Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mennyire felelőtlenség gyereke...

Mennyire felelőtlenség gyereket vállalni úgy, hogy mindkét szülő csak minimálbért kap? Saját lakás van, hitel nincs.

Figyelt kérdés
2018. febr. 5. 19:09
1 2 3 4 5
 31/44 A kérdező kommentje:

A kérdező már teljesen lelombozódott. :)

Nyilván nagyon más világban nőttem fel, meg előző generáció vagyok, de mi az udvaron játszottunk, családilag kirándultunk az erdőben, és bár sosem vetett fel a pénz, ez sosem zavart. Karácsonyra társasjátékot meg könyvet kaptam, és így ennyi. Sosem voltak luxuscikkeink, nyaralni a nagyszülőkhöz mentünk... és semmilyen foglalkozásra nem jártam, de nem éreztem hiányát. Felnőttként ugyanúgy meg tudtam tanulni zenélni, elvégezni grafikai tanfolyamot, stb... nem maradt ki gyerekkoromból semmi. Igen, akkor még ingyenes volt a logopédus, óvodában én is jártam. És nem okostelefonokkal játszottunk, hanem kövekkel meg műanyag dinoszauruszokkal. Csodás volt.

De ez egy másik világ volt. Csak reméltem, hogy folytatható, átmenthető a mostaniba.

(Amúgy írta valaki, de 18 év alatt a fogszabályzás államilag támogatott nagyrészben - legalábbis pár éve még az volt.)

2018. febr. 7. 21:33
 32/44 anonim ***** válasza:
28%

Unokaöcsémnek most kellett venni 120ezerét fogszabályzót.

Igen ez egy másik világ, de ha nem is járna sportolni és sehova, és szerencsés esetben semmilyen fejlesztés nem kell, akkor is kevés ennyi pénz. Mert ruhát akkor is kell venni, kaját is.

2018. febr. 7. 22:17
 33/44 anonim ***** válasza:
71%

"de mi az udvaron játszottunk, családilag kirándultunk az erdőben, és bár sosem vetett fel a pénz, ez sosem zavart."

Íme. Pedig akkor is voltak bizonyára jobb és kevésbé jómódú szülők.

Remélem, sosem csökevényesedik el annyira a fantáziám, hogy játszóházba meg ilyen helyekre kelljen hordanom a gyerekemet. Továbbra is lehet irigységnek nevezni..akkor én meg nevezzem sznobságnak azt, ha valaki játszóházba viszi a gyermekét? :-)

Országosan elismert óvodapedagógus mondta, hogy minél szegényesebb eszközökből játszik, "dolgozik" a gyermek, annál fantáziadúsabb lesz, mert meg kell dolgoztatnia az agyát, míg a hiperkütyüktől beszűkül az elme. Az előbbi gyerekekből lesznek a jövő mérnökei, zsenijei - ő mondta, nem én, de érdemes elgondolkodni rajta.

Felfújsz 10 darab, különböző színű lufit (potom pénzből), és a gyermeked órákig (!) eljátszik vele, ha nincs ránevelve a hiperkütyükre, meg a mindent készen a gyerek elé rakó játszóházakra és társaikra. Dominóval szintén. Kártyával dettó. És ez még csak három féle játék, számtalan variálási lehetőséggel.

2018. febr. 8. 08:34
 34/44 anonim ***** válasza:
55%

"Csak reméltem, hogy folytatható, átmenthető a mostaniba. "

Átmenthető, nyugi. Nem kell beállni a sorba :-)

2018. febr. 8. 08:36
 35/44 anonim ***** válasza:
22%
Attól, hogy jár játszóházba miért ne játszana mással. Annyira szánalmas vagy.
2018. febr. 8. 08:51
 36/44 A kérdező kommentje:

Köszönöm a megnyugtató álláspontot, kedves #33. és #35. kommentet küldő hozzászóló. :)

Szeretném hinni, hogy nem minden a pénz. Oké, minőségi jó cipő az kell. De kb 7-8 éves koromig én a nagyobb gyerekek kinőtt ruháit kaptam meg, vagy turkálókból vettünk ruhát, és erről lehet a szegénységre asszociálni, de minket őszintén nem érdekelt.

Persze kell félretett tartalék, és nekünk is cél, hogy növeljük az anyagi bevételt, de ez lassú folyamat.

