Beíratnád-e a gyerekedet a helyi településen lévő általános iskolába, ha tudnád, hogy ott évről évre egyre több a roma gyerekek száma? Vagy inkább utaztatod egy színvonalas de távolabb lévőbe?
A dilemma nálunk az, hogy az önkormányzat szülői fórumot hívott össze, hogy a szülők a helyi iskolába irassák a gyerekeiket. Mert ha senkit sem vinnének el, jók lennének az arányok az iskola színvonalas egyébként. Jelenleg a tanulók 20%-a HHH -s és az iskolás gyermeklétszám 30-a ingázik. Az elmúlt években kezdődött ez az elvándorlás és jelezték, ha a szülők így folytatják, akkor ez az iskola is arra a sorsra fog jutni egy idő után mint néhány környékbeli ahol már csak cigánygyerek van az iskolában.
Aki azt írja elköltözne olyan faluból ahol sok a cigány azt mondom ügyes, de próbáld akkor eladni az ingatlant egy ilyen helyen és annak az árából venni egy jobb környékén házat. Nonszensz.
Nálunk még nem a legrosszabb a helyzet, de ezelőtt 10 évvel még szinte alig volt roma család a faluban, de évről évre egyre többen vannak, mert nem 1-2 hanem 6-8 gyerek születik egy családban. 10 év múlva itt már gettó lesz 😥
Szerintem ez mindenhol gond lesz, nem csak ott. Mi Budapest agglomerációjában élünk, belénk kódolva van az ingázás... :) Itt is iszonyatosan sok a kisebbség, de egyébként a település másik végén élve nekem semmi bajom ezzel. Nagyon szeretem ezt a várost. Szerintem nem az a megoldás, ha menekülünk a probléma elöl, hanem ha megpróbáljuk megoldani. Ennek folyományaként én elégedett vagyok azzal, ahogy a városvezetés próbálja integrálni a kisebbséget és így eljutottak odáig, hogy a fiatalok már nem vállalnak 2-3 gyereknél többet zömében, illetve a legtöbben tisztességesen eljárnak dolgozni. A baj ott van szerintem, ahol nem tudnak/nem akarnak mit kezdeni a cigányság helyzetével.
Egyébként nehéz kérdés, mert a körzetes suli nem válogathat, így sok esetben a lepukkant nép marad egy-egy ilyen suliban mígnem elkopnak a tanárok is és bezár a suli. Ha felvállalja a suli azt, hogy külön osztályt indít a normális gyerekeknek és a normális családok zöme rábólint, akkor tennék egy próbát, viszont amint azt érezném, hogy a gyerekem hátrányt szenved bármiben is, nem lenne kérdés, hogy inkább az ingázás.
"többet fog tanulni mert többet is tanítanak neki"
Hát igen, ez a rizikójuk mindig megvan az erősebb suliknak. :D
Utaztatnám, akkor is, hogyha ez egyórát jelent reggelente.
Majd hozzászokik, de hogy nem járna olyan iskolába, az is fix. Nekem "csak" 3 kisebbségi osztálytársam volt.
Amikor csak egymást verték az még oké, de minket is.
Fenygetőztek, hatodikban késsel megfenyegettek egy másodikost (nem lett belőle ügy(
A barátomat megverték (engem azért nem mert választást adtak: őt vagy engem, és megvédett. Engem elengedtek, őt nem)
És még sorolhatnám. Ilyen osztálytársak közé nem menne a gyerekem.
"hatodikban késsel megfenyegettek egy másodikost (nem lett belőle ügy("
Akkor nem csak velük volt baj, hanem a szüleitekkel meg a tanáraitokkal is, nem?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!