Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesség, terhesgondozás,...

Terhesség, terhesgondozás, orvosválasztás ( magán vagy állami) Mi a teendő? Első szülő kismama vagyok!

Figyelt kérdés
Most születik az első gyermekem, vagyis első szülő vagyok, és fogalmam nincs, hogy hogyan mennek itt a dolgok. Olyanra gondolok, hogy hogyan válasszak orvost? Az orvos végig velem lesz? ( Mert ugye, ha nem és arra kerül a sor, akkor egy vad idegen keze közé kerülök, aki semmit nem tud majd rólam, hogy is megy ez?? Mennyibe is kerülnek a vizsgálatok?! Azért kérdezem, mert elmentem a magán orvoshoz aki megállapította, hogy oké babám lesz, rá is tért kis beszélgetés után, hogy ugye lehet államiba szülni meg magánba és hogy én nekem mennyit ér a szülés mennyit szánok rá...totál elvette a kedvem:((( Gondolkodtam, hogy ez komolyan így megy:( Fizetem a TB-t, de nyilván a fontos vizsgálatokat magándokinál végeztetem.. de, hogy is mennek a dolgok, légyszi írjatok.. És ha tudtok kedves, figyelmes, jó szakembert, aki nem pénzéhes, írjatok kérlek!!

#terhesség #kismama #első gyermek #szülész-nőgyógyász terhesgondozás
2017. febr. 16. 16:33
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Tobb lehetoseged van:

1. Nem valasztasz orvost, mesz sztk-ba, az teljesen ingyen van.

2. Maganrendelesre mesz a terhesgondozasra de szulesre nem kered fel, tehat majd az ugyeletesnel szulsz (ha mazlid van, az lesz az ugyeletes akihez jarsz terhesgondozasra, ismerosom jart igy) - terhesgondozas en dokimnal 15e/alkalom

3. Magandoki vizsgalatokkor es szulesre is felkered. Nalam a szules "ara" elso gyerkocomnel a terhesgondozas 10-szerese volt (90e), ha most is maradt a "tarifa", akkor 150e lesz.

Mindegyik megoldasnal van pro es kontra de ezt nem sorolom mert szerintem elegge egyertelmu. En elso babanal es most is a harmadik megoldast valasztottam, draga doki de profi orvos es nagyszeru ember, nem sajnalok tole egy fillert sem.

2017. febr. 16. 16:40
 2/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a gyors választ:) Tudsz esetleg dokit ajánlani? amúgy persze én is tudom, hogy nem ingyen megy a szülés, de elég ízléstelennek tartottam ahogy feltette, hogy mennyit ér nekem a szülés, és ráadásul az első alkalomnál.. természetesen minden pénzt, de vannak korlátok..
2017. febr. 16. 16:44
 3/14 anonim ***** válasza:

Enyem nem kerdezett ra soha, mi kerdeztunk ra a 2. vizsgalat alkalmaval, ennek mar 7 eve :)

Privatban megirom a dokit, bar nem irtad de gondolom pesti vagy :)

2017. febr. 16. 16:47
 4/14 A kérdező kommentje:
Igen Budapesti vagyok, tényleg nem írtam..Akkor várom az üzit :) és köszi!!
2017. febr. 16. 16:50
 5/14 anonim ***** válasza:
Kuldtem :) (es bocsanat, olyan gyorsan elkuldtem hogy elfelejtettem benne elkoszonni :))
2017. febr. 16. 16:52
 6/14 anonim ***** válasza:

Nekem úgy volt, hogy elmentem a nőgyógyászomhoz magán rendelésre, akihez amúgy is járok. Ő főorvos a nőgyógyászaton. Megállapította a terhességet. Konkrétan nem kértem fel, hogy vezesse le a szülést, valahogy egyértelmű volt mindkettőnk számára. Hozzá jártam végig terhes gondozásra (8ezer/alkalom). A terhességem vége felé sajnos volt több problémám is, olyankor mindig rohantunk a kórházba és mindig szóltam neki is, hogy jöjjön. Aztán amikor helyzet volt, akkor mentem a szülőszobára és ott a nővérek hívták fel, hogy jöjjön. Jött is és végül megműtött. Nem volt tarifája, azt mondta annyit amennyit gondolunk, 50ezret adtunk.

Én sztk alapon csak az első 12hetes vizsgálatra mentem a kórhazba, azt mondták, jó ha egyszer elmegyek, hogy benne legyek a rendszerben. A kötelező ultrahang vizsgálatokra magán úton mentem egy szonográfushoz, minden alkalommal 4D-s ultrahangot csinált. Ez 13ezer/alkalom volt, de megérte, mert így mindig láthattam a babám.

Ja meg a fájásmérésekre is a kórházba kellett menni.