Nem ítélem el a játszóházakat, csak szerintem fölösleges pénzkidobás. Mármint... én is élveztem volna, ha elutazunk Texasba lovagolni. De mennyivel olcsóbb volt családosan felfedezni a közeli hegyet, kinn sátrazni együtt. Szeretném hinni, hogy a gyerek a közös programokat értékeli elsősorban. Ha valaki félmilliót keres, persze érdekes opció lehet, de egy szegényebb családban felnövő gyerek nem sérül attól szerintem, mert kimarad a játszóház.

2018. febr. 8. 11:59
 37/44 A kérdező kommentje:
Mármint #33 és #34. :D
2018. febr. 8. 11:59
 38/44 anonim ***** válasza:
100%

Valóban nem minden a pénz. De ha kell és neked nincs, akkor a gyereked szív.

Az életben nem voltunk még játszóházban, de gyógytornára havi szinten ott hagyok 40 ezret. Telne rá minimálbérből? Nem.

Van állami gyógytorna? Van. 1 évig voltunk várólistán mire bejutottunk és heti egyet írtak fel.

Hol járna anélkül a gyerek, ha addig nem visszük? Sehol. Még valószínűleg nem tudna járni 2,5 évesen, mert olyan szintű gondja volt.

Most hol jár? Majdnem beérte a kortársait.

Ennyit ér a pénz.

2018. febr. 8. 13:41
 39/44 anonim ***** válasza:
55%

Az igaz, hogy bármi beüthet. Lehet, hogy olyan műtétre lesz szüksége a gyereknek, amit az állam nem fizet, több millióba kerül, és különben belehal. De azért ennek nem túl nagy a valószínűsége. Azért a gyerekek többsége többé-kevésbé egészséges, és nincs szüksége drága kezelésekre. Az pedig még kevésbé valószínű, hogy kelleni fog a logopédus és a fogszabályozás és a fejlesztőóra és a sportfoglalkozás és a gyógytorna és az úszás is - persze, van olyan, hogy halmozódnak a sérülések, de azért ebben elég kevés gyerek érintett.

Másrészt azt is vedd figyelembe, hogy van gyakorlatod, ismereted a takarékos gyereknevelésben. Aki azt se tudja, hogyan kell csuhébabát csinálni, annak eszébe se jut, hogy nem feltétlen szükséges megvenni az n+1-edik drága bolti játékot. Igen, ha az állami egészségügyet, állami logopédust, állami óvodát, állami iskolát akarod igénybe venni, akkor lehet, hogy a gyereked nem kapja meg a legeslegjobb tanárokat, lehet, hogy várni kell, lehet, hogy csak két hetente lesz egy logopédiai foglalkozás és neked kell minden este gyakorolni a gyerekeddel. De ez szerintem még nem baj, ha a gyerek figyelem- és szeretetszükségletét ki tudod elégíteni - akár az átlagosnál jobban.

Igen, lehet, hogy pösze marad majd. Lehet, hogy szakmunkás lesz, pedig ha azt a részképesség-zavart rendes fejlesztő foglalkozással kikupálják, akkor egyetemre mehetett volna. És az is lehet, hogy komoly, maradandó baja lesz amiatt, hogy nem volt több pénz, de ennek nincs túl nagy valószínűsége.

Számold ki, hogy mennyire tudtok tartalékot képezni, hogy ha majd tényleg fontos gyereket érintő kiadásotok lesz, akkor legyen miből. A tartalékképzés azért is jó, mert gyakorlatot szereztek a takarékosságban. Azt is gondold meg, hogy hogyan tudjátok magatokat fejleszteni, hogy többet keressetek. Azért a minimálbértől még van sokkal feljebb. Eddig hetente hány órát képezted tovább magad? 4-8 órával már hihetetlen tempóban lehet haladni.

A végén pedig még azt is gondold át, hogy megéri-e neked ez így. Fontos-e annyira a gyerek, hogy a végén ott álljatok 70 évesen egy fillér nyugdíjmegtakarítás nélkül. Gondolom, azzal tisztában vagy, hogy mire te leszel nyugdíjas, mennyi lesz a nyugdíj: valószínűleg semennyi. Dönthettek úgy, hogy megéri, és inkább éltek margarinos zsömlén meg a szegénykonyhán étkezve öreg napjaitokban, de legalább szép emlékekkel. De az is egy teljesen érthető döntés, ha inkább félreteszitek azt a pénzt.

2018. febr. 8. 17:00
 40/44 A kérdező kommentje:
Köszönöm, kedves utolsó hozzászóló, nagyon elgondolkodtató kommentet írtál. Van min elgondolkodni.
2018. febr. 9. 16:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!