha mondjuk a mittudomén milyen menő együttesnek kellett a koncertjére menni vasárnap este, ami miatt hétfőn "családi okokból" nem tudott reggel iskolába menni, akkor azzal miért kellene bárkinek empatikusnak lennie?

A munkahelyes példára visszatérve meg, ha keddre van valamilyen határidős munka és hétfőn szabadságra mész akkor ott is elvárják, hogy péntekre kész legyél vele. Nem mondhatod kedden, hogy azért nincs kész, mert te tegnap szabadságon voltál...

febr. 4. 22:43
 14/35 anonim ***** válasza:
71%

#13 "Nem tudjuk mi volt a családi program."

Nem számít a szabályok szempontjából. Vagy te már láttál házirendet, ami azt írja, hogy ha szülői igazolással temetés/vagy helyettesíts be bármit, ami neked elfogadható/ miatt hiányzik a gyerek, akkor van valamennyi pótlási idő, ha meg koncert utáni alvás/vagy szintén, illessz be valamit, ami neked nem tetszik/, akkor nincs pótlási idő? Mert én ilyet nem láttam még házirendben. Ilyen iskolai házirend nincs. Meg se kell indokolni szülői igazolásban az okot kötelező jelleggel.

"A munkahelyes példára visszatérve meg, ha keddre van valamilyen határidős munka és hétfőn szabadságra mész akkor ott is elvárják, hogy péntekre kész legyél vele. Nem mondhatod kedden, hogy azért nincs kész, mert te tegnap szabadságon voltál..."

Csak az előző órai töri anyagból felelés nem egy kategória azzal, amit te hozol. Az lenne közelebbi kategória a sulis feleléshez, hogy a szabadságon vagy hétfőn, hétfőn kapsz egy feladatot, hogy hétfőn csináld meg, majd kedden előhúznak, hogy miért nincs kész.

Mellesleg meg a munkaidődben végzed a feladatot. Ha szabadságon vagy, betegen otthon vagy, akkor az nem a munkaidőd.

febr. 4. 23:01
 15/35 anonim ***** válasza:
100%
Most lehet leleszek megint pontozva de nekem egy gyereknél ez is belefér. Felnőtteknek is lehet szabadnapot kivenni. Nyilván gyerekeknek ott a nyár de nem nagy érvágás évente 1-2 nap csak úgy.
febr. 4. 23:09
 16/35 anonim ***** válasza:
39%
Igen
febr. 4. 23:26
 17/35 anonim ***** válasza:
86%

Eszerint tegnap és ma is volt történelem órája?

Általában heti két óra töri van. És amiből heti két óra van, azt normális helyen nem rakják egymás utáni napokra.

De ha tényleg így volt, akkor a válaszom a következő:

Nem korrekt, de végső soron megteheti. Én inkább ott látom a problémát, hogy a tanár órán elejt egy megjegyzést, ami eszerint nem volt benne a tankönyvben és nem írták fel a füzetbe sem, majd utána ezt számon kéri. Ezt viszont joggal kifogásolod.

Az én álláspontom szerint:

- A tanár a könyvben írtakat számon kérheti.

- Amennyiben olyan dolgot mond el, ami nincs a könyvben, de ő fontosnak tartja, akkor írassa fel a gyerekekkel a füzetbe.

- Amit pedig nem tart fontosnak, ezért nem íratja fel a füzetbe, azt viszont ne kérje számon. Azt kérje számon, amit fontosnak tart.

Viszont tapasztalatom szerint régen se volt minden tanár korrekt ezekben. Jól teszed, hogy kiállsz a gyereked mellett, amikor igazságtalanság éri. De mondom: ne azt kifogásold, hogy feleltették, hanem azt, hogy olyat kértek számon, ami nem szerepelt se a könyvben, se a füzetben. Meg mondjuk az is egy marhaság, hogy ha valaki egy órán elhangzott megjegyzést nem tud visszamondani, akkor ezért egyest kap. Mint ahogy ez az "egy hiba egyes" röpdoga is marhaság. Nekünk is volt egy két idiótához szerencsénk, de emberileg ilyen mélyen nem volt egyikük sem.

febr. 5. 00:01
 18/35 anonim ***** válasza:
50%

#17 Igazából magának a feleltetésnek a tényét könnyebb kifogásolni, ha a házirend tartalmaz olyat, hogy amúgy nem lett volna szabad feleltetnie, mert még pótlási ideje lett volna. Csak ehhez tényleg, meg kell nézni, hogy mit ír a házirend a hiányzás utáni számonkérésekről. (Aztán persze, ezt is el tudja tusolni a tanár, ha más időpontra rögzíti a feleletet legközelebb)

A tankönyvben és füzetben nem szereplő információkra való rákérdezést sehogy nem tudja utólag igazolni senki. A tanár majd állít A-t, a kérdező meg B-t, és ennyi.

De én inkább azt erősíteném a gyerekben, hogy semmi nem múlik azon a jegyen, ne stresszeljen rá. Úgyis lesz egy pont, ahol már nem tudnak vele így kicseszni.

febr. 5. 00:12
 19/35 anonim ***** válasza:
47%

18: "A tankönyvben és füzetben nem szereplő információkra való rákérdezést sehogy nem tudja utólag igazolni senki. A tanár majd állít A-t, a kérdező meg B-t, és ennyi."

Dehogynem. Ott van 30 másik gyerek tanúnak. Oké, fele épp aludt vagy mással foglalkozott feleltetés közben, de ha csak 10 diák egybehangzóan állítja, hogy a tanár rákérdezett erre és ezzel magyarázta az elégtelent, amit adott a gyereknek, akkor a tanárról még az is kiderül, hogy a szülőnek vagy a saját igazgatójának a szemébe hazudott.

febr. 5. 00:19
 20/35 anonim ***** válasza:
58%

#19 De nem fogja egybehangzóan azt állítani a többi gyerek. Alapvetően, szerinted eljut az ügy addig, hogy meghallgassák a "tanúkat"? Szerintem nem, a nyakamat tenném arra, hohy kérdés nélkül a gyerek lesz elkönyvelve hazugnak, mert senki nem akar összeveszni a kollégájával, aki X évtized múlva is ott lehet, a gyerek meg pár év és elballag.

De ha meg is hallgatják a többi gyereket... A nagy része nem emlékszik, egy csomó nem fog igazat mondani, mert nem akar balhét a tanárral. Nagyon kevés gyerek fog maradni, aki a kérdező gyerekének az álláspontját fogja, azokat meg betudják annak, hogy a gyerek barátai, meg ők is pipák a tanárra.

febr. 5. 00:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!