Nekem ez így kényelmes volt. Nem kellett soha várakozni, sorban állni.

Persze az sztk-s rendelésekkel sincs semmi probléma, ott is elvegeznek minden szükséges vizsgálatot. Nyilván mind a kettőnek van előnye és hátránya is.

2017. febr. 16. 17:08
 7/14 anonim ***** válasza:

Hány hetes vagy? Gondolom, nagyon az elején vagy még, ha nem sok mindent tudsz a terhesgondozásról. Ebben az esetben ne hozz még döntést, hanem olvass utána és hallgasd meg az ismerősök tapasztalatait, majd ezek alapján érezni fogod, hogy melyiket érzed jónak: fizetett orvossal, vagy tb alapon ingyen, ügyeletessel szülni. Ha megkérdezed itt, vagy bárhol, hogy melyik a jobb, úgysem kapsz használható választ. Akinek fizetett dokija van, az az ingyenes/tb-s/ügyeletes dokis szülésnek már csak a gondolata miatt is elhord mindenféle felelőtlen és fillérb@$£ó, alkalmatlan anyának burkoltan, vagy nyíltan. Akinek pedig van tapasztalata abban, hogy milyen ügyeletes dokinál szülni, az többnyire lehülyéz és kiröhög, ha pénzt akarsz kidobni a fizetett dokira. Én félidős vagyok égy úgy vagyok már vele, hogy nem érdekel a következő 10 hétben ez a téma, majd 30 hetesen átgondolom, mi legyen, de nem hallgatok senkire, csak a megérzéseimre.

A terhesgondozást én sztk-ban kezdtem, de magán dokinál kötöttem ki pusztán azért, mert nekem a munka miatt fontos, hogy ha x órára kérek időpontot, akkor x órakor be is jussak a vizsgálatra és ne húzódjon el, mert a munkám nem engedi meg, hogy fél napot a váróban ücsörögjek. Ha nem így lenne, akkor sztk-ba járnék ingyenesen, mert egyébként elégedett voltam az ellátással ezt leszámítva, hogy sokszor nagyon elhúzódott a várakozás, hiába már az sztk-ba is csak időpontra lehet menni nálunk.

Ha orvost választasz, akkor az sem garancia arra, hogy veled lesz szüléskor. Bármi közbe jöhet neki egy utazástól kezdve betegségen át másik kismama szüléséig bármi. Lehet, hogy végül mégsem ő lesz veled, hanem az ügyeletes, vagy ha van lelkiismerete, akkor megbízza egy kollégáját, hogy vezesse le a szülést. Azt ugyebár tudnod kell, hogy a doki a szülés közben nem lesz ott végig, a neheze a szülésznő dolga, ő végzi a piszkos munkát. A doki akkor avatkozik be, ha ne adj Isten komolikáció van, vagy ha nincs, akkor a végén van még jelen és ő az, aki "összepakol" téged a végén, összevarr, stb.

Szülésért változó, hogy mennyit kérnek az orvosok. Van, aki a magán rendelés árának 10xesét, vagy fix 100-150 ezret, de határ a csillagos ég, az én dokim pl 470et írt fel nekem legutóbb, amire elsőre elakadt a lélegzetem, a következő pillanatban WTF fejet vágtam, az azt követőben a fulldokló röhögést próbáltam visszanyelni, majd az ajtón kilépve elhanzott a fejemben a következő magyaros mondat: "meg a jó büdös retkes k**** anyádat te pénzéhes b***". (Nem egy elit orvos, mezei szülész nőgyógyász. Biztos kocsira gyűjt..."

2017. febr. 16. 17:10
 8/14 anonim ***** válasza:

Szerintem első körben kórházat érdemes választani, ahol majd szülni fogsz és ott egy jó dokit keresni.

Nekem ez adott volt: megyei kórház, a nőgyógyászomhoz 20 éves korom óta járok, anyámtól "örököltem meg", mert ő kezdett el hozzá járni és nagyon meg volt elégedve vele.

Szóval nekem tök természetes volt, hogy vele csinálom végig a terhesgondozást és szülni is nála szeretnék.

Meg sem kérdeztem, hogy vállal-e, valahogy tök természetes volt mindkettőnk számára. Tarifát sem mondott, nem is kérdeztem. Ismerősök mondták, hogy mennyi (ahogy már fentebb írták mások, a "szokásos" magánrendelési díj tízszerese).

És NAGYON nem bántam meg, hogy őt választottam. Problémás szülésem volt, komoly veszélybe kerültünk, a babám is, én is. Meggyőződésem, hogy mindkettőnket megmentett a profizmusával és közben még emberileg is képes volt odafigyelni rám.

