Támogatnál egy ilyen "munkaévet"?
Szülőként támogatnád-e, hogy érettségi után, de a felsőoktatás előtt, kötelezően, minimálbérért, 1 évet kéne "dolgoznia" a gyereknek. De nem egy helyen, hanem havi vagy 2 heti váltásban, kipróbálhatna több szakmát, állást, hivatást.
Pl.: sereg, rendőrség, kórház, MÁV/BKK, építkezés, iroda, autókereskedő, gyorséttermes, eladó, vágóhíd, állatorvos/gondozó, postás, őr, pincér,...
És ezzel elkerülhető lenne, hogy NAGYON SOK fiatal, pár hónap után, időt, pénzt, energiát bukva, kilépjen a felsősuliból. Mert..., rájött, hogy az állatorvos nem csak cuki cicusokat simiz, hanem bizony bokáig a trágyában kell tehenet elletni, vagy az ügyvéd sem olyan, mint a jogi filmekben, és rendőrként sem leszel akciósztár, vagy azt, hogy nem kell lenézni a pincért vagy őrt.
Nem, egy év nem tanulás alatt nagyon ki tud az ember esni belőle és utána sokkal nehezebb visszarázódni a tanulásba. Kérdezd csak meg azokat, akik előfelvételisként mentek katonának! Jó esetben egy 18 évesnek már van fogalma arról, hogy melyik szakmánál mit csinálnak, legalábbis az őt érdeklők közül. Ha jól nevelték és a környezetében is ezt látta, nem fog mást lenézni a munkája miatt. Középiskola és egyetem alatt egyébként is lehet dolgozni, lesz lehetősége megtapasztalni a munkát is. A jobb híján fősulira menő gyerek kicsit más kérdés, de ezt a szülőkkel kell lejátszania.
Az állatorvosira jelentkezők közül nem tudom, hány olyan van, aki azt hiszi, hogy ők csak cuki állatokat simogatnak :D. Sokan azért hagyják abba, mert nagyon kemény. A mi évfolyamunkon még öngyilkossági kísérlet is volt miatta. Akkor már inkább hagyja ott a sulit valaki.
Hülyeség.
14 éves korom óta elhivatott voltam az egészségügy iránt. Meg is bolondultam volna ha rám erőltetnek vágóhídi meg katonai munkákat.
30 éve vagyok benne és ugyanolyan elhivatott maradtam. Van két gyermekem. Mindkettő tudja, hogy miből szeretne élni, közülük az egyik már egyetemet kezdett idén.
Hát kérdező ez így nem egy életképes és értelmes ötlet.
Én inkább a felsőbb évfolyamokban kötelező közösségi szolgálat kereteit vizsgálnám felül és esetleg bővíteném a lehetőségeket, rugalmasabb időkereteket, esetleg szakmába vágó, hosszabb, értékelhető munkavégzést valahogyan beszámítani pl plusz pontként továbbtanulásba- ehhez a fogadó intézményeket is akkreditálni, hogy családtag bivalyb..sznádi bt-nél leigazolt melója ne legyen azért ütőképes és egyforma mondjuk 1 év 4 órás munkaviszonynak megfelelő idővel a gyerek égésplasztikai osztályon töltött segédnővéri melóval… de ne kelljen mindenkinek kórházba menni, ha valaki katona szeretne menni, az keressen a honvédséghez kapcsolódó tevékenységet, aki logisztikus, az mehessen komissiózni stb.
…aki akar az most is tesz magáért, a lusták motivációján a kényszer sem sokat dob.
Néha azt hiszem, hogy nagyobb hülyeségeket már nem lehet kérdezni ezen az oldalon, de mindig megcáfoltok...
#13 Ne haragudj, de ezt a közösségi szolgálat hülyeséget is inkább eltörölni kellene. Egy gimnazistának az a dolga, hogy tanuljon, nem az, hogy ilyen marhaságokat teljesítsen, a tanárok meg adminisztrálják, miközben van még ezer feladatuk. Most ahol ilyen öregek otthonába meg hasonló helyekre mennek közösségi szolgálatozni, az egy kontraproduktív hülyeség, kb. kötelező önkéntesség (miközben az ezt bevezető kormány lenézi és vegzálja a civil szervezeteket), máshol meg iskolai pakolást számolnak el rá, amit amúgy is csinálnának a gyerekek, felesleges adminisztráció nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!