Iskolai bántalmazás ellen mit lehetne tenni ebben a helyzetben?
Senki sem bírja sehol? Mert akkor neki van baja.. írtad a szakköröket, ott kedvelik? Lakókörnyezetében vannak baráti kapcsolatai, akik bírják? Megy át hozzátok valaki játszani? Hány különböző közegbe járt az évek során? Sulis szakkör nem számít, ott osztálytársak is lehetnek. Az én gyerekem népszerű és szintén negyedikes, majdnem 11.. az enyém 7 évesen és 3 hósan kezdte a sulit, a tiéd hogy-hogy csak kilenc? Hány hónap van mellé? Nem lehet, hogy még nem kezdett serdülni, a többiek meg igen?(ez a legnaivabb kérdés tőlem:)Nekem ez az első gondolatom..
A másik meg, hogy mióta szekálják? Ugye nem négy éve?! Nem hiszem el, hogy valaki 4 évig otthagyja a gyerekét, ahol nincsenek barátai, napi 8 órára! Ez visszataszító és elhanyagolás a köbön. Ha más suli nem veszi át, szerezz tartózkodási helyet és menjen át az új iskolába így, mert változik a körzetes, kötelező átvenniük.. nekünk segített, amikor olyan helyet találtunk, ahol a tanulás érték, a rend pedig katonás és kevés a problémás gyerek, aki van, az is csak tanulási zavaros. Egyébként nagyon gáz, hogy te feltételezed, hogy ugyanez lenne a baja másik helyen is, tehát tudod, hogy vele van gond.. valószínűleg a viselkedésproblémái miatt szekálják és ezért célpont és gonoszkodnak vele. Nem akarok szemét lenni, de amíg nem viselkedik normálisan az új közegben is szekálni fogják.. talán egy nagyon erős suliban, ahol tud teljesíteni ott fogja védeni a tanár és elnézni neki dolgokat a gyerekek, de ehhez hatalmas mázli kell.
Milyen foglalkozásokra járt a négy év során, ahol nem az osztálytársaival volt? Ha te nem látod képesnek barátkozásra, beilleszkedésre, miért várod a sulitól, hogy megoldják a gondot? Tökre be kellene tudnia fogni 4. osztályosként a száját, ha nem azt játsszák, amit ő akar, max óóózzon egyszer, de inkább csendben vegye tudomásul.. nem normális, hogy ezért kiabál. Le merném fogadni, hogy közelebb van a 10hez, mint a 9hez, és ezzel is mentegetnéd, hogy kicsi és nem tehet róla. Nekem te tűnsz problémásnak.. hagyod, hogy 4 évig szekálják, tudod, hogy nehéz természete van és máshol sem bírnák, de itt szeretnéd, hogy kedveljék és befogadják a viselkedésével, amivel normális, hogy ellenszenvet vált ki bárkinél. Te barátkoznál felnőttként sokat hisztis emberrel? Én elkerülném, de ha nem lehet, tuti megkattannék egy idő után tőle, és az apróbb durvaságaira is dühösebben reagálnék. Az is fura, hogy az ofő a gyereked látja hibásnak. A gyerekeknek idő kell, mire megutálnak valakit, akár több suliba is kellett volna járatnod, amíg helyre nem jön.
50 jel van, hogy vidd máshova, de te emellett kardoskodsz, mert a gyereked nem látod szerethetőnek. A pszichológus kidobott pénz volt..
Amit én tennék, hogy most félévtől másik iskolába adnám! ÚJ TARTÓZKODÁSI HELLYEL tudsz iskolát váltani! Plusz már hatodikától beíratnám legalább két különórára a héten, ahol nem az osztálytársai vannak, hanem idegen gyerekekkel tud helyes kapcsolódást kiépíteni. Javaslom, hogy az egyik sport legyen, ott múlik legjobban a hiszti, főleg, ha mondjuk úszik és nem kap levegőt a nyafihoz. Ezen felül elhoznám ebéd után minden nap, hogy ne szekálják, akár még dokival is kiíratnám, csak maga alatt vágja a fát minden benttöltött nappal. Otthon pedig ezerrel odafigyelnék minden hiszti büntetésére és minden hiszti nélkül megoldott probléma jutalmazására. Nem vinném többet beszélgetni, elvinném egy orvoshoz, hogy nézzen rá! Akkor is, ha csak pszichológust javasolnak a pszichiátrián, ártani nem árthat.
