Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Őszintén, a tanárokon kívül...

Őszintén, a tanárokon kívül ki élvezi a 2,5 hónapos nyári szünetet?

Figyelt kérdés
A környezetemben (természetesen magunkat is beleértve) hatalmas teher a nyári szünet. Iskolai összevont ügyeletben nem szívesen küldöm őket, a tábor árak az eget verik, a nagyszülők fáradtak, kimerültek (már ha vannak), a szülőknek véges a szabija. A gyerek már unatkozik. Most őszintén kinek jó ez?
2019. aug. 8. 10:01
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
55%

24!

Nem, a tanároknak pedagógus szabadsága van, ami több, mint az átlag emberé. Valóban, a szünetre kell megtartaniuk, kivéve évi 2 napot, illetve a gyermekek után járó potszabadsagot

2019. aug. 12. 13:47
 32/47 anonim ***** válasza:
69%

# 31: Való igaz, hogy a pedagógusoknak VALAMIVEL több szabadsága van, mint egy átlag munkavállalónak, de azért ez sem tuti!

Elvileg van ugye az "alap" szabadság, amennyi az életkor szerint jár, plusz évi (max.) 25 nap pótszabadság, amiből a munkáltató 15 napra elrendelhet munkavégzést.

A 25 nap az valójában nem plusz 25 nap, hanem (nálunk legalábbis így van) mindenkinek ugyannyi szabadság jár a nevelőtestületből, a 24 évesnek is, akinek 20 nap az alap szabija, meg a 45 évesnek, akinek 30 nap. Tehát a 45 máris "bukott" tízet a pótszabiból, mert az neki amúgy is járna az életkor szerint. Maradt ugye 15 napja pluszban... erre meg simán berendelhetik, mondjuk táboroztatni, leltározni, pótvizsgáztatni, továbbképzésre, értekezletre, stb.

Tehát egy 45 éves pedagógusnak 0, azaz nulla nappal van több szabadsága, mint egy ugyanilyen korú "átlag" munkavállalónak.

Egy 37 évesnek négy nappal van több, egy 31 évesnek 7 nappal, stb. stb.

Viszont ennek az az ára, hogy CSAK akkor lehet kivenni, amikor kiadják! A munkáltató rendelkezik az ÖSSZES szabadságoddal (kivéve a gyerekek után járó pótszabadságot, de a valóság az, hogy még azt is egyeztetni szoktuk és nem mindig engednek, amikor szeretnénk...)

Én most 44 éves vagyok, pedagógus. Szerencsém van, mert nálunk nincs már évek óta kötelező nyári tábor, tehát elvileg (!) van 16 nap pótszabadságom... de hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Úgy, hogy amikor elvisszük a gyerekeket többnapos osztálykirándulásra, akkor az bizony a szabadidőnkből megy el, senki nem fizeti ki pluszban.

Úgy, hogy rengeteg adminisztrációs teendőnk van, amit csak hétvégén tudunk elvégezni a tanítási időszakban, és az nem számít munkanapnak... szabadidőnkből megy el.

Én most továbbképzésre járok nyáron, ami a munkámhoz kell. Én vállaltam, de fontos a munkahelyemnek, hogy ez meglegyen - tanítási időszakban ezt a munkaidőmben végezhetném, de sürgős volt.

Lényegében ha mindent összeadok, akkor valójában kevesebb a szabadságom, mint egy korombelinek. És hangsúlyozom: nem rendelkezem vele! Nem tudok év közben kivenni plusz napokat, csak anyanapot, de azt is egyeztetni kell mindenkivel. Volt év közben 4 nap (részben előző évről áthozott) szabadságom - nem vehettem ki egyben, szét kellett apróznom, mert csak így tudták megoldani a helyettesítésemet. Szóval lehet, hogy egy "átlag" szülőnek nehéz megoldani a nyarat... nekünk viszont nehéz megoldani az év többi részét.

2019. aug. 12. 14:16
 33/47 anonim ***** válasza:
100%

A pedagógusok alapszabadsaga mindenütt 20 nap, kortól függetlenül, a pótszabadság pedig 25 nap. 45 nap, az 9 hét, mivel a hétvégét nem számoljak, csak a munkanapokat.

A 47 éves nem vesztett semmit, mivel 30 nap szabadsága lenne helyette van neki 45. Hol látsz te veszteséget?

2019. aug. 12. 19:30
 34/47 anonim ***** válasza:
0%
# 33: De pontosan ugyanannyi szabit adnak ki a 25 éves kolléganőnek, mint nekem (a szüneteket, vagyis annak egy részét, mert azért vannak szünetben is bejárós napok). Nekem csak annyival van több szabim, ami a gyerekek után jár.
2019. aug. 12. 19:54
 35/47 anonim ***** válasza:
0%
# 33: Ja értem, amit írsz... szóval úgy jön ki, hogy egy azonos korú (45 éves, vagy afeletti) NEM pedagógus munkakörben dolgozónak van 30 nap szabadsága. Egy pedagógusnak 45 nap van, amiből viszont 15 nap nem szabadság, mert bármikor előírhatnak számára munkavégzést. Magyarán van 30 nap szabadsága. Ugyanannyi, mint egy ugyanolyan korú nem pedagógusnak. Így érthető?
2019. aug. 12. 19:57
 36/47 anonim ***** válasza:
56%
És? Most az faj, hogy neki is annyi van mint neked? Pótszabadság nélkül 29 napod lenne.
2019. aug. 12. 19:58
 37/47 anonim ***** válasza:
27%
A nem pedagógusnak kb a büdös életben nem adjak ki a 30 nap szabadsagot, csak papiron.
2019. aug. 12. 19:59
 38/47 anonim ***** válasza:
92%
Tehát pedagógusként összesen kb. 2 héttel több szabim van, mint a versenyszférában lenne... ami jól hangzik, de ha hozzáadjuk azt, hogy 1. a fizetésem jóval alacsonyabb 2. valójában bőven ledolgozom azt a két hetet év közben hétvégéken, nyári szünetben továbbképzésen - nos, akkor már nem is annyira jó. Szóval nekem ne jöjjön senki a 2,5 hónapos nyári szünettel, mert egyrészt nekünk nincs ennyi nyári szünetünk, jóval kevesebb - tovább járunk be, mint a gyerekek és hetekkel hamarabb kezdünk dolgozni - másrészt van ennek a plusz 15 nap szabinak bőven ára más téren... Szeretem csinálni, versenyszférából tértem vissza, de ezt a munkát csak szerelemből, elhivatottságból lehet végezni, mert megélni nem lehet belőle.
2019. aug. 12. 20:05
 39/47 anonim ***** válasza:
72%
# 37: Dolgoztam versenyszférában évtizedekig, kiadták minden szabim.
2019. aug. 12. 20:06
 40/47 anonim ***** válasza:
23%

39!

Az átlag ember meg nem a versenyszferaban dolgozik, hanem a sarki kisboltban. Én pl 15 évig vendeglatoztam, soha nem voltam szabadságon, csak papiron.

2019. aug. 13. 03:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!