Beíratnád-e a gyerekedet a helyi településen lévő általános iskolába, ha tudnád, hogy ott évről évre egyre több a roma gyerekek száma? Vagy inkább utaztatod egy színvonalas de távolabb lévőbe?
9: "A helyi iskolában ott lesznek a barátai, akikkel együtt járt oviba."
Lósz..t.
Őket is vinni fogják másik faluba.
Ha ott marad, akkor azok az ovistársai lesznek osztálytársai, akik már az oviban is problémákat okoztak.
Kérdés, hogy mennyi roma gyerek van ott. És milyenek.
Alapvetően én sem vagyok róluk túl jó véleménnyel, de azért ez a hozzáállás elég bántó.
Szinte mindenhol vannak romák.
A lányom nagyvárosi iskolába járt, neki is volt 4 roma osztálytársa.
Érdekes jelenség volt mindegyik, szándékosan távol tartották magukat a fehérektől, és csak egymással barátkoztak. Viszont nem loptak, nem verekedtek, és nem volt velük gond. Az egyik kislány kibukott, egy másik fiút elvittek, mert elköltöztek. Volt olyan fehér gyerek, akivel sokkal több volt a probléma.
Ha meg annyi roma gyerek van és olyanok, hogy ez már probléma, akkor én alapvetően azon a településen nem laknék. Milyen a közbiztonság? Ki mered engedni egyedül a gyereket az utcára, nem törnek be hetente?
10# ilyet én is ismerek, nem is falu.
De ott nem feltétlen roma vs magyar kérdés, egyszerűen az első két évben kiszűrik, kivel lehet haladni és ki az, akit csak őrizni érdemes, mert ragadni csak a kosz ragad rá, de legalább tönkretesz mindent.
Ott a régi alsós-felsős épület van elszeparálva, az egyikbe a normál osztályok, a másikba a többiek járnak. Eltolt csengetési rend van, így az udvaron se találkoznak, mert a nem normál osztályokba olyan gyerekek járnak, hogy döbbenet.
Az egyik ismerősöm ott volt gyakorlaton, konkrétan nem engedte neki az igazgató, hogy a másik épületbe menjen, mert az a minimum, hogy sírva hagyja ott azonnal a pályát, de az is valószínű lett volna, hogy valamilyen fizikai atrocitás éri. Ő mesélte, hogy a 190 centis tesitanárnak úgy szólt egy alsós, hogy "he b*zi!"
Na ahol csak ilyen osztály van, oda én muskátlit se vinnék az ablakba, nem hogy a tulajdon gyerekemet. Ha nem bírja az utazást, inkább költöznénk normális iskola körzetébe, mint ez.
Sajnos a mi kisvárosunkban is ez a helyzet. A sulit többszörösen megbűntették a szegregált osztályokért, de máshogy egyszerűen nem megy.
Vannak nagyon normális roma családok, velük az ég világon semmi gond nincs, a kislányomnak is vannak olyan roma ovistársai, akik értékrendben szerintem teljesen rendben vannak. A helyzet viszont az, hogy míg oviból van több és ott lehet válogatni, suliból nincs. Továbbra is külön indítanak roma és nem roma osztályokat, ahova természetesen nem a bőrszín alapján veszik fel a gyerekeket, hanem inkább kilátás alapján, vagy hogy is fogalmazzak... Aki a putri sorból jön és otthoni beceneve már 7 évesen a "g*cigyerek", az az A osztályban kap helyet, a normálisabbak az B-ben. De talákoznak napköziben, szünetben, kajánál, stb., így mi biztosan nem ide íratjuk a gyerekünket és sajnos éppen az a baj, hogy a normális szülők 90%-a így gondolkozik, ha megteheti, tehát egyre gázabb lesz a suli összetétele és színvonala.
Mi mindenképpen abban az irányban gondolkozunk, amerre dolgozunk, harmadik településre, teljesen más irányba általános iskolába még nem vinném.
15 km, az kocsival 15 perc. Pontos címre menéssel, gyerek kipakolásával együtt se hinném, hogy több mint 30. Ennyit nem ér meg a gyereked jövője? Ennél sokan sokkal többet is utaznak, hogy a gyerek normális oktatást kapjon. A falusi iskolák nagy átlagban eleve gyengébbek, mint a városiak. Ahol 2-3-nél több problémás tanuló van osztályonként ott már napi szintű gondok lesznek. Szerinted mennyit lehet a tananyaggal haladni, ha 45 percből 20 azzal telik, hogy éppen Ronáldó, meg Rikárdó műsorozik, a tanár meg próbál fegyelmet tartani? Hol lesz a szint, ha egy páran még másodikban se tudják, hogy mennyi 3+2. Elárulom, ha a többség sötét, akkor a haladási tempó automatikusan lassabb lesz. Szerinted, hogy fogja a gyereked érezni magát, ha állandóan fenyegetik, zsarolják vagy ellopják a cuccait? Milyen lesz a tanuláshoz való viszonya, ha az osztályban ciki tanulni és az a menő aki bűnözőként viselkedik? Ha mindezek következtében a követelmények felét se tanulja meg, akkor milyen esélyei lesznek egy normális középiskolába bekerülni?
Egyébként a helyzet csak rosszabb lesz, ha páran elviszik a gyereket normális suliba, mert a normális/h_lye arány nagyon leromlik.
Én megoldanám. Elég ilyet láttam már ahhoz, hogy az első és legfontosabb a gyerekem biztonsága és tanuláshoz való joga legyen. Amúgy össze is lehet fogni és vagy beszállni a benzinbe annak, aki úgyis arra megy vagy felváltva vinni egymás gyerekeit.
Aki meg Pestről pofázik, hogy milyen szemetek akik normális oktatást akarnak a gyereküknek, azokat kötelezném, hogy ilyen suliba járjon a csemetéjük. Fél év alatt kb. nullára lehetne vele csökkenteni a képmutató jogvédők számát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!