Másodikra meg szoktak oldódni a viselkedésgondok, negyedikben meg csak a nehezebb/más gyerekeknek maradnak ekkora problémái, hogy a tanár és az osztálytársai is utálják.
A mi sulinkban is van olyan lány, akit zaklatnak, a gyerekem egy foglalkozásra jár vele, de a csoport nem érzi jogosnak, hogy piszkálják, még úgy sem, hogy a tanár is a lány ellen van. Egyszerűen megvédik, mert az igazságérzetüket bántja, ami vele történik, úgy is, hogy zavarja őket a kiabálása. Több, mint a csoport fele, fiúk és lányok is védik. Ha a te gyerekedet nem védik meg és mindenkinek felőrli az idegeit(ilyen gyereket is ismerünk), az azért több, mint beszédes, pszichiáter kell hozzá.
Amit még csinálnék, hogy nincs véletlen a skechers cipőjén valami, ami tényleg ciki? Mondjuk sonic vagy dínó? Ha nem tudod korának megfelelően öltöztetni, akkor miattad is szekálhatják. Anyám rám tangás fürdőbugyit adott 12 évesen, és mindenki kinézett miatta, tök jogosan, bizarr volt. Azt is kinézték, aki barbiezott 11-12 évesen. Alsóban már nem rémlik, mi volt menő, de most pl népszerű negyedikben az amongus fiúknál, még nem ciki a minecraft/pokémon, kifutóban van a fortnite, de még nem ciki, meg nálunk a tudományos dolgok is menők, nálatok nem biztos. Fociskártya szokott még lenni, illetve.. hát a sport alapvetően menő, meg a kaja, na az nagyon. Az osztály harmada youtube/tiktok felhasználó, most épp a habos babos kőbányai megy, valami szoszi nevű gyerek népszerű, de mi szerencsére ebben nem vagyunk benne, jó nagy gyökérségnek tartom az egészet, viszont nagyobb korosztálynál is feljött ez a videós téma.
Tedd menőbbé a gyereked, tájékozódj mi népszerű az osztályban. Nem kell a gyerekednek szeretnie, de legalább ismerje őket, tudja miről van szó, mikor beszélnek róla. Gondolom egy szülővel sem tartasz fent beszélgetős, jó viszonyt..
Tapasztalatból mondom, hogy a pszichológusok semmit nem érnek.
Én is hordtam évekig a gyereket, többet is kipróbáltunk. Annyi volt, hogy a gyerek elpanaszkodta magát, meg játszottak. Én valahogy nagy naivan arra gondoltam, hogy a pszichológus majd felnyitja a szemét, hogy ő mit csinál rosszul. Mert ugye ha az egész világ ellene van, azért valamit ő csinál rosszul, akármilyen elfogult az ember, és szereti a saját gyerekét, azért azt látni kell. Nekünk a pszichológus folyton azt mondogatta, hogy mi kezeljük másképp. Mondtam neki, hogy oké, minden létező korábbi gyermeknevelési elvemet elvetettem, de az iskolában nem fognak a tanárok és a társai megváltozni, értse meg. Erre az volt a válasz, hogy azzal ő nem tud mit csinálni. Oké, hát akkor nem járunk pszichológushoz, mégis minek?
Mi az első sulit otthagytuk. A tanítónő teljesen a gyerekre uszította az osztályt. Hiába csináltam bármit, nem voltam ott nap közben, nem tudtam megvédeni. A gyerek meg ugye visított, mert nem tudta kezelni a helyzetet. Az igazgatónő meg azzal jött, hogy még az emeleten is azt hallja, hogy visít a gyerekem. Ja, hát ha a többiek hergelik, akkor igen, visít, mert nincs más eszköze. Az iskolapszichológus meg nekem azt mondta, hogy jaj, milyen aranyos gyerek, persze, lehet integrálni, az igazgatónőnek meg ő is behódolt, nem szólt neki semmit, akkor minek az iskolapszichológus.
Mondjuk nálunk nem volt semmi egyeztetés, csak én lettem behívva, meg ott ült a 10 tanár, na, védd meg magad meg a gyereket. Tízen egy ellen.
Én fél évig küzdöttem, aztán elvittem a gyereket. Sokkal előbb kellett volna!!! Ha van hová vinned, vigyed el, még most. Ez nem lesz jobb, ahhoz az is kéne, hogy a tanár akarja, te őt nem fogod tudni megváltoztatni.
