Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » A lányom most megy ötödikbe,...

A lányom most megy ötödikbe, és nem érti, amit olvas! Mit tudok tenni?

Figyelt kérdés

Eddig semmi nem tűnt fel senkinek. Alsóban jó tanuló volt, szépen, folyékonyan olvas hangosan. A tanító néni úgy adta le az anyagot, hogy aki odafigyelt, annak otthon a könyvet ki se kellett nyitnia, anélkül is ötöst írt. Kötelező olvasmányuk nem volt.

Most feladták nekik A Pál utcai fiúkat nyárra, és ha nekiül olvasni, egy percen belül sírva fakad, hogy ő ezt nem érti. 15 percébe telik, hogy végigrágja magát egy oldalon, és utána nem tudja megmondani, miről szólt.

Sajnos olvasni egyébként se szeret, talán 2 vagy 3 egyszerűbb könyvet olvasott ki egész életében. Én nem erőltettem, mert azt gondoltam (talán hibásan), hogy az olvasás örömforrás, amire meg kell érni. Csecsemő kora óta kihagyhatatlan az esti mese, mivel van egy bátyja, ő már ebbe született. A mai napig olvasok neki minden este, igényli is.

Létezik, hogy van valami problémája, ami eddig nem tűnt fel? Hogyan tudnék segíteni neki? Így nagyon nehéz lesz felsőben pl.törit tanulni.:(

2022. aug. 2. 22:01
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
90%
Ha jó tanuló és a meseolvasásnál sem tűnt fel, hogy nem érti, akkor nincs gond a beszédértésével. Régi könyvek sokkszor túl unalmasak, nem tud rá odafigyelni. Lányomnak beszédértéssel vannak gondjai, mindig utálta a meseolvasást, visszakérdezek, azt se tudja miről szól, észrevetted volna ha ez van.
2022. aug. 2. 22:51
 12/34 anonim ***** válasza:
70%

A Pál utcai fiúk és társai kiválóan alkalmasak rá, h egy életre megutáltassa az olvasást szegény gyerekkel. Egy irgalmatlan nagy giccs a kis Nemecsek kínos halálával. Én gyerekként a belemet hánytam ki, mikor a könyvben odaértem hogy felváltva rágják a hülyegyerekek ugyanazt a gittet, amit a másik a szájából kiszedett. Ezen kívül egy nyomorék virsliparti az egész, csupa hímnemű szereplővel, na ez aztán nagy élmény egy kislánynak.

Szerintem add oda a kislánynak a Harry Pottert, a Pálottszájú fiúkból meg olvass fel neki egy rövidített tartalmi összefoglalót, hogy tudjon rá mit mondani az iskolában.

2022. aug. 2. 22:51
 13/34 anonim ***** válasza:
74%

Olyat olvas, ami nem neki való, nem érdekli.

Fú, emlékszem, anni végig bőgtem az Egri Csillagokat. Anyám végig őrködött miközben olvastam, elmondatta velem melyik fejezet miről szól, de fogalmam sem volt, nem érdekelt, sírtam, menekültem volna. Végül felénél kb abbahagyhattam, és azóta sem olvastam el egy könyvet sem, annyira megutáltam az olvasást.

2022. aug. 2. 22:56
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is volt gondom az értő olvasással. Valóban ha nem a megfelelő könyvekkel kezdtek, és még nem is profi olvasó akkor nagyon frusztráló tud lenni. Én pl sokat olvasok mai regényeket, de mondjuk egy Üvöltő szelek nekem már kicsit odafigyelősebb, idegesítőbb, mert maga a nyelvezete olyan, amit nehezen raksz össze, szerintem a Pál utcai fiúk is hasonló. Én a helyedben felolvasnám neki, hallgatni egyszerűbb és sok ifi regényt olvastatnék vele, mert ez is olyan mint egy izom, mozgásban kell tartani hogy mozgásban legyen, olvasni kell, fejleszteni, és akkor menni fognak a nehezebb olvasmányok is. Szent Johanna gimi pl tök jó ilyen korú kislánynak, de annyi minden van, nézzetek körbe könyvtárban vagy könyvesboltban.
2022. aug. 2. 23:10
 15/34 A kérdező kommentje:

Jaj, ne is emlegessétek az Egri csillagokat, a nagynak most az lesz a kötelező, de állítólag év közben kell csak. A Pál utcai neki valahogy kimaradt, nem is értem.

