Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Melyik esetben járnék jobban,...

Melyik esetben járnék jobban, illetve ez kivitelezhető? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Jelenleg Gyesen vagyok, egy hét múlva lesz 3 a gyermekem, jelenleg 7 hetes várandós vagyok a kis tesóval :-D Előbb terveztünk tesót, de most jött, így elgondolkoztam a lehetőségeimen, hogy anyagilag hogy jövök ki jobban:

1. Van bejelentett munkahelyem jelenleg is, kiveszem a szabijaimat és táppénzre megyek, de ugye az csak a fizu 60%-a.

2. Kiveszem a szabijaimat, ha lejár a Gyes, majd utána felmondok és bejelentetem magam a rokonom cégéhez és fizetem magam után a járulékokat... DE! Jól tudom, hogy az a lényeg, hogy a szülés napján éljen a munkaviszonyom ahhoz, hogy GYED-et kapjak? Szóval ha júni.29-én pl megszülök és kijelentenek pl július 1, akkor a GYEDemet ugyanúgy kapom 2 évig, igaz? Vagy a GYED alatt is rendelkezni kell bejelentett munkaviszonnyal?

2015. nov. 15. 13:27
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Mivel nem vagyok nagyon otthon a témában, nyilván ezért kérdeztem, úgy gondolom én nem voltam közönséges senkivel, így nektek sem kellene annak lenni (tisztelet a kivételnek). Én nem írtam azt, hogy többre szeretném magam bejelentettni, mint most a jelenlegi munkahelyemen, viszont én úgy tudom, hogy a GYED kiszámítási alapja nem a kereseted, hanem az utolsó 365 napban kapott "béred", ami jelen esetben nekem a táppénz, szabi és egy kis GYES lenne. Biztos vagy benne, hogy a GYED-et a keresetből számolják csak?
2015. nov. 15. 14:44
 12/20 anonim ***** válasza:
A 2.eshetőség semmiképp nem éri meg, iszonyat, mennyi járulékot kell fizetni. Tudom, jó pár embert foglalkoztatunk. Ha maradsz a munkahelyeden, nem mész vissza dolgozni, csak táppénzre szülésig, akkor a szerződés szerinti béredből fogják számolni a következő csedet. Az már más kérdés, hogy nem leszel a munkáltató szíve csücske.
2015. nov. 15. 14:54
 13/20 anonim ***** válasza:

Nem keresetből, hanem bérezett napokból számolnak. A táppénz és a gyes nem bér. Ellátás illetve segély.

Ha nincs bérezett nap amiből számoljanak, akkor a szerződés szerinti bér lesz az alap. Semmiképp sem a táppénz meg a gyes. Ez biztos!

Az lenne a legjobb, ha minél hamarabb kivennél 1-2 nap szabit, majd táppénzre mennél.

2015. nov. 15. 14:58
 14/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek, főleg neked utolsó, mert normális hangnemben válaszoltál. :-) Én csak azért gondolkodtam ilyenben, mert nekem azt mondták ismerős anyukák, hogy jól megszívtam, mert a 60.000-es táppénzemből fogok majd a GYED-et számolni, jó ha 40-et fogok majd kapni rá. Így próbáltam ötletelni, ezért kaptam ennyi rossz szót is pár emberkétől. Na de megérte, mert ezek szerint nincs min aggódnom, megkapom ugyanazt a GYED-et a második gyermekemmel is. Köszönöm még egyszer a segítséget.
2015. nov. 15. 15:00
 15/20 anonim ***** válasza:

szerintem te értetted félre.

nem a táppénzből számolják, hanem abból amit a tp-t is. ugyanaz a két ellátás alapja, a tp annak a 60%, a gyed meg majd annak a 70%-a lesz.

2015. nov. 15. 15:03
 16/20 anonim ***** válasza:

Mindegy ki értette félre, az is lehet, hogy tényleg azok az anyukák tudták rosszul, és híresztelték a butaságot.

Az a lényeg, hogy táppénzből nem számolnak ellátást.

2015. nov. 15. 15:22
 17/20 anonim ***** válasza:
55%
Simán megteheted, hogy az ismerős bejelent egy viszonylag magasabb bérrel, egy hónapig kifizeted a járulékod (ha a volt melóhelyedre nem tudsz visszamenni, kérd a gyes végén a mviszony megszüntetését, és a szabd megváltását - ez jó lesz egy havi járulékodra). Következő hónaptól pedig ha tp-re mész, akkor a munkáltatónak csak tp-hozzájárulás fizetési kötelezettsége van, ez jóval kevesebb, mint a havi járulékod lenne...
2015. nov. 15. 17:43
 18/20 anonim ***** válasza:

Hiszen egyrészt fizeted a szochot,

Elég egy igazolás az ellátásról, és szocho-kedvezmény vehető igénybe az anyasági ellátásról visszatérő után (max 100e után, de ez is valami)

2015. nov. 15. 17:58
 19/20 anonim ***** válasza:
De nem kell visszamennie a volt melóhelyére, mehet egyből táppénzre.
2015. nov. 15. 18:15
 20/20 A kérdező kommentje:
Nem értettem félre, még vissza is kérdeztem, mert nem akartam hinni a fülemnek.... Nagyon elkeseredtem, hogy csak annyit fogok kapni, ezért is fordult meg a fejemben, hogy bejelentetem magam máshova. Így hogy a mostani béremből számolják a GYED-et teljesen jó, nem ebből akarok meggazdagodni, csak azért nem 35-40 ezer ft-ot szerettem volna kapni 2 évig. :-) Nagyon köszönöm mindenki hozzászólását!
2015. nov. 16. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!