Segitetek osszeszamolni, mennyi bevetelem lesz? Nekem nem egyertelmu, a vedono pedig nem tudta megmondani.

Figyelt kérdés

Szeretnek elore tervezni, mert nagyon sok a havi kiadasunk, es nem akkor akarok szembesulni a dolgokkal, amikor mar semmit nem tudok rajta alakitani. Most kellene dontenem arrol, hogy merjek-e belevagni pl egy hosszutavu befektetesbe, vagy pont, hogy csokkentenem kellene az egyeb befizeteseket is.

Szoval 2 eve van egy helyen munkaviszonyom, ahol a brutto berem elerte a maximumot, felette van eleg sokkal. Nem akarok pontos szamot mondani, de mondjuk, hogy 500ezer. Elotte is folyamatosan dolgoztam 5 evig.

2 gyermekem van akik utan normal csaladi potlekot kapok. Most vagyok terhes a harmadik babaval, aki iden fog szuletni. Vegig dolgozni szeretnek, tappenzen az utolso par hetben leszek elvileg.

Ha jol tudom, a csaladi potlek osszegenel csak a gyermekek szamat nezik, semmi mast, tehat ez fixen adott.

A GYAS fel evig jar, ha jol tudom onnantol, hogy bejelentem, tehat lehet akar a szules elotti idoponttol kezdodoen, amikor elbiraltak, ez igy van? es az osszege a volt fizetesem 70%-a? Adozik, igy emellett megkapom a csaladi adokedvezmenyt is? Mennyit?

a GYED az ezt koveto masfel evben, vagy a gyermek 2 eves koraig jar? Ennek osszege maximalva van, ha jol tudom. Szinten adozik, igy ismet jarna az adokedvezmeny?

GYES pedig mar nem adokoteles, igy itt nem jar semmilyen csaladi adokedvezmeny? Vagy jar, csak a masik szulonek kell igenyelni?

GYES mellett lehet dolgozni? Ilyenkor hogyan alakulnak ezek a szamok?

2019. jan. 30. 11:33
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
71%

Eszméletlen tájékozatlan vagy annak ellenére, hogy kétszer már végigcsináltad, és ezt a bért nyilván nem segédmunkával szeded össze, tehát némi ész is kéne, hogy legyen.

Ezekre töéeltesen érthető válasz van a neten a google első, megbízható találatára.

2019. jan. 30. 11:44
 2/17 anonim ***** válasza:
59%

Nem gyás már, hanem csed . Nincs maximalizálva, kihasználható rá a az adókedvezmény. Te esetedben 500.000ft tal kalkulálva 99.000 ft.tal nő a nettő jövedelmed.

Gyed a gyerek 169. napos korától jár 2 éves korig, maximailzálva van, 2019 ben 208 ezer ft., családi adókedvezmény szintén érvényesíthető belőle, de nem fogod tudni mind a három gyerekre kihasználni.

Esetedben 66.560 ft tal nő a nettód, azaz marad 33 ezer ft kb., amit meg a férjednek kéne érvényesítenie, ha ki akarjátok használni a maximális 99 ezret a 3 gyerekre.

Gyesből nem tudsz érvényesíteni semmit, akkor már CSAK apuka tudja .

Gyed és gyes mellett is lehet dolgozni 8 órában.

2019. jan. 30. 11:51
 3/17 anonim ***** válasza:
2 es vagyok , bocsi a csedet rosszul írtam, az 356 ezer ft lesz egy hónapban az esetedben
2019. jan. 30. 11:54
 4/17 anonim ***** válasza:
0%

2-es

Három gyerek esetéb a 99 000 adókedvezményt olyan esetben hogy lehet érvényesíteni ha pl apuka külföldön dolgozik? Ilyen esetben elvész 33000 ft? Vagy utólat igényelhet vissza?

2019. jan. 30. 11:58
 5/17 anonim ***** válasza:
Maga a csed a szülés várható idejétől vissza számolt 28 napra igényelhető már! 6 hónapig tart utána indul a Gyed
2019. jan. 30. 12:01
 6/17 anonim ***** válasza:
36%
Tudomásom szerint itthon adózott jövedelemből érvényesíthető , igen.Azaz akkor levész igen, ha apuka nem tudja itthon érvényesíteni.
2019. jan. 30. 12:07
 7/17 anonim ***** válasza:
97%

Mindig bruttóval számolj!

Csed: szülés előtt 28 nappal igényelheted leghamarabb, 168 napig jár. Az igénylés napjától visszafele a 3.hónap utolsó napjától vesznek 180 bérezett napot és ennek az átlagbére lesz a csed alapja. A csed a bruttó átlagbéred 70%-a. Ebből adót vonnak.

Gyed a csed lejárta után jár a gyerek 2 éves koráig. Számolási módja ugyanaz, mint a csednek. Viszont maximalizálva van, ha a bruttó átlagbéred neghaladja az aktuális minimálbér kétszeresét, akkor a minimálbér kétszerese lesz az alapja a gyednek, vagyis a bruttó gyeded a minimálbér kétszeresének a 70%-a. Ebből adót és nyugdíjat vonnak. Gyes 2-3 éves kor között jár, még mindig nettó 25.650 Ft.

Adókedvezmény mértéke függ, hogy pároddal megosztjátok-e v. egyedül veszed igénybe. Ha egyedül veszed igénybe, akkor havi 99 ezret írhatsz jóvá, ha a csedednek lesz annyi adója. Gyedből biztos, hogy nem tudod érvényesíteni, érdemes megosztani.

2019. jan. 30. 12:12
 8/17 anonim ***** válasza:
96%
4-es, ha a férjed külföldön van bejelentve, akkor nem tud Magyarországon adókedvezményt érvényesíteni, utólag sem.
2019. jan. 30. 12:17
 9/17 anonim ***** válasza:
45%
Gyed, gyes mellett lehet korlátlan dolgozni, ilyenkor plusz megkapod a munkabérét, gyed, gyes összege változatlan marad. Családi pótlék normál esetben 16ezer/gyerek.
2019. jan. 30. 12:19
 10/17 anonim ***** válasza:
28%

kihasználható rá a az adókedvezmény. Te esetedben 500.000ft tal kalkulálva 99.000 ft.tal nő a nettő jövedelmed.

Bruttó 500 bruttó csedje 350e, ennek az szja-ja 52500. Ebből nehezen érvényesít 99-et.

Gyed a gyerek 169. napos korától jár

Vagy nem...

Esetedben 66.560 ft tal nő a nettód

Hát még véletlenül sem. 208600 a gyed max, ennek a 25%-a érvényesíthető kedvezményként, ami 52150.

Szóval szép válasz volt.

2019. jan. 30. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!