Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogy dőlt el hogy a gyerekedet...

Hogy dőlt el hogy a gyerekedet milyen pályára küldöd, és milyen iskolába emiatt? Volt -e pályamódosítás közben?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 15. 09:37
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez azért nagyon nehéz, mert a gyereknek nem sok rálátása van a munkaerőpiacra, meg arra, hogy melyik szakmában mit kell csinálni. A legtöbb gyerek azt látja, amit a szülei csinálnak, vagy vannak azért pl. evidenciák, pl. bolti eladó, tanár. De ha megkérdezed tőle, hogy mit csinál egy közgazdász, egy banki előadó egy logisztikus, hát fogalma nem lesz róla. Sok felnőttnek sincs.

Mi sokat beszélgetünk a gyerekkel arról, hogy ki mit csinál. Fontos az is, hogy tudja, hogy mi mennyit ér. Sajnos hiába is akarna tanár lenni, akkor fel kell arra is készülni, hogy nem fog megélni, csak ha magánórákat ad, vagy gazdag férjet talál magának. Ennek ellenére én nem beszéltem le pl. a tanárságról, szerintem szép szakma. Egy időben felmerült, de magától elvetette. Talán az iskolában is mondják nekik, hogy nehogy ezt válasszák.

Az én lányom gimibe ment, leginkább azért, mert minden érdekli, de semmi sem érdekli nagyon. 9. osztályos, már a suliban is nagyon mondogatják nekik, hogy dönteni kéne, hogy milyen irányba akarnak menni, de egyelőre még mindig fogalma sincs. Mondtam neki, hogy nézelődjön a youtube-on, vannak fent egyetemek kedvcsinálói. Nézegesse az álláshirdetéseket, milyen keresett szakmák vannak a régióban, milyen kompetenciákat kérnek hozzá.

A fiam meg egész kicsi korától fogva eldöntötte, hogy ő informatikus lesz. A youtube-on néz angolul videókat a programozásról, elég profi benne. Komolyan mondom, tavaly nem volt infotanár a suliban, őt kérte meg a helyettes tanár, hogy magyarázzon el dolgokat az osztálynak. Erről le sem tudnám beszélni, ha akarnám se.

2023. ápr. 16. 13:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!