A szülő határozza meg azt, hogy a gyereke iskolaérett?
Én meg azzal a félmondattal vitáznék #23-ban, hogy "nem releváns, mi van otthon".
Dehogynem. Az a legfontosabb. Igaz, a helytelen nevelés nem mindenkin ugyanúgy csapódik le, tehát egy tünetből nem lehet teljes bizonyossággal következtetni a családi háttérre, de azt ne mondjuk, hogy nem releváns, mi van otthon. Nagyon is releváns.
Amit kérdeztél, az igaz, az ovi jelezheti, hogy nem iskolaérett a gyerek, a szülő meg beírathatja ennek ellenére iskolába.
Az SNI kategória ezzel nem függ össze, sőt, akiről oviban kiderül, hogy SNI-s, azt pont nem küldik iskolába idő előtt.
Az agresszió a gyerekeknél lehet annak jele, hogy éretlen az iskolára (ha állandóan frusztrált, nem megy neki, túlfárad), de nem csak ennek, szóval kérdés, mitől agresszív.
Sok a félreértés, érintett szülőként leírom mi a helyzet. Van, aki korábban is megtette, le is pontoztátok, sajnos fáj az igazság.
Magyarországon a közoktatás területén hatalmas bajok vannak. A neurotipikus gyerekeknél is, miért gondoljátok, hogy a problémás gyerekeknél majd másképp lesz?
A törvény szerint a gyerek tanköteles, mégis mindenki folyton a szülőre köpköd, hogy miért járatja oda a gyerekét. Te tudod, hogy miken mentek keresztül? A tanár tudja? Sokszor még ő sem.
Egy gyerek két dolog miatt lehet magatartászavaros:
1. otthon olyanok a körülmények
2. Idegrendszeri gondok vannak.
Ezeknek a kezelésére igazából nincs hatékony módszer ebben az országban.
1. Ha otthon vannak gondok, akkor elvileg a Családsegítő meg Gyermekjólét meg mit tudom én kik lépnek közbe, sokat nem tudnak tenni. Attól még a gyerek ugyanúgy tanköteles, és vagy megoldódik a helyzet, vagy leginkább nem.
2. Ha idegrendszeri problémák vannak, akkor ki lehet vizsgáltatni a gyereket, és akkor le fogják neki írni, hogy kislétszámú osztály, leginkább hozzáértő, türelmes tanítónő, pedagógiai asszisztens, üljön első padba, kapjon hosszabb időt dolgozatoknál stb, stb. Kiírnak némi fejlesztést (8 fős vegyes korosztály, vegyes problémákkal).
Speciális iskola magatartászavaros gyerekeknek nincs. Szellemi fogyatékosoknak, autistáknak esetleg, de magatartászavaros gyereknek nincs. Ezt kellene felfogni, úgy hívják ezt, hogy integráció.
A fiamnak 8 fő alatti osztályt javasoltak. Szerinted hol van ilyen osztály az országban? 15 fő a minimum létszám. A tanárok meg nem tanulnak semmit arról, hogy hogyan kéne kezelni az ilyen típusú gyereket. Ki volt írva az is a gyerekemnek, hogy legyen mellette pedagógiai asszisztens. Mindenhol körberöhögtek, amikor ezt felhoztam. A Klikk úgysem fizeti ki. Ennyi.
Amikor körbementem az iskolákba, hogy ilyen kritériumok kellenének a gyerekemnek, a végén oda lyukadtunk ki, hogy nem fog iskolába járni, mert nincs ilyen iskola ebben az országban. Akkor már csak azt szerettem volna, hogy járjon iskolába. Az sem volt egyszerű, mert hogy le van írva, hogy gond van vele, nem is akarták felvenni. Nem azért, mert ők kerülik a problémát, de ez az én gyerekemnek nem lenne jó. Akkor mi lenne jó neki? Kizárólag a körzetes iskolába tudnak járni ezek a gyerekek, tanköteles, oda muszáj felvenni. Ott aztán jön a köpködés a többi szülő részéről,hogy mégis TE mit képzelsz, hogy ide járatod a gyereked? Egyébként az a szülő szokott a leghangosabban ágálni, akinek amúgy szintén agresszív a gyereke, csak esetleg azon okból, hogy otthon is agresszívek a szülők.
Szóval drága kérdező, itt nem az a kérdés, hogy a szülő mit képzel, hogy az egyébként normál IQ-jú tanköteles gyerekét iskolába járatja. Hanem az állam mit képzel, hogy nem biztosít az ilyen gyerekeknek megfelelő ellátást? Szenved a gyerek, a tanár, a többi gyerek. Az emberek meg csak arra képesek, hogy a problémás gyerek szülei ellen indítanak keresztes hadjáratot. El kéne már kicsit gondolkodni, empátiát gyakorolni, ilyesmi. Lehet, hogy a te gyereked is problémás lesz, elrontják a szülést, visszaüt valami távoli rokonra, ki tudja.
35, elolvastad, amit írtam?
"Ha ilyen gyerek kerül be egy osztályba, akkor az biztosan jót tesz mindenkinek..."
Nem állította senki, hogy jót tesz a közösségnek. Akkor elárulod, hogy mi a megoldás? Ássa el a szülő a gyereket a kertbe vagy mi? Mert az állam teljesen homokba dugja a fejét ezzel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!