Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » A lányom most megy ötödikbe,...

A lányom most megy ötödikbe, és nem érti, amit olvas! Mit tudok tenni?

Figyelt kérdés

Eddig semmi nem tűnt fel senkinek. Alsóban jó tanuló volt, szépen, folyékonyan olvas hangosan. A tanító néni úgy adta le az anyagot, hogy aki odafigyelt, annak otthon a könyvet ki se kellett nyitnia, anélkül is ötöst írt. Kötelező olvasmányuk nem volt.

Most feladták nekik A Pál utcai fiúkat nyárra, és ha nekiül olvasni, egy percen belül sírva fakad, hogy ő ezt nem érti. 15 percébe telik, hogy végigrágja magát egy oldalon, és utána nem tudja megmondani, miről szólt.

Sajnos olvasni egyébként se szeret, talán 2 vagy 3 egyszerűbb könyvet olvasott ki egész életében. Én nem erőltettem, mert azt gondoltam (talán hibásan), hogy az olvasás örömforrás, amire meg kell érni. Csecsemő kora óta kihagyhatatlan az esti mese, mivel van egy bátyja, ő már ebbe született. A mai napig olvasok neki minden este, igényli is.

Létezik, hogy van valami problémája, ami eddig nem tűnt fel? Hogyan tudnék segíteni neki? Így nagyon nehéz lesz felsőben pl.törit tanulni.:(

2022. aug. 2. 22:01
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
58%

Szerintem nincs baja ilyen szempontból, feltűnt volna, ha lenne. Gondolom matekfeladatokat is érti, meg szokott lenni felmérés is képességekre év közben, szóval nem az érdektelenség a baja.

Talán a szókincse kisebb, de ezt csak olvasással lehet bővíteni, vagy egyszerűen nem akarja, mert soknak találja, még nem találkozott ilyen masszív szöveggel(ami egyáltalán nem rossz, és nem is túl sok, pláne egy ekkora gyereknek).

Vagy figyelemzavara van. Sokan nem tudják, de ha nem tudsz figyelni arra, ami nem érdekel, az a figyelemzavar, ha csak érdeklődési területed belül figyelsz, az hiperfókusz. Akinek nincs problémája, tud figyelni arra is, ami nem érdekli. Más kérdés, hogy kevésbé élvezetes, és szabadulna tőle, de van kötelességtudata, elolvassa, mivel nincs baja fel is fogja, de szabadulna a helyzetből. Ha ez mindennapos, hogy egyik nap sem érti a könyvet, olvastatnék vele valami autósújságot, ha azt felfogja, akkor csak nyafog/szorong a "hosszú" anyagtól. A Pál utcai fiúk nagyon laza olvasmány, és élvezetes is(az Egri csillagok is), de nyilván a Harry Potter többször élvezetesebb.

Szerintem fontos, hogy régebbi regényeket is olvassanak, a Pál utcai fiúk nem olyan nehéz, de ha valaki sosem olvasott, akkor lehet. Kezdjétek a Május 35-tel, az sokkal viccesebb, de nem olyan könnyű azért nyelvezetre, mint egy Harry Potter.

Ne egyszerűsödjön le a nyelv, fontos ezeket olvastatni a gyerekekkel, több kifejezéssel jobban ki tudjuk magunkat fejezni, megértetni, pont ezért olvasnak ilyesmit. Én már azon is kibuktam, hogy a Zabhegyezőt "könnyítették", pedig annak még a Pál utcai fiúknál is könnyebb volt a nyelvezete.

Tippek elsőnek a probléma felismerérése: Szöveges matekpélda önálló olvasása, majd kérdezd meg, mi a feladat. Ha tudja, nem diszes.

Olvastass vele fél oldalnyi szakirodalmat, lakberendezést, autós dolgot, receptet, vagy valamit arról, ami nem érdekli, akár netes cikket. Ha felfogta miről szólt, akkor nincs gond.

Megijed a szövegtől, mondd neki, hogy naponta egy oldalt olvasson csak, ha lehet, nyomtasd ki a könyvet, és laponként adagold neki, egy oldal után kérdezd meg, kér e még egyet.

