Mit kell tenni ha beteg a gyerek és nem tudok munkába menni, nincs senki aki vigyázhatna rá?
Van szabadság, de ha elfogy?
Van lehetőség fizetésnélküli szabadságra?
Első körben ott a gyermekapolasi táppénz. Erre a gyermekorvos vesz fel téged, és ugyanaz az összege, mint a saját jogú tappenznek. A különbség annyi, hogy a gyáp napjai adott számúak, a gyerek életkora szerint csökkennek.
Ha a gyerek betegsége hosszadalmasabb, és meghaladja a gyáp napjainak számát, akkor van lehetőség erre az időszakra fizetés nélküli szabadságra is.
Ha a gyerek állapota olyan, akkor szóba jöhet a gyod-gyermek otthon gondozási dij-de ehhez azért kimondottan súlyos, krónikus betegség, vagy fogyatékossag szukseges
A gyerek után felhasználható táppénz is véges.
Ha olyan a háziorvosod, ki tud írni ő is táppénzre.
Én egyszer voltam itthon a gyerekkel táppénzen, jelentős volt a különbség a fizetésemben, szóval ha lehet inkább szabira mentem, ha a gyerek beteg volt.
Amúgy törvény ide vagy oda, sok munkaadó ezt nem szereti, szóval jobb felváltva a férjjel, vagy jó ha valami rokon tud rá vigyázni.
Tudom, hogy most már más világ van, de én már általánosban otthon maradtam egyedül, amikor beteg voltam. Igen, 6 éves kortól. Féltem is egyedül, de anyám nem tudott mit csinálni.
Most persze tagadja, hogy nem volt ilyen, de én emlékszem, hogy de. Sőt, egész nyári szünetben is egyedül voltunk otthon. Igaz, a bátyám idősebb nálam, szóval nem féltünk, bár még ő is csak egy gyerek volt, de hát legalább nem voltunk egyedül.
Szerencsére nekem azért volt lehetőségem a home office-ra, de ha minden kötél szakad, lehet, hogy itthon hagytam volna már olyan 8-10 évesen. Nyilván ha nem nagyon beteg. Magas lázzal még felnőtt embert sem hagyunk egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!