Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogyan fejlesztitek/segítitek...

Hogyan fejlesztitek/segítitek otthon az Sni-s (esetünkben beszédfogyatékos) 2. osztályos gyereketeket, hogy jobb legyen a szövegértése?

Figyelt kérdés
Nehezen megy neki a matek szövegesfeladat, amúgy a sima számolás,szorzás,osztás fejben megy neki. Magyarból is ahogy mondja úgy írja a szavakat, emiatt kihagy betűket. Olvasásnál a szöveg értelmezés megy nehezen, a betűket felismeri. Itthon gyakoroljuk, ami nem megy, de valahogy még nincs nagy áttörés. Milyen módszerek vannak, hogy segíteni tudjak?
tegnapelőtt 10:12
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Még jó, hogy nem tudják, egymi:)

El kell vinni onnan minél előbb!

A mozaikos könyvek általános tanulásra jók, vegyél meixner könyveket olvasástanuláshoz, gósy könyvet beszédfejlesztésre.

Ha nem hallja a szavakban a "s" hangot, akkor lassabban mondd ki a szót, ha így sem, akkor pedig minden egyes hangot hangsúlyozva ejts, ha így sem működik, akkor meg kb hangonként. Nem ördögtől való, viszonylag könnyű tanítani a gyereket. Amikor a gyerek nem tud valamit, nem kiabálunk. Én figyelmetlenségért és lekezelésért szoktam kiabálni, vagy, ha semmibevesz.. figyelmetlenségnél is még egyet-egyet elnézek, de ha látom, hogy meg sem próbál alapos lenni, akkor kiabálok. Tanításnál csak többször, lassabban, ahogy minden szülő. Egy se akad ki, ha a gyerek nem tud valamit, akkor szoktak üvölteni, ha mellé flegmázik, vagy érdektelen, nem próbálkozik igazából, csak ül felette és bámulja. Mondjuk néha le lehet döbbenni egyeseknél, hogy nagyon alapvető dolgot nem tud, az enyém pl oviban mondta, hogy a kakas tojja a tojást, amitől én kb sokkot kaptam és felment a pumpa, mert voltak tyúkjaink és nagyon-nagyon sokat beszéltünk ilyenekről, tyúkok mellett nőtt fel, szedte ki alóluk a tojást párnaponta, és tényleg majdnem napi téma volt alaposan, rajzzal, természetfilm, minden, amit el lehet képzelni.

Ő meg "elfelejtette"..

Nálunk a logopédus amúgy adott otthonra ovitól végig gyakorolni való feladatokat, sőt, el is várta, hogy gyakoroljak vele otthon. Nekünk legtöbbször a rövid mondatokat egyszuszra, majd a bővített, végül a többszörösen bővített mondatokat kellett egyszuszra mondani, de szerintem másfajta problémánk volt(bár azért végigcsináltuk a beszédépítők két könyvét, meg a montágh imre gyakorlatok a pöszeség javítására meg a gósy könyvet, meg egy kicsit az én is tudok beszélniből. Meg van 15 másik feladatosfüzetből és még a netről pár gyakorlatok, a gyerekem már profi nyelvtörőkben. A logopédus nem hallotta a hibáit és alig haladt vele, és azt mondta "engem nem az érdekel, mit nem tud, hanem, hogy mit".. én is tudtam, hogy mennyi mindent tud, de segítség abban már nem kell neki, bőven elég jó a dolgok 70%ából, a maradékából meg éves lemaradásai voltak.. :D

Két másikhoz vittem magánba(a nagyon szerencsétlen a szakszolgálatos volt), az egyik osztotta a szakszolgálatos véleményét és azt mondta 7 hanghiba(mikor kb senki sem értette mit mondott), a szakszolgálatos szerint 5 hanghiba és halandzsa szavak ismétlése nem megy, a másik magán logopédus szerint meg 12 hanghiba, nagyon gyenge hallás utáni beszédértés, és szóemlékezet. Végül az utolsóhoz meg a szakszolgálatoshoz járt, a szakszolgálatoshoz kötelező volt, heti kétszer 45 perc, amiből csak 30 lett és többször mondta, hogy helyette beszélgettek az igazgatóval, le tudta írni az igazgatói szobát és avon újságban szagoltak parfümmintát. 1 év alatt kb 5 oldal van a füzetében lóbetűkkel, és 4 lap jött haza.. Heti egyszer a magánhoz vittem pár alkalommal, de velem otthon órákat játszott, a nagyival versenyzett tapsolásnál mondjuk, és sokszor beelőzte, felvettem videóra amit csináltunk, visszahallotta magát, tükör előtt látta magát közben.. Én nem fizetek olyanra, ami nem egzakt, hanem mindenki mást lát és totál lassan akar haladni, mert ráér, mikor oviban felnőttek sem nagyon értették, nem, hogy gyerekek. Sosem tudott rendesen kiállni magáért, gyakran sírt és kiborult, vagy testtel akarta megoldani a konfliktust.. Nyilván nem csak beszédgondja volt, de sokat hozzátett. A GMP vagy milyen teszten 30%ot ért el, ami rendkívül kevés. Ott voltam és hallottam, hogy nem hallja/érti a minimális háttérzaj miatt, mit mondanak a magnón, mennyit érthetett akkor a körülötte lévő eseményekből? Szerencsétlen gyerek.. sosem derült ki, hogy hallásprobléma vagy beszédértési nehézség miatt van, amire bejutottunk audiolgóiára, addigra megtanult normálisan beszélni, és a süketszobás vizsgálat nem is volt meggyőző, tévesztett majd javított is, amit jónak vettek.. pedig lehet, csak okos volt, és kitalálta mondatfoszlányokból.

Na mindegy, panaszkodtam egy sort. A lényeg, hogy hasznos a szülői fejlesztés, és ha csak a szakemberekre hallgat az ember, a gyereke nem fog elég gyors tempóban fejlődni ahhoz, hogy lelkileg, szociálisan meg tanulmányilag is rendben legyen. Semmi rossz nincs abban, ha te is otthon gyakorolsz vele, de ebben nem akarnak segíteni, mert rontja az üzletüket és még lekezelőek is, mikor nem nagy dolog, amit tesznek(bocs). Egy-egy értelmesebb szülő simán képes rá, ha megvannak a megfelelő könyvei, amit értelmes szülő képes beszerezni. Sosem mondtam el a logopédusnak, hogy otthon mennyit és miből gyakorlunk és büszke volt magára, hogy "látja anyuka, megmondtam, hogy behozza, nem kellett volna aggódni, ráértünk"

Nem szabad hagyni elveszni az időt, oviban nagyon fogékonyak, de még alsóban is:) Még nagy ritkán téveszt az enyém toldalékot(nák-néket), meg egy-egy kötőszót elvétve, de úgy ennyi. A fogalmazásain látszik, hogy olyan magyartalan egy-egy mondat, néha nem a megfelelő a szórend, de bőven átlag felett van így is.

tegnapelőtt 15:51
 12/12 anonim ***** válasza:

Én a logopédus házi feladataira nagy figyelmet fordítanék, mert az írás nem fog javulni, míg a beszéd nem javult.

A másik gond a szövegértés, azt lehet fejleszteni otthon, keresd meg, mi az a szint, ami még megy. Lehet hogy eleinte ez annyi lesz, hogy oda van írva hogy három piros labda és rajzolja le. Lehet, hogy kis rövid szövegeket is ért már, nem tudom, de azt kell megtalálni, amit már nagyjából tud, és mindig csak picit nehezebbet adni.

tegnapelőtt 16:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!