Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Kirúgtak a munkahelyemről, és...

Kirúgtak a munkahelyemről, és most tudtam meg, hogy babát várok! Mit tegyek?

Figyelt kérdés
December 20.an megszűnt a munkaviszonyom, viszont januar 20ig ott vagyok elméletben, viszont nem kell ledolgoznom ezt az időt, de kifizetik. Pozitív tesztem lett 3 napja mensikimaradás után. Nagyon örülünk a párommal, viszont első gyermek lesz és nem igazán vagyunk tisztában a dolgokkal. Arra lennék kiváncsi, hogy most tehetek-e még valamit így azügyben, hogy kapjak pénzt, amíg kismama vagyok? És a gyedet ugyanúgy fogom kapni? Itt 1 évig dolgoztam kereken, de amúgy már több, mint 4 éve dolgoztam... (Kb 4 munkahely, kihagyások nélkül) Köszönöm a válaszokat!
2018. jan. 2. 08:11
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
75%

Olyan hogy kismamatáppénz, nem létezik.

Gyedet pedig csak akkor kapsz, ha a szülés napján élő munkaviszonnyal rendelkezel vagy akkor álláskeresési járadékban részesülsz.

Nem csak az 1 év kell hozzá.

De amit bemásoltál, az rendes felmondád, azaz fellebbezhetsz ellene terhességre hivatkozva.

2018. jan. 2. 08:52
 12/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm, és akkor most hogyan tovább?

Gondolom először megkell állapíttatnom orvossal a terhességem, utána pedig menjek be a főnökömhöz? Sürget az idő, mert már csak 2 és fél hét mikor megkapnám a fizetést es a papírokat...viszont szerintem nagyon korai a terhességem és félek nem fogják még látni a picit, de reménykedem hogy igen...és be kell bizonyítani azt is gondolom hogy terhes voltam már akkor is mikor kirúgott igaz? Bár ezt az orvos úgyis az utolsó menzeszemtől számolja, én is kiszámoltam már, ezekszerint már most 5 hetes vagyok.

2018. jan. 2. 09:02
 13/28 anonim ***** válasza:
72%

Igen jell a gyedhez az, hogy a szülés napján is biztosított legyél.

A helyedben én fellebbeznék a terhességre hivatkozva ás elmennék táppénzre, nyilván hogy elkerüljem a kellemetlen részt, higy ott kelljen még lennem pár hónapig. Így a normál fizud után kapnál csedet és gyedet.

Ha ezt nem akarod akkor szülésig magad után kell fizetni a tb-t és szülés előtt menj munkanélkülire akkor jár a minimálbér utáni csed és gyed.

2018. jan. 2. 09:03
 14/28 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! :)
2018. jan. 2. 09:08
 15/28 anonim ***** válasza:
20%
Mivel aláírtad a közös megegyezést,sok esélyt nem látok,hogy visszaállítsák a munkaviszonyodat.
2018. jan. 2. 10:07
 16/28 anonim ***** válasza:
92%

15-ös, nem közös megegyezést írt alá, hanem munkáltatói felmondást.

Kérdező:

tájékoztasd a munkáltatót, hogy terhesség miatt nem érvényes a felmondása, így állítsa vissza a munkaviszonyodat. Elmész táppénzre, és szülés után kapod a csedet, gyedet.

Ne aggódj, a doki látni fogja, és megerősíti a terhességet. Én 5+3 naposan voltam, petezsák már volt, azt látta hasi UH-n.

2018. jan. 2. 10:39
 17/28 A kérdező kommentje:

Akkor elmegyek orvoshoz eloszor is.

Attól viszont tartok picit, hogy nem fogok kozos nevezore jutni a fonokkel...kotelessege visszavenni?, vagy ha nem vesz vissza fellebbezzek?

2018. jan. 2. 11:04
 18/28 anonim ***** válasza:
80%

Nemhogy kötelessége visszavenni, hanem érvénytelen a felmondása.

Amúgy munkaügyi pert indíthatsz ellene, ha nem hajlandó visszaállítani a munkaviszonyod, és simán nyersz ellene.

SZóval mondd meg neki nyugodtan, hogy a munkaügyhöz fordulsz, ha akadékoskodik.

Nyilván nem fog neki tetszeni, mert emiatt egy csomót kell fizetnie utánad, de ez már legyen az ő gondja. Ha bíróságra mész, még többe is kerülhet neki a dolog.

2018. jan. 2. 11:07
 19/28 A kérdező kommentje:
Sajnos most fog lejarni a 15 nap, amíg szólhatok neki. De még annyira korai a terhesség hogy biztos vagyok benne ezt 2 nap alatt nem tudjak megallapitani, masreszt idopontot se kapok nogyogyaszhoz ilyen hamar. O meg bizonyitek nelkul nem fog visszavenni gondolom...ugyhogy ebbol akkor fellebbezes lesz mindenkeppen a tovabbiakban...remelem minden jol alakul es nem fog kicsinalni mégjobban a fonokom, de sajnos nem tudok mast tenni, nem ot fogom nezni hanem magunkat!:)
2018. jan. 2. 11:14
 20/28 anonim ***** válasza:
39%

Dec. 20, előtt volt meg utoljára akkor vissza kell vennie. Viszont arra Figyelj, hogy utána rendkívüli felmondással élhet. Szóval amint visszamész dolgozni ad egy felszólítást És utána felmond. Ha visszavesz táppénzre érdemes menni azonnal.

Nézz azért utána a rendkívüli felmondásnak.

2018. jan. 2. 11:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!