Köszi a könyvtippeket, jókat írtok, de sajnos nem hajlandó magától olvasni semmit, ezért is aggaszt az egész. A Harry Pottert tudjuk kìvülről, olvastam már nekik minimum háromszor. :)

2022. aug. 2. 23:48
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
Olvass Vele együtt! Sokat segít! 8-as voltam
2022. aug. 2. 23:51
 17/34 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom volt szövegértés eddig is a suliban. Ha azzal nem volt gond akkor csak érdektelenségről van szó. Olvasd fel neki, de viszont valami mást olvasson helyette.
2022. aug. 2. 23:57
 18/34 anonim ***** válasza:
74%

kevéssé ismert tény, hogy valamikor a 60-70es években az egri csillagokból csináltak egy képregényt, kérdezz körbe a szüleid köreiben, hátha valaki kivagdosta az újságból és összegyűjtötte... nálunk ez a nagyszülők egyik öröksége, háromujjnyi újságcsíkok összetűzve, az egyetlen oka, hogy két generációban összesen több mint 15 gyerek túljutott a hatodik osztályon.

pál utcai fiúkból amúgy a film egészen történethű, nézzétek meg azt. ha valami nem megy, nem kell erőltetni. (és ezt úgy mondom, hogy én bírtam az ilyen bandázós-verekedős sztorikat, mert magányos voltam és kislány, legalább könyvekben átélhettem valami izgalmasat, de a nemecsek-történetszál iszonyúan gáz lett és giccses.)

2022. aug. 3. 00:29
 19/34 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem a Pál utcai fiúk több okból is egy jó könyv. (Én nagyon szerettem, a végén sírtam is.)

Ami gond vele, hogy régi.

Valaki tanácsolta, hogy olvass vele. Igen! Sajnos az kell, hogy együtt olvassátok és értelmezzétek. A könyv világa nagyon messze van már a mai gyerekektől, még tőlünk is messze volt (30as vagyok). Nehéz megérteni az akkor gondolkodást, társadalmat, lányként azonosulni fiúkkal, értékelni az üveggolyót, a farakást.

A története viszont remek, sok apró tanulsággal.

Olvassatok el 1-2 fejezetet, ha egy nagyobb cselekményig eljuttok, akkor nézzétek meg addig a filmet. Utána megint olvasni és filmezni.

Az értőolvasás gyakorlására is kaptál tippeket, de bármikor gyakorolható apróbb újságcikekkel vagy a városban sétálva.

Ha meg nem szeret olvasni....lehet 2 év múlva jön vele szembe az a könyv, ami elhozza az áttörést. (Nálunk a Harry Potter volt, szerintem az már nem tölti be ezt a funkciót, de remélem nincs igazam.)

Kitartást! Nem lesz könnyű az 5. osztály, főleg az elején. Ez nagy váltás lesz neki, nektek. Sok sikert!

2022. aug. 3. 02:02
 20/34 anonim ***** válasza:
73%
Nincs gyakorlata. Nem fog tetszeni, amit írok, de most muszáj lenne erőltetni az olvasást olyannal, amit szeret és érdekes, jók a könyvtippek. (Rumini?) Most sajnos nem szempont, hogy "nem hajlandó", mert muszáj gyakorlatot szereznie, pontosan azért, amit írsz, hogy tudjon majd egyedül tanulni, mert ha így megy tovább, neked kell majd felolvasni neki a törikönyvet...
2022. aug. 3. 04:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!