Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Támogatnál egy ilyen "munkaévet"?

Támogatnál egy ilyen "munkaévet"?

Figyelt kérdés

Szülőként támogatnád-e, hogy érettségi után, de a felsőoktatás előtt, kötelezően, minimálbérért, 1 évet kéne "dolgoznia" a gyereknek. De nem egy helyen, hanem havi vagy 2 heti váltásban, kipróbálhatna több szakmát, állást, hivatást.

Pl.: sereg, rendőrség, kórház, MÁV/BKK, építkezés, iroda, autókereskedő, gyorséttermes, eladó, vágóhíd, állatorvos/gondozó, postás, őr, pincér,...

És ezzel elkerülhető lenne, hogy NAGYON SOK fiatal, pár hónap után, időt, pénzt, energiát bukva, kilépjen a felsősuliból. Mert..., rájött, hogy az állatorvos nem csak cuki cicusokat simiz, hanem bizony bokáig a trágyában kell tehenet elletni, vagy az ügyvéd sem olyan, mint a jogi filmekben, és rendőrként sem leszel akciósztár, vagy azt, hogy nem kell lenézni a pincért vagy őrt.

szept. 26. 01:48
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
93%
Melyik 18 éves hiszi azt, hogy az állatorvos cuki cicákat simiz? Tudtommal, kisegítő iskolások még nem mehetnek egyetemre.
szept. 26. 01:58
 2/14 anonim ***** válasza:
90%
Aki kitűnő tanuló és tovább szeretne tanulni, az minek menjen el gyorsétterembe, eladónak, vágóhídra, postásnak, stb.? A lányom 15 éves kora óta rendszeresen dolgozott, de esze ágában sem volt ilyen munkáknál megállni, mert más tervei voltak. Max. szakot vált, ha nem tetszik neki, de attól még nem lesz biztonsági őr vagy vágóhidas. A férjem gyerekei meg kb. 10 éves koruk óta programozónak készülnek, mint az apjuk, minek csesszenek el egy évet az éetükből.
szept. 26. 03:14
 3/14 anonim ***** válasza:
93%
Nem, hülyeség. Mellesleg egy budapesti állatorvos nem fog trágyában teheneket elletni a praxisa során, leginkább cicákat és kutyákat fog látni.
szept. 26. 03:15
 4/14 anonim ***** válasza:
98%

Egyrészt: már csak azért is hülyeség, mert vannak olyan szakmák, amik közelébe képzetlen/kiképzetlen embert küldeni nem csak hülyeség, hanem veszélyes (tűzoltóság, kórház, rendőrség stb).

Amúgy egy 18 éves, elvileg felsőoktatásba készülő már rendelkezik akkora világképpel, hogy tudja, hogy az állatorvos nem cuki cicákat simogat (ezt max egy ovis hiszi, egy kisiskolás is tudja, hogy "gyógyítja az állatot", egy nagyobb meg már azt is, hogy műtétek is vannak, betegségek, amik bizony vérrel járnak, hányással, széklettel, vizelettel). Nem, nem azért szokták otthagyni az állatorvosi egyetemet, mert erre jönnek rá! Hanem rengeteg tanulnivaló van, amit bekell seggelni és ezt nem mindenki bírja. Ráadásul latinul, hiba nélkül, oda vissza tudni kell. Mentálisan és fizikailag is megterhelő az állatorvosi, fogorvosi, orvosi egyetem. Ezt 2 hét alatt amúgy se tudná meg, plusz veszélyes odaengedni képzetlenül.

Sokan meg pontosan tudják, hogy milyen irányba is akarnak továbbtanulni. Aki mondjuk közgázra menne, rosszul van a vértől, azt minek betenni egy vágóhídra? Tisztában van vele, hogy nem bírja 🤷🏼‍♀️. Ahogy egy orvosira felvett diákot teljesen felesleges egy fatelepre kitenni.

szept. 26. 06:44
 5/14 anonim ***** válasza:
62%
Fideszes vagy ennyi ésszel ?
szept. 26. 07:02
 6/14 anonim ***** válasza:
97%
Ilyen formában biztos nem. Vannak, akik nagyon határozottan tudják mit akarnak, akkor miért vennék el egy évet az életükből. Max azoknak lehetne ilyesmi opció, akiknek fogalmuk sincs mit akarnak, de a fent említett képzetlenség+veszély faktor miatt ez is nehezen kivitelezhető.
szept. 26. 07:25
 7/14 anonim ***** válasza:
27%

Ez hülyeség így.