Mi váltottunk iskolát. A problémák egy része persze megmaradt, tudom, hogy a gyerekem nehezen viseli a hangzavart, a tömeget, meg ha nem neki van igaza. Viszont mondtam a tanítónőnek, ha a gyerek kiborul, csak ölelje meg, és mondja neki, hogy nincs semmi baj. Ha elkezdi a hegyibeszédet, meg megszégyeníti, meg ordibál vele, az olaj a tűzre. Megjegyzem amúgy ezt tanítják a pedagógusoknak, csak nem tudom miért nem alkalmazzák. Szerencsére ez a tanítónő elhitte nekem, amit mondtam, és így simán tudta kezelni a gyereket.
Ja, és én napköziből kivettem, ha tudod, akkor csak a kötelező foglalkozásokon tartsd bent.
Majd érik az idegrendszere, és egyre többet tud az iskolában maradni, de egyelőre még sok neki az egész nap.
Én nem értem.. ha más helyeken oké, akkor miért gondolod, hogy az új helyen is előjönne ugyanez a probléma? Nálunk megoldódott az új helyen.. 4 éve jár ide, rosszul érzi magát, nincsenek barátai és nem is voltak, váltsatok most félévkor. Az elbeszélgetés semmi, majdnem 10, kell neki érdemi barát. Nem létezik, hogy van több iskola, de nincs egy iskolától mentes külön foglalkozás sem.. még más suliban tartott szakkörre, sportra érdemes beíratni. Nem kell focinak lennie, lehet kosár is, röplabda, karate, bármi. Az nagyon pozitív, hogy nem csak a te gyereked ellen van a tanár, a leírásból az jött le elsőre. Én kivettem fél évre egy albérletet az iskolaváltás miatt. Komolyan, miért gondolod, hogy máshol ilyen gondjai lennének, ha más közegben nincs ilyen baja? Tényleg érdekel!
Annyi anyukába futottam bele ilyen problémával, és ők is tök logikátlanul viselkednek. Tudják, hogy a gyerekük problémás, de úgy is csinálnak, mintha nem lenne. Tettekben semmit sem tesznek, se különóra, se iskolaváltás, se másik közeg, sőt képesek még rontani a gyerek érdeklődésének bizarr alakításával, öltözködéssel(pl micimackó majd 9 évesnek), elmennek a szakszolgálathoz, megbeszélik a tanárral/igazgatóval és várják, hogy történjen valami.. mikor nem fog, ha nem tesznek semmit, ez csak látszattevékenység. Új közegek kellenek a gyereknek, ahol sikere van, kell a kultúra, barátok, több társaság a stabil lelki alapokhoz, hogy be tudjon illeszkedni, és a neki megfelelő értékeket képviselő iskolába/osztályba kell járnia. Én sem akarom, hogy a gyerekem néhány alacsonyabb szintű gyerek kultúráját átvegye, akik az utcára köpnek, vagy röhögnek a sörös akármin, de amíg van "ellenpont" más közegben, addig tök jó. A szemétkedőket pártoló rendszert sem igazán szeretem, olyan osztályba jár, ahol ez nem oké, következménye van, akkor is, ha mondjuk másik különóráján ennek nem volt semmi következménye. Megfértek együtt egy darabig, amíg volt ellenpont, ahol normális értékrend van.
Adj több közeget a gyerekednek, minél többet tapasztal, lát, annál stabilabb és érettebb személyiség lesz. Ha mindig ő a hisztis, akit szekálnak, nem fog tudni fejlődni. Napi 3-4 alkalommal egy órában legalább hadd lehessen valamilyen más szerepe csoportban, hatással lesz a viselkedésére. A pszichológus pénzkidobás. Ha megnézték csoportos pszichiátriai vizsgálaton és nincs gondja, akkor az nagyon jó, ezért nem értem, miért gondolod, hogy máshol is hisztis lesz. A csoportos pszichiátriai vizsgálat nagyon gáz, egy rakás problémás gyereket összezárnak, akik minden pillanatban szekálják egymást. Ha azt kibírja, akkor nincs vele gond és nem lesz új helyen sem. Nem lehet, hogy csak kényelmetlen és ijesztő számodra a váltás? Egy új gyerekkel mindig elnézőbbek! Pláne ha kitűnő tanuló. Főleg, ha papírmentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!