Az iskolai szakmai gyakorlat bele számít a gyesbe?
GYES-hez semmi nem kell, azt kapod akkor ha nem vagy jogosult CSED-re, GYED-re.
CSED-hez, GYED-hez kell 365 nap két éven belül, tehát nem fél év, hanem egy.
Ha a szakmai gyakorlat után kaptál fizetést, amiből vontak pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, akkor beszámít.
De a szülés napján kell meglévő biztosítás (általában munkaviszony), CSED-nél ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szülsz, akkor még jár (GYED nem).
Akkor elég a fél év munkaviszony, ha nappalin tanultál, és azt szülés előtt 1 éven belül fejezted be. Mert innen beszámítanak 180 napot.
De a szakmai gyakorlat nem munkaviszony.
Nekem nem számított bele.. Meg volt a 2 év szakmai gyakorlatom, de közben diák munkára is jártam rendszeressen és csak gyesre vagyok jogosult! Szóval nem!
Gyakorlaton kaptam 15-18 ezer körül, diák melón 50-80 ezer körül attól függ mennyit tudtam menni..
Mert a diákmunka nem munkaviszony...
Mert olyan nincs, hogy diákmunka.
Diák is válhat biztosítottá, munkaviszonyban minden esetben; megbízással esetenként. Iskolaszövetkezetben végzett munkánál járulékfizetés nincs, ezért ellátásra sem jogosít.
Van két szakmám,amit rendesen nappalin csináltam.
És nekünk azt mondták, beleszámít a nyugdíjba, mert kötöttek velünk szerződést. Igaz csak 12 ezret kaptam, de minden hónapban jött a papír. Egy hét suli egy hét gyakorlat 2x 2 év.
Ja és 5 hét nyári gyakorlat. Ti kaptatok pénzt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!