Ha így sem megy, hallgassátok meg hangoskönyvben, majd nézzétek meg filmen, és szánj rá egy évet, hogy elolvassa az alábbiakat:

Harry potter, Rumini, A világ legrosszabb osztálya, Egy ropi naplója, Geronimo Stilton VASTAG könyvek, Tea Stiltontól bármi, Pálcikacica, Berger szimat, Időcsavar, Stanley a szerencse fia, vagy amit ajánlanak még.

Utána jöhetnek a "nehezebb" nyelvezetűek, Emil és a detektívek, Május 35, Koldus és királyfi, Két lotti, Kétévi vakáció, Utazás a föld középpontja felé, Lázár Ervintől bármi, de leginkább a Négyszögletű kerekerdő, Fekete István Vukja is jöhet, Micimackó Karinthy fordításában..

Ezek izgalmasak, viccesek, közepesen nehezek, érdekesek(mondjuk szerintem a Pál utcai is, bár az határeset a két Verne regénnyel együtt, amit fentebb írtam..). Utána jöhetnek az olyanok, mint az Egri csillagok, innen csak komolyabbakat fog kapni, sok kevésbé cselekménydúst is.. De meg fogja tanulni élvezni, ha több világba képzeli bele magát, és bővül a szókincse. Később A Mester és Margarita szuper lesz, meg a Bűn és bűnhődés, utóbbinak hetekig a hatása alatt voltam, pedig lehúzzák, rém nehéz, de nagyon jó. Az Üvöltő szelek borzalmas sztori, de ezek a romantikusok amúgy sem fekszenek nekem:). Fel kell építeni a dolgokat, nem is értem miért nem kapott már első év végén kötelezőt, minden évben kellene kapnia, hogy rájöjjön, hogy olvasni jó, megszokja és ne féljen a mennyiségtől, ne lepje meg a nyelv. Nem lehet egyből a nehezébe belevágni, szoktatni kell a nyelvhez, különben ráömlik egyben és lesokkol, tiltakozni fog.

"Régi könyvek sokszor túl unalmasak, nem tud rá odafigyelni."

Ezzel azok takaróznak, akiknek gyenge a nyelvérzékük és/vagy akiknek szintén elcseszte a tanára az olvasás megszerettetését és kapásból hárítanak. Nem véletlen ezek a kötetek maradtak meg, ezek értéket képviselnek.. de mondom, aki csak arra tud figyelni, arra emlékszik, azt érti, ami érdekli, az figyelemzavaros vagy hazudik.

2022. aug. 3. 06:41
 22/34 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk a nagyfiunkkal van hasonló probléma.

Ő elolvassa a könyvet, mesét, de nem érti, hogy mit olvasott, nem is tudja elmondani, hogy mi volt benne, pedig gyönyörűen, jól érthetően olvas.

Nála az a furcsa, hogy amit hall, azt megérti, de amit olvas, azt nem vagy csak egy részét. Erre még nem jöttünk rá hogy mitől van.

Nem értettük, hogy ez a probléma miért nem bukott ki előbb. A suliban míg alsós volt volt szövegértés gyakorlás is, azt hittük ezzel pont ezt szűrték volna ki, de mint kiderült a tanárnő amellett, hogy elolvastatta velük a szöveget, mindig fel is olvasta azt hangosan...

Én is sokat olvasok nekik, ennek ellenére ő nem szeret olvasni, mondjuk, ha nem érti amit olvas, akkor nem is csodálkozom rajta. Mi szégyen vagy sem, de áttértünk a hangoskönyvekre (vagy én olvasom fel), a hallottakat megbeszéljük, így megérti, sőt az olvasónaplóit is meg tudja írni. A tankönyveket ő olvassa fel, majd később a visszahallgatott szövegből tanul. Amúgy 4-5 tanuló, szóval nem hinném, hogy a lustasága miatt van ez a probléma. Amelyik könyveket szereti azt többet nyúzza, próbálkozik, de sajnos így sem megy. Ott is marad az felolvasás visszahallgatás. Épp tegnap közölte velem a középső fiunk, hogy azért milyen jó lesz, ha majd ő is megtanul szépen beszélni (beszédfogyatékos), mert akkor majd ő is tud segíteni a felolvasásokban. Ő imád olvasni. 🙂