Nem bántam meg, mert bár az adott kórházban sok jó doki van, aznap, amikor én szültem, épp a leggázosabb volt az ügyeletes, aki engem egyszer vizsgált, de sírva jöttem ki tőle, annyira bunkó volt. Szóval simán kifoghattam volna. Ráadásul front volt, tele volt az összes szülőszoba, műtő, vajúdó. A dokik össze-vissza rohangáltak a szülő nők között, alig volt idejük egyre. Nekem jó dolgom volt, hiszen volt "sajátom", még úgy is, hogy pont egy másik betege is akkor szült. Utólag az őrzőben (mindkettőnknek sürgősségi császár lett a vége) arról beszélgettünk, hogy lehet az, hogy mindketten úgy éreztük, hogy a dokink végig ott volt velünk. Pedig közben rohangált kettőnk között, mégis mindketten maximális figyelmet kaptunk.

Aztán a szülés után az osztályon a dokim intézett mindent, hogy kapjak alapítványi szobát (a teltház miatt alig volt erre esély).

Azóta többször volt komoly nőgyógyászati, terhességi problémám és a nőgyógyászom mindig 100%-ig odafigyelt rám! Ő hívott fel, ha valamelyik leletem nem stimmelt és további vizsgálatok kellettek, intézett mindent műtétekkel kapcsolatban, de tényleg, az utolsó vérvételig mindent elintézett, és amikor mindenki tanácstalan volt, hogy mi bajom, mert volt ilyen, akkor ő volt az egyetlen, aki nem tippelgetett, hanem megígérte, hogy a végére jár és meggyógyít. És ezt be is tartotta. Két hónapos kálváriát jártunk közösen, de tényleg betartotta az ígéretét és helyrehozott. (A műtétnél kiderült, hogy nagyon súlyos gond volt, olyan, ami könnyen az életembe kerülhetett volna, és belegondolni is szörnyű, hogy mi van, ha a többi orvosra hallgatok.)

Szóval nekem az orvosom már ezerszer bebizonyította, hogy mind orvosként, mind emberként számíthatok rá. És ez nekem egyszerűen minden pénzt megér.

2017. febr. 16. 17:45
 9/14 anonim ***** válasza:

"Ha orvost választasz, akkor az sem garancia arra, hogy veled lesz szüléskor. Bármi közbe jöhet neki egy utazástól kezdve betegségen át másik kismama szüléséig bármi."

Ez azért nem teljesen így van. Az én dokim a szülés előtt szól, ha várhatóan nem fog ráérni, pl. korrektül megmondja előre, ha a szülés várható időpontjában mondjuk szabin lesz és akkor ajánl maga helyett mást. Ugyanilyen alapon a kismamánál is közbejöhetnek előre nem látható események, pl. egy ismerősömnek hetekkel korábban jött a baba a tervezettnél, amikor épp több száz km-re volt a választott dokijától, úgyhogy végül is másik kórházban szült, ügyeletesnél. Egy másik ismerősöm meg úton a kórház felé, a kocsiban szült meg. :)

Nekem a dokim annyit mondott, hogy lehetőleg ne szilveszterkor kezdjek szülni, mert már megígérte a feleségének, hogy elviszi bulizni, és ha megindul a szülésem, akkor kénytelen lesz bejönni és a felesége morcos lesz. :)

Az meg, hogy több betege szül egyszerre, nem tragédia. Ahogy írtam, nálunk ez volt: nem egy időre voltunk kiírva, de a másik anyukának korababája lett, én meg túlhordtam. Elvileg nem egyszerre kellett volna szülnünk, mégis egyszerre sikerült. Mindkettőnkkel tudott foglalkozni a doki, pedig tényleg egy időben vajúdtunk, kb. fél óra különbséggel születtek a babáink.

2017. febr. 16. 18:00
 10/14 anonim ***** válasza:
53%

9, mi "nem teljesen így van"? Nem kizárólag úgy történnek a dolgok a világban, ahogy veled volt... Tényleg azt hiszed, hogy egy szülész orvosnak nem törhet el aznap a keze, amikor neked elfolyik a magzatvized? Vagy nem kaphatja el az influenzát, nem halhat meg valamelyik családtagja, nem történhet vele aznap semmi, mert aznap az egész világ a te szükségleteid kiszolgálására van berendezkedve? A másik, hogy az én dokim dolgozik állami kórházban és magánkórházban is. Szerinted, kik élveznek prioritást: akik az állami kórházban fizetnek be nála szülésre, vagy azok, akik a magánkórházban? Garantáltan az fog ügyeletesnél szülni, aki az államiban van, a doki meg a magánban fog törődni azzal, aki ott sokszorosát fizeti a másikkal szemben + az ellátás.

Szóval: mire mondod, hogy "nem teljesen így van"?

2017. febr. 16. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!