Azt viszont kötelezővé tenném hogy pár hónap kereskedelem, vendéglátás mindenkinek, hogy a sok Karen ne úgy menjen be az étterembe meg a pultoshoz meg a kasszáshoz, mintha ő maga személyesen rángatta volna elő a seggéből...

szept. 26. 07:44
 8/14 anonim ***** válasza:
74%
Én meg a vendéglátásban dolgozóknak tenném kötelezővé, hogy pár hónapig csak a legnagyobb tahókat kelljen kiszolgálniuk, hogy még ne a vendégnek kelljel elnézést kérnie, hogy be mert menni az étterembe egyáltalán. Manapság 10-ből 8 pincér egy flegma gyökér, még úgy is, hogy egy rossz nézésed nem volt rá. Aztán a végén persze várja a borravalót. Nem is tudom, hogy honnan rángatják őket elő, mert nem hiszem, vagy legalábbis remélem, hogy nem jártak rendes vendéglátó iskolába. Ha igen, akkor tényleg nagyon rossz már az oktatás színvonala. Nem, nem Karen vagyok, aki úgy beszél bárkivel is, mintha a seggeből rángatta volna ki, szimplán elvárnám, hogy viszonozzák az emberi hangot, akkor is, ha létezésemmel arra "kényszerítem" őket, hogy elvégezzék a munkát, amiért fizetik őket. Persze ez nem csak a vendéglátásra igaz, hanem szinte mindenhol máshol is tapasztaltam már néhány alkalommal. Viszont kétlem, hogy a kérdező gyakorlata ezt megoldaná. Sok fiatal manapság dolgozni sem akar, csak pénzt kapni a semmiért, azt is lehetőleg home office-ban. Ha nem csinál semmit, csak nézelődik két hétig egy munkahelyen, azért nem adnék még minimálbért sem. Vannak, akik 12 évig csak ezt csinálják az iskolában, mégsem fizet nekik senki. Én azt veszem észre, hogy azért a legtöbben nagyon is jól tudják, hogy mit NEM akarnak csinálni. Azzal én is tökéletesen tisztában voltam annak idején. Viszont arra esetleg lehetne időt szánni, hogy még az oktatási idő alatt jobban bemutassanak egy-egy foglalkozást a diákoknak. Kendőzetlen őszinteséggel a nehézségekről, az oda vezető útról, stb. Igaz, hogy ezekből sem kap teljes képet egy fiatal az életről, vagy egy szakmáról, de nem is egy további ellébecolt évtől lesznek okosabbak ezen a téren. Aki nem akar, nem muszáj azonnal felsőoktatásba mennie, nyugodtan mehet dolgozni. Akárhogy is, teljesen természetes, az élet velejárója, hogy az ember keresi önmagát, még a munka világán túl is. Csúnyán hangozhat, de jó hogy nem pátyolgatunk már mindenkit, amíg meg nem találja az útját. Ami egyébként simán változhat az életünk folyamán többször is. Nem kell egy 18 évesnek tudnia, hogy mit akar az élettől. Menjen, csináljon valamit, aztán majd rájön. Meg megtanul alkalmazkodni, meg rugalmasnak lenni. Miért kéne minden nehézségtől megkimélni őket? Ha félbehagy egy iskolát, hát istenem. Nem dől össze a világ. Hagyjuk hibázni, illetve tévedni őket. Én, és az egész generációm úgy lett nevelve, hogy ha valami nem sikerül, akkor az kb egyenlő az armageddonnal. Lett is egy szorongó, perfekcionista (nem pozitív jelző) generáció belőlünk. Ezt ellensúlyozandó (szerintem) próbáljuk megóvni a gyerekeinket mindentől, hogy "elrontsák az életüket". De mivel is? Azzal, hogy nem találják meg 21 éves korukra az álom munkájukat?
szept. 26. 10:21
 9/14 anonim válasza:
7%

“ Fideszes vagy ennyi ésszel ?”

Jah🤣,még jó hogy azt nem írta le, hogy 14 éves kortól kötekező a Fidesz jugendbe (Fidelitas) belépni.

szept. 26. 10:29
 10/14 anonim ***** válasza:
38%

8: "Manapság 10-ből 8 pincér egy flegma gyökér, még úgy is, hogy egy rossz nézésed nem volt rá."

Tovább nem is olvastam, ez akkora hülyeség.

Az elmúlt 15 évben legalább száz alkalommal ettem étteremben és SOHA nem tapasztaltam ilyet. A legtöbb helyen kifejezetten olyan udvariasak voltak, hogy éreztették velem: öröm nekik, hogy oda betértem és a pénzemet költöm náluk.

Mondjuk természetesen én is udvarias vagyok mindenkivel, talán itt a különbség.

szept. 26. 11:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!