A munkáltatómnak 12 hetesen elmondtam, hogy kismama vagyok.2 hétre rá váratlanul elbocsátottak. Mi a teendő, hogyan tovább? Kapok így GYED-et?
Direkt megvártam az 1.trimeszter végét a bejelentéssel. Mivel nem fizikai munkát végzek, szerettem volna addig maradni és ugyanúgy dolgozni tovább, amíg azt nem tartottam volna túl megterhelőnek. A főnökségtől az elején olyan reakciót kaptam, amire vártam. Örültek, gratuláltak, 3 éve dolgozom a cégnél. Alig több, mint 2 hét elteltével indoklás nélküli "közös megegyezéssel" íródott szerződésbontást adtak a kezembe. Rettentő kedvesek, felajánlották, hogy a felmondási időmet ledolgozhatom.
Szabadkoztak, közölték a munkámmal semmiféle probléma nem volt, de ők nem tudnak és nem is akarnak táppénzeket fizetni és egyéb járulékokat intézni, ami az én terhességemmel jár együtt.
Még nem tudom, hogy érdemes-e további lépéseket tennem, de érdekelne, hogy a fent említett esetben, tehát ha a leendő szülésemet megelőző 2 évben bőven eléri a 365 napot az állományban töltött napjaim száma, de konkrétan szüléskor már nem állok munkaviszonyban, ugyanúgy igényelhetek GYED-et?
De mièrt írtad múltidőben, hogy elbocsàtottak??? Ez azt feltètelezi, hogy aláírtad a közös megegyezèst...
Az utolsó mondatod is kijelentő mondat, sehol egy "ha" benne!
23,
egyrészt passzív jogon és sok trükközéssel: megigényel, lemond, megigényel - mindezt tökéletes időzítéssel és ha csak 1 nappal benézi az ügyintéző, akkor cs. szheti. Ezt ne hallgasd el!
Na meg azt se, hogy ebben qz esetben a minimálbér után kapna alamizsnát, nem pedig a fizetése szerint.
Miért is érné meg?
Nehogy aláírd a papírt!
A terhesség bejelentésének pillanatától kezdve védett vagy, azaz NEM mondhatnak fel. Más indokkal sem, de a terhességedre hivatkozva meg aztán pláne nem!
Ha feszült a hangulat, akkor beszélj az orvosoddal, kiír táppénzre a terhesség végéig (tudom, hogy nem ezt akartad, de inkább ez, minthogy hallgasd a hisztit), de a papírt alá ne írd! A tudatlanságodra építenek, de nem tehetik meg! A közös megegyezés csak akkor működik, ha te is aláírással elfogadod. Felmondást persze írhatnak, de akkor meg mosolyogva közlöd, hogy mész a munkaügyi bíróságra. Hidd el, nem fogják megkockáztatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!