Hiányzott már az elsős gyereked? Mikor tartod otthon?
Nálatok se látják szívesen, ha köhög? Az orvosunk leigazolja, mert nem tud mit csinálni, de azt mondta felesleges. Az óvodában is mindig azt mondták, hogy ilyenkor mindenki köhög, vigyük őket nyugodtan holott le se maradtak volna az anyagról (nyilván van az a fokozat, amikor már jobb a gyereknek pihenni otthon, de legtöbbször fel se veszik a dolgot)
A mi osztályunkban először volt torokfájás - már az első héten, utána fosós-hányós, most köhögnek, folyik az orruk, tulajdonképpen a lehűlés óta folyamatosan mindig többen is, szóval folyamatosak a hiányzók. Még csak október első fele van. Az én gyerekem most ment vissza, még mindig köhög, de a gyerekorvos szerint ez hetekig is eltarthat egy nátha esetén is, akkor is, ha nem is fertőz. Már várom, hogy megjegyzi-e a tanítónéni, hogy hát még mindig köhög.
Szerencsére a torokfájósat nem kapta el, de már így is 10 nap hiányzásnál jár és csak ezután jön majd az igazi betegség-szezon.
“Betegen ne vigyük” közben meg panaszkodik a tanítónéni, hogy mennyit hiányoznak a gyerekek állandóan és hogy képzeljük már el, hogy hogy lehet így betűket tanulni, mikor a fél osztály hiányzik.
De hát ő közölte, hogy ha köhög meg ilyenek, akkor be se vigyük, mert akkor az egész osztályt meg fogják fertőzni és mi lesz akkor. Hát nyilvánvaló, hogy így is, úgyis megfertőzik egymást, de legalább lemaradnak és a náthával is gyűjtik a hiányzásokat, holott amúgy tök jól érzik magukat, nem úgy, mikor tényleg lázasak, betegek, mert olyan is van, meg lesz is.
Mikor lett ez amúgy divat? Mikor én voltam gyerek, akkor az nem ment iskolába, aki lázas volt, meg tényleg leesett a lábáról kb. most meg akármit csinál, akkor jaj beteg, ne vigyem. De ugyanakkor ne legyen beteges se, mert lemarad. Komolyan agyrém…
“de a gyerekorvos szerint ez hetekig is eltarthat egy nátha esetén is, akkor is, ha nem is fertőz“
Ehhez hozzátenném, hogy akkor is, ha MÁR nem fertőz. Tehát tisztában vagyok vele, hogy ha köhög, akkor fertőz - egy darabig. Nekem így magyarázta az orvos, hogy mielőtt kijönnek a tünetek a gyerek már fertőz, ezért nincs értelme otthon maradnia, ha amúgy jól érzi magát, mert már úgyis megfertőzték egymást, majd még egy darabig fertőz mikor már tünetei is vannak, utána pedig már nem fertőz tovább, de a köhögés attól elhúzódhat akár 2-3 hétre is és nincs benne semmi kóros, vagy nem jelzi azt, hogy baj van a gyerekkel, hanem ez “ilyen”.
Ez tanárfüggő is. Nekem most 2. osztályos a kislányom, szülőin a tanár azt kérte, minden hülyeséggel ne tartsuk őket otthon, ha jól vannak, mert nem tudnak haladni akkor az anyaggal. Tavaly egyébként (elsősként) 2x volt beteg, 1x ősszel és 1x télen.
A köhögés pedig sajnos tényleg ilyen. 1-2 hónapig is tarthat, de már nem olyan szinten, hogy fullad meg a gyerek, max eleinte, aztán fokozatosan javul.
Inzulinos cukorbeteg a gyerekem, nagyon magas cukorral el sem viszem suliba már 4 nap hiányzott ezért,de a doki ránk szólt,hogy vigyem, oldják meg a suliban,mert pikkpakk összejön így a 250 óra,meg lemarad.(nem, mert tanulunk itthon)
1 napot hiányzott negyedéves felülvizsgálat miatt,meg ma is 1 napot, mert begyulladt a szeme,mert tegnap teledobálták homokkal.
Én ezen vagyok ki, hogy még sehol se tartunk és már ennyit hiányzott és nem ő az egyetlen. Sokkal jobban örülnék, ha nálunk is ezt kérnék, hogy ne tartsuk őket otthon, mert minek. De pont az ellenkezője.
Mástól is hallottam már, bár ők fordítva voltak kiakadva, hogy az óvoda nem veszi be, ha folyik az orra, de hogy van az, hogy jövőre iskolás, ott meg majd azt mondják, hogy nehogy már otthon maradjon, hát lemarad az anyaggal, akkor az óvoda mit van úgy kiakadva egy köhögésen.
Én nagyon meglepődtem, főleg az ovis lazaság után, hogy teljesen ráment erre, hogy be ne vigyük a köhögő, orrfolyós beteg gyerekeket.
Bár zavar, hogy gyűlik ilyen baromság miatt a hiányzás, de attól is félek hogy beküldjem, mert akkor meg a gyereken fog csattani, hogy a hülye anyja ideküldi pedig megmondta, hogy...
Ha mindenki otthontartaná az első tünetektől akkor ritkán lennének betegek. Azért ha valami cseppfertőzéssel terjed lappangási időben azzal a iskolás korban már nem feltétlenül fertőzik szét a társaságot, nem folyik a nyáluk, nem kenik a taknyukat ide oda
a, nem fogdosnak játékokat egymás után. Ellenben ha köhög, tüsszög akkor egyertelműen fertőz.
Sziasztok, én úgy álltam ezekhez a néha egymásnak ellentmondó iskolai igényekhez, hogy rendben.
De: ha a gyerek háziorvosa azt igazolja, egészséges, közösségbe mehet, akkor viszem. Ha kiírja, akkor nem viszem.
Itt egyetlen ember jogosult erről felelősen dönteni, a gyerek orvosa.
Ennek tükrében ha a tanárnő arról magyaráz, hogy miért hiányzik ennyit, akkor bólogatok, megértem, majd javaslom, hogy ezt a gyerek háziorvosával legyen kedves megbeszélni :)
Ha meg a háziorvos kérdezi, hogy miért vonszoltam már megint oda a gyereket, akkor megmondom, hogy az iskolából hívtak, hazaküldték stb.- de ha az orvos is úgy látja, ahogy pl én, hogy nem indokolt a távolmaradás, már töltse is fel az egészséges igazolást és holnap megy a gyerek.
Minden tiszteletem a pedagógusé, de nem az ő felelőssége és feladata megítélni a betegség súlyosságát. Annyit max tehet, hogy minden csip-csupért odarángat engem munkából… de ha nem indokolt, másnap a gyerek bemegy…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!