2022. aug. 3. 07:03
 23/34 anonim ***** válasza:
82%
Én már 20+ éve olvastam kötelező olvasmányok a Pál utcai fiúk gyerekként tetszett most felnőttként már egyes részeit nem értem és idegesít is . és az egri csillagok pont tetszett és nem volt gond az olvasással de a kőszívű ember fiai viszont annyira unalmas volt hogy kb 5 oldal után abbahagytam az olvasását .
2022. aug. 3. 08:01
 24/34 anonim ***** válasza:
31%

A régi könyvek már régen is nekem is, 15 éve iszonyat sz*rok voltak wz akkori gyerekeknek, hát most főleg. Gyűlöltem, szenvedés volt az olvasása minden kötelezőnek.

Pedig szeretek olvasni, de a magyar semmi téren sem szeretem(irodalom, ének stb.), a legjobb amit a gyerek maga választ, hogy érdekli.

2022. aug. 3. 09:36
 25/34 anonim ***** válasza:
100%
Nem köti le a történet, nem érdekli. Én pont igy voltam gyerekként. Ami nem érdekelt, de kötelező volt, azt kínszenvedés volt olvasni, nem is értettem, nem tudtam követni a szálakat.. De a Tűskevár, vagy a Téli Berek, Vuk, ezeket imádtam és értettem is.
2022. aug. 3. 10:01
 26/34 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően egyet értek azzal, hogy az olvasás legyen örömforrás, de elképzelhető, hogy most a könyv terjedelmével van baj. Lehet, nem is tudja, mire figyeljen/ mi az amit meg kéne jegyzeni. Szerintem más egy iskolai szövegértésfeladat, ahol utána kérdésekre kell válaszolni, mint egy egész könyv lényegi tartalmát megjegyezni. Azért egy szövegértésnél vissza is lehet keresni, ami 1-1,5 oldalas szöveg esetében nagyon könnyű.

Kicsit rá kéne szorítani az olvasásra, hogy kiderüljön a nagyobb terjedelemmel van-e baj vagy ami érdekli, azt megjegyzi. Esetleg menjetek el közösen könyvesboltba és válasszon magának egy könyvet. Ennyi idősen sokat olvastam Thomas Brezinától a Fiúk kizárva! sorozat részeit vagy szintén tőle a Hét tappancs gazdája, Penny sorozat is jó, de már többen írtak jó tippeket. Persze, lehet, sose fogja megszeretni az olvasást, de könnyebb lesz neki az élet, ha el tudja olvasni a nagyobb terjedelmű szövegeket is, pl egyetemen már egy jegyzet is elég hosszú és hiába választotta ő a szakot, ott is lesznek unalmas és nem érdekes tárgyak.

2022. aug. 3. 10:58
 27/34 anonim ***** válasza:
100%

Mi is pont így vagyunk csak a lányom most megy harmadik osztályba és feladtak nekik egy 140-150 oldalas kötelezőt plusz ajánlottnak a Vuk-ot.

Én sem szerettem gyerekkoromban olvasni hiába voltam kitünő tanuló, neki sem a kedvence. 1-2 oldalas feladoknál 5-re megírja a szövegértést de ebbe látszik rajta hogy elfárad.

Mi úgy oldjuk meg hogy ameddig bírja olvas utána 2-3-4 oldalt én és így tovább.

2022. aug. 3. 11:00
 28/34 anonim ***** válasza:
95%

26, nagyon igazad van, és nem csak egyetemen. Általánosban, gimiben, egyetemen, a munkahelyén, hétköznapi ügyeinek intézésénél.. Rengeteg nyomtatvány van, egy sima munkaszerződés is száraz szöveg, egyszerűen muszáj, hogy értse(és elolvassa, mert el KELL olvasni) Lehet, hogy random emberek azt mondják normális, náluk is így volt, de gondolom neked se kell minden random ember élete, ne hallgass már rájuk, igenis ezzel baj van, náluk is volt, csak tettek rá, és megmagyarázták maguknak, hogy ez így normális.

Nem csak a szabadon választott dolgokban kell teljesíteni, kell kötni rezsire szerződést, lakbérszerződést, víz, gáz, áram, személyi, lakcím, munkadolgok, iskoláztatása a gyereknek, házassági papírok, váló papírok, felújítási szerződések szakemberekkel, banki ügyintézések stb.. Az élet arról szól, hogy azt is felfogjuk, amivel nem szeretnénk foglalkozni, de legalábbis megpróbáljuk akkor is, ha szívás. És erre már ovi utolsó évében és suliban elkezdik a szoktatást, csak akkor még körjátékba kell beállni, utána kidobózni, rajzolni kell, amit mondanak, majd később szakaszosan olvasni, amit mondanak. Itt a tanár cseszte el, bedobta a mélyvízbe, a gyerek jó hogy tiltakozik. Bár az elég félelmetes, hogy a Harry Pottert, amit közösen olvastatok sem fogja fel utána utólag magának.. Kezdje kicsiben, könnyebben, fokozatosan szoktasd. Ha diszes is, akkor is ebben a világban kell élnie, simán tudnak ők is továbbtanulni..

2022. aug. 3. 11:08
 29/34 A kérdező kommentje:

Pont ez a bajom nekem is. Ha nem olvas regényeket, hát Istenem, nem dől össze a világ, de ha most nem tanulja meg értelmezni azt, ami talán nem annyira érdekli, abból rengeteg nehézsége lesz később. Az egész életére rányomja a bélyegét, ha képtelen értelmezni egy szöveget.

Nem hibáztatni akarok senkit, inkább csak hangosan gondolkodom: ez egyáltalán hogyan történhet meg? Hogy lehet, hogy az alsó tagozat négy éve nem elég ahhoz egy egyébként jó képességűnek tartott gyereknek, hogy megtanuljon normálisan olvasni? Vagy ha ez nem megy neki, akkor miért nem tűnik fel senkinek? Mondjuk engem eddig is kicsit aggasztott, mert láttam, mennyire nem olvas, de mivel csupa jó jegye van, a szövegértései is általában ötösre (néha négyesre) sikerültek, azt gondoltam, van még ideje rá.

2022. aug. 3. 11:23
 30/34 anonim ***** válasza:

mondjuk az hogy a szövegértésre ötöst kap, közben meg nem érti szerinted... nem vádaskodni akarok, mert minden gyerek kényszerpályákon mozog, amíg iskolába kell járnia, nem az ő hibájuk hogy a rendszert csak csalással és hazudozással lehet túlélni, de nem lehet hogy a gyerek sumákol? bár azt nem tudom hogy neked tagadja le, hogy érti a könyvet, mert akkor mondjuk egyedül kéne kitöltenie az olvasónaplót, vagy a suliban puskázik olyan mesterien, hogy négy év alatt nem kapták el? (fontos részlet: az alsós tanító néni munkaképes, vagy egy vak-süket öregasszony aki harminc éve se volt gyerekközösségbe való?)

másik ötlet: mi van, ha érti, de annyi minden történik, hogy fogalma sincs hogy foglalja össze? én fejből felmondtam a négy akkor megjelent harry potter kötetet, ha megkérdezték, de nem bírtam összefoglalni öt mondatban a mindenkori kötelező harmadik fejezetét, mert fogalmam se volt mit mondjak, azt meg akkorra már tudtam hogy elmondani az egész fejezetet szóról szóra csak egy ideges tanárt eredményez. amit velem anya csinált, és segített: rövid cikkeket olvastunk, amik érdekeltek is (lovak, ruhák, állatok, kiállítások és a brit királyi család) és mindegyikben az 5W kérdésekre kellett választ keresnem (ki, mit, mikor, hol, miért - angolul mindegyik wvel kezdődik). ez érdekelt és megválaszolható kérdéseket kaptam, amik segítettek kiszűrni hogy mi a kérdés tulajdonképpen.

tudod, mint ahogy a "Mi volt ma a suliban" kérdés se igazán működik, mert úgyis azt a választ kapod, hogy semmi.

2022. aug. 3